Ulvilan kaupunki myy suojeluun 37 hehtaarin alueen Palusjärveltä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Metsä-Varsannan alue on monipuolinen kokonaisuus metsiä ja soita. Alueen metsät ovat pinnanmuodoiltaan vaihtelevia, nuorehkoja ja keski-ikäisiä metsiä, joissa on huomattavan paljon koivua ja haapaa. Noin puolet alueesta on ojitettua mutta helposti ennallistettavaa suota.
Kohde rajoittuu Palusjärven pohjoisosaan, joka on suojeltu lintuvesiensuojeluohjelmassa. Palusjärven pohjoisosa ja siihen liittyvät luhtaniityt ovat myös Satakunnan maakuntakaavassa esitettyjä suojelualueita. Kohteen lähialueella on useita muita suojelualueita tai soidensuojelun täydennysohjelmaan esitettyjä alueita. Myös arvokas Joutsijärven metsäalue sijaitsee lähellä.
Metsä-Varsanta on tulevaisuuden suojelualue. Metsiä on hakattu aivan viime aikoina, mutta niillä on hyvä luonnontilaistumiskyky. Kohteen sijainti ja koko vaikuttivat siihen, että alueen metsät täyttivät METSO-ohjelman kriteerit kehittyvänä alueena. Palusjärveen rajautuva rämesuo on ennallistamiskelpoinen ja toteuttaa Helmi-ohjelman tavoitteita. Metsä-Varsannan suojelu edistää suojelualueiden ekologista kytkeytyneisyyttä Palusjärven ympäristössä, kertoo ylitarkastaja Sari Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Ulvilan kaupunki päätti tarjota aluetta luonnonsuojelukäyttöön, koska se sijaitsee Palusjärven pohjoisosan suojelualueen vieressä. Toivoimme, että alueelle ei muodostuisi jatkossakaan sellaista maankäyttöä, joka voisi heikentää suojelualueen arvoja. Rantasuon ja siitä erottuvien pienten mäkien luontoarvojen vuoksi suojelu vaikutti ehdottomasti alueen parhaalta käyttötarkoitukselta, sanoo kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka Ulvilan kaupungista.
Helmi- ja METSO-ohjelmilla turvataan luonnon monimuotoisuutta
Ympäristöministeriö toteuttaa vuosina 20212030 Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla pyritään turvaamaan luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja sekä hillitsemään ilmastonmuutosta. Ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan ranta- ja vesiluontoa.
Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO on maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteinen toimintaohjelma, joka jatkuu ainakin vuoteen 2025 saakka. METSO-suojelu kohdistuu erilaisiin puustoisiin elinympäristötyyppeihin. Sen tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys.
Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa Helmi- ja METSO-ohjelmia Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. Suojelu on vapaaehtoista ja siitä maksetaan korvaus. Yksityiset maanomistajat sekä kunnat ja muut yhteisöt voivat tarjota metsä- ja suokohteitaan suojeluun.
Lisätiedot
Ylitarkastaja Sari Jaakkola, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 022 016, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka, Ulvilan kaupunki, puh. 044-3438 250, mikko.lofbacka@ulvila.fi
Avainsanat
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistuvat Itä-Suomessa viikolla 153.4.2025 12:12:10 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskuksen maanteillä (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala) siirrytään keskiviikosta 9.4.2025 alkaen kesäajan nopeusrajoituksiin. Nopeusrajoitusmuutoksia aletaan toteuttaa viikolla 14 Etelä-Suomesta ja koko Suomessa on määrä palata kesärajoituksiin viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16.4.20253.4.2025 07:35:55 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien maantieverkon talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Väyläviraston ohjeen mukaisesti keskiviikkona 16.4.2025. Merkit tulevat vaihdetuksi koko alueella viimeistään perjantaina 18.4.2025. Tiekohtaiset nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.
Keskimääräistä tai vaikeaa kelirikkoa Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen2.4.2025 13:44:40 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueille ennustetaan keskimääräistä ja osalle Koillismaan ja Kainuun sorateille jopa vaikeaa kelirikkoa. Kelirikon vaikeusasteessa voi olla isoja paikallisia vaihteluita ja kevään sää vaikuttaa kelirikon kehittymiseen. Aurinkoinen ja tuulinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa ennustettua kelirikkoa merkittävästi.
Totalt 2 miljoner euro utlyses för projekt inom kommersiellt fiske och vattenbruk i EHFVF:s tidsbundna ansökningsomgångar2.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar har inletts. Finansiering kan sökas för utveckling, innovationer och rådgivning som gäller kommersiellt fiske och vattenbruk, för fiskeriekonomiska restaureringar och för forskning som gäller miljö och fiskresurser. Under ansökningsomgångarna utlyses totalt 2 miljoner euro. Ansökningstiden pågår till 5.5.2025.
Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn hankkeisiin haettavissa yhteensä 2 miljoonaa euroa EMKVR:n määräaikaisissa hauissa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt ovat auenneet. Haettavissa on rahoitusta kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseen, innovaatioihin ja neuvontaan, kalataloudellisiin kunnostuksiin sekä ympäristön ja kalavarojen tutkimukseen. Hakumenettelyissä on jaossa yhteensä 2 miljoonaa euroa. Rahoitusta on haettavissa 5.5.2025 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme