Helsingin yliopisto

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus lapsilla on Suomessa laskenut

Jaa
Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus alle 5-vuotiaiden lasten keskuudessa Suomessa on kääntynyt laskuun, todetaan Helsingin yliopiston PEDIA-tutkimusryhmän tuoreessa julkaisussa.

Suomessa on maailmanlaajuisesti korkein tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus. Taudin ilmaantuvuus on Suomessa ja muissa korkean ilmaantuvuuden maissa ollut pitkään huolestuttavasti nousussa, erityisesti alle 5-vuotiaiden keskuudessa.

Edellinen tutkimus taudin ilmaantuvuudesta Suomessa vuosina 2006–2011 antoi kiinnostavasti viitettä ilmaantuvuuden tasaantumisesta. Vuoden 2011 jälkeen ilmaantuvuus onkin kääntynyt laskuun, selviää Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten lasten diabetesrekisterin datan perusteella tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuuden trendejä alle 15-vuotiailla vuosina 2003–2018. Näiden vuosien aikana tyypin 1 diabetekseen sairastui Suomessa 7871 alle 15-vuotiasta.

Kokonaisilmaantuvuus oli tutkimusjakson alussa vuosina 2003–2006 57,9 tapausta 100 000 henkilövuotta kohden. Kun tätä verrattiin tutkimusjakson loppuun, vuosiin 2015–2018, kokonaisilmaantuvuuden todettiin laskeneen tasolle 52,2 tapausta 100 000 henkilövuotta kohden.

Merkittävin lasku todettiin alle 5-vuotiaiden keskuudessa, jossa ilmaantuvuus laski vuosien 2003–2006 tasolta 51,1 tasolle 39,3 vuosina 2015–2018.

Laskua todettiin 5–9 vuotiaiden keskuudessa vain tytöillä, ja 10–14 vuotiaiden ilmaantuvuus ei tutkimusjakson aikana muuttunut merkittävästi.

Taudin ilmaantuvuuden lasku nuorimmassa ikäryhmässä on merkittävä uusi löydös, joka herättää pohtimaan tutkimusjakson aikaisia muutoksia varhaislapsuuden ympäristötekijöissä. Niiden vaikutukset autoimmuniteetin syntyyn tai tautiprosessin etenemiseen voivat olla myötävaikuttamassa todettuun ilmaantuvuuden laskuun.

Lisätietoja

Professori Mikael Knip
Puh: 050 448 7722
Sähköposti: mikael.knip@helsinki.fi

Tutkijalääkäri Anna Parviainen
Sähköposti: anna.parviainen@helsinki.fi

Viite: Decreased Incidence of Type 1 Diabetes in Young Finnish Children
Anna Parviainen, Anna But, Heli Siljander, Mikael Knip, the Finnish Pediatric Diabetes Register, Diabetes Care 2020 Sep; doi.org/10.2337/dc20-0604

Lue lisää PEDIA-tutkimusryhmästä ryhmän verkkosivuilta 

*************************

Ystävällisin terveisin

Anu Koivusipilä
Helsingin yliopisto / Meilahden kampus
Puh. 050 472 5881
Sähköposti: anu.koivusipila@helsinki.fi



Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote

McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye