Työllisyysrahasto

Uudistuksia aikuiskoulutustuen hakemiseen, tuen määrään ja kulumiseen

Jaa
Tiedote 27.2.2020. Suomen hallitus on jättänyt 27.2.2020 eduskunnalle lakiesityksen, joka muuttaisi palkansaajan aikuiskoulutustuen hakemista, tukiajan kulumista ja opintovaatimuksia 1.8.2020 lähtien. Lakiuudistuksen tavoitteena on tukea palkansaajan aikuisopiskelun ja työnteon yhteensovittamista sekä tuoda uusia käyttäjäryhmiä aikuiskoulutustuen piiriin. Esitys ei koske yrittäjän aikuiskoulutustukea.

Aikuiskoulutustuen myöntää ja maksaa Työllisyysrahasto. Työllisyysrahasto on ollut mukana valmistelemassa lakiuudistusta yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, opetusministeriön ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Aikuiskoulutustuki on ollut käytössä vuodesta 2001 lähtien. Tämä on suurin muutos, mitä aikuiskoulutustukeen on tehty kahden vuosikymmenen aikana, sanoo Työllisyysrahaston asiakkuuksista vastaava johtaja Merli Vanala.

Lakiesitys muuttaisi tuen kulumista niin, että opintojen ohessa työskentelevällä tukikuukausia kuluisi vähemmän. Opintojen ohessa työskentelevältä myös vaadittaisiin suoritettavaksi vähemmän opintopisteitä täysiaikaiseen opiskelijaan verrattuna. Työskentelystä opiskelujen ohessa tulisi taloudellisesti aiempaa kannattavampaa. Lisäksi kahden kuukauden vähimmäiskestovaatimus on korvattu opintojen laajuudella. Konkreettisia vaikutuksia olisi useita, niistä teimme koosteen verkkosivuillemme.

Aikuiskoulutustuen suosio kasvaa kaiken aikaa

Aikuiskoulutustuen suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vuonna 2019 tukea sai 25 701 palkansaajaa ja yrittäjää, mikä on kaikkien aikojen ennätysvuosi. Erityisesti aikuiskoulutustukea käyttävät 30–40-vuotiaat, korkeasti koulutetut naiset. Suurin osa, noin 84 prosenttia, hakee täysimääräistä tukea, eli he jäävät palkattomalle opintovapaalle. Soviteltua tukea hakee vain pieni osa, joten voidaan päätellä, että opiskelujen ja työn yhteensovittaminen koetaan hankalaksi.

– Omasta osaamisesta huolehtiminen on parasta työttömyyden ehkäisyä. Uudistuksella tavoitellaan joustavampaa työn ja opiskelun yhdistämistä. Uskon tämän tuovan aikuiskoulutustuelle uusia käyttäjäryhmiä. Hieman kärjistäen toivoisin, että jatkossa näkisimme opiskelijoissa enemmän keski-ikäisiä miehiä vaikkapa teollisuuden alalta, sanoo johtaja Merli Vanala.

Hakijamäärien kasvu näkyy Työllisyysrahaston asiakaspalvelussa. Lakimuutoksen yhteydessä tehdään suuria järjestelmämuutoksia Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuen käsittely- ja maksamiskäytöntöihin.

– On välttämätöntä, että kehitämme toimintatapojamme ja järjestelmiämme, jotta voimme palvella yhä kasvavia asiakasmääriä sujuvasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote

Liitteet:

Graafi: Aikuiskoulutustuen saajat iän mukaan vuonna 2019

Graafi: Aikuiskoulutustuen saajat sukupuolittain vuonna 2019

Graafi: Edunsaajien lukumäärä ja maksetut aikuiskoulutusetuudet 2001 - 2019

Graafi: Aikuiskoulutustuen saajat tukilajeittain

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Aikuiskoulutustuki ja sen käyttö
Johtaja, Asiakkuudet Merli Vanala
merli.vanala@tyollisyysrahasto.fi
puh. 040 841 8201

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työllisyysrahasto
Työllisyysrahasto
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

https://www.tyollisyysrahasto.fi/tyollisyysrahasto/

Työllisyysrahasto kerää työttömyysvakuutusmaksut, joilla rahoitetaan mm. työttömyysturvaa ja edistetään palkansaajien osaamisen kehittämistä aikuiskoulutusetuuksilla. Työllisyysrahasto on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työllisyysrahasto

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki jää eläkkeelle vuoden 2025 lopussa26.2.2025 15:00:00 EET | Tiedote

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki jää eläkkeelle 31.12.2025. Metsämäen työsuhde Työllisyysrahastossa jatkuu 31.12.2025 saakka. Janne Metsämäki on toiminut Työllisyysrahaston ja sen edeltäjän, Työttömyysvakuutusrahaston, johdossa vuodesta 2015 alkaen. Työttömyysvakuutusrahasto ja Koulutusrahasto yhdistyivät vuonna 2019 Työllisyysrahastoksi. Työllisyysrahaston hallituksen puheenjohtaja Markku Jalonen kiittää Metsämäkeä pitkästä ja ansiokkaasta työstä Työllisyysrahastossa. - Janne Metsämäen aikana Työllisyysrahastoa on kehitetty monella tavalla ja viety läpi monia uudistuksia ja muutoksia, joiden avulla Työllisyysrahaston lakisääteiset tehtävät hoidetaan tehokkaasti ja laadukkaasti. Työllisyysrahaston hallitus käynnistää Metsämäen seuraajan haun kevään 2025 aikana. Lisätiedot: Markku Jalonen, hallituksen puheenjohtaja, KT. 040 547 7710 (28.2.2025 saakka) Henrika Nybondas-Kangas, hallituksen puheenjohtaja, KT. 050 357 4233 (1.3.2025 alkaen) Janne Metsämäki, toimitusjohtaja

Työllisyysrahaston muutosneuvottelut ovat päättyneet – 73 työtehtävää päättyy4.6.2024 15:33:17 EEST | Tiedote

Aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttamisen vuoksi aloitetut muutosneuvottelut Työllisyysrahastossa ovat päättyneet. Lakkauttaminen sisältyy Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan ja eduskunta hyväksyi lakkauttamista koskevan lain 22.5.2024. Neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että neuvottelujen seurauksena tehtävien lakkaamiset ja/tai työsuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskettavat enintään 80 henkilöä. Neuvotteluissa käytiin läpi muutosten perustelut, vaikutukset ja vaihtoehdot. Neuvottelut koskivat Työllisyysrahaston henkilöstöä lukuun ottamatta teknologia ja kehitys -palvelualueen henkilöstöä. Työllisyysrahaston palveluksessa on 182 työntekijää, joista neuvottelujen piirissä oli 156 henkilöä. Muutosneuvottelujen tulos on, että enimmillään 73 työtehtävää lakkaa. Koska lakkauttavan lain siirtymäaikataulu on pitkä, vuoden 2026 kesään saakka, myös irtisanomiset ja tehtävien lakkaaminen tai muuttuminen tapahtuu asteittain pitkällä aikavälillä. Lopulliset henkilöstövaik

Aikuiskoulutustuen hakijamäärät puolitoistakertaiset15.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Työllisyysrahasto myöntää ja maksaa aikuiskoulutustukea työntekijöille ja yrittäjille ammatillista kehittymistä tukeviin opintoihin. Vuonna 2023 aikuiskoulutustukea maksettiin yhteensä 32 518 henkilölle. Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin elokuussa 2024. Lakkauttavan lain käsittely on käynnissä eduskunnassa. Työntekijöiden aikuiskoulutustuen hakijoiden määrät kasvoivat noin puolitoistakertaisiksi alkuvuonna 2024 verrattuna edellisvuoden samaan ajanjaksoon. Kasvanut hakijamäärä koostuu aikuiskoulutustukea jo aiemmin saaneista sekä täysin uusista hakijoista. Näyttää sille, että aikuiskoulutustukea jo aiemmin saaneet ovat aktivoituneet käyttämään jäljellä olevia tukikuukausiaan ennen tuen lakkauttamista. Useamman vuoden ajan aikuiskoulutustukea on haettu eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opintoihin. Alkuvuonna 2024 hakijamäärä sote- ja liikunta-alan opintoihin kasvoi 48 % verrattuna alkuvuoteen 2023. - Sote-alan haki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye