Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

TYÖN VEROTUKSEN KEVENTÄMINEN JA KOTITALOUSVÄHENNYKSEN KASVATTAMINEN PARANTAISIVAT NAISTEN TYÖMARKKINA-ASEMAA

Jaa
”Työn verotuksen keventäminen sekä kotitalousvähennyksen kasvattaminen kotitaloustyössä ovat hyviä keinoja sekä lisätä koulutettujen naisten työn tarjontaa että parantaa työllistymismahdollisuuksia alemmilla koulutusasteilla", kirjoittaa EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Arviossa Kotityön kahleet.
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA

Naiset ovat miehiä koulutetumpia, mutta kotityöt keskittyvät enemmän naisille. Työssäkäyvät naiset tekevät vuorokaudessa tunnin miehiä enemmän kotitöitä. Ansiotyötä naiset tekevät tunnin vähemmän päivässä kuin miehet.

”Yhteiskunnan kannalta ei ole hyvä, että korkeasti koulutetut ja korkean tuottavuuden työssä olevat naiset käyttävät palkkatyön sijaan aikansa kotitöihin, koska silloin korkea koulutus menee osin hukkaan”, Kurronen sanoo.

Osa-aikatyön tekeminen on verrattain yleistä etenkin pienten lasten äideillä. Heistä osa-aikatyötä tekee noin viidennes, kun pienten lasten isistä lähes kaikki ovat kokoaikatyössä.

”Mitä enemmän työtä verottaa, sitä vähemmän sitä saa. Kun tavoitteena on lisätä suomalaisten työntekoa, työn verotusta on syytä keventää. Korkea työn verotus voi olla loukku koulutetuille äideille, jotka vähentävät palkkatyön tekemistä kotitöiden kaatuessa päälle”, sanoo Kurronen.

Työuraansa samalla alalla aloittelevilla naisilla ja miehillä palkkaerot ovat vähäisiä. Palkkaerot näyttävät kasvavan perhevastuiden epätasaisen jakautumisen myötä. Kun pienten lasten isät kartuttavat oman alansa työkokemusta, äidit siivoavat, pyykkäävät ja hoitavat lapsia. Äidit lyhentävät työaikaansa tai siirtyvät lapsiystävällisempiin työtehtäviin. Palkkaerot kasvavat nimenomaan äitien ansioiden laskun myötä.

Työn verotuksen keventämisen lisäksi kotitalousvähennyksestä voi löytyä helpotusta. Ruotsalaisen selvityksen mukaan kotitalousvähennystä siivous- ja muihin kotitaloustöihin käyttäneet naiset lisäsivät työn tarjontaansa palkkatyössä.

Suomessa nykyinen hallitus leikkasi kotitalousvähennystä ja kasvatti siten verokiilaa ja vaikeutti kotityön teettämistä.

”Kotityön teettäminen voisi lisätä työllisyyttä kahta reittiä: koulutetut naiset tekisivät enemmän tuottavampaa ansiotyötä ja matalammin koulutetuille työntekijöille aukeaisi lisää työtilaisuuksia kotitaloustyössä”, Sanna Kurronen sanoo.

Sanna Kurronen: Kotityön kahleet -EVA Arvio perjantaina 28.8. kello 6.00 osoitteessa

Lisätiedot: ekonomisti Sanna Kurronen, sanna.kurronen@eva.fi  tai +358 50 589 8886

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

https://www.eva.fi/

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye