Työllisyysrahasto

Uudistunut aikuiskoulutustuki tukee työssä käyntiä opiskelujen ohella

Jaa
Palkansaajan aikuiskoulutustuki uudistuu 1.8.2020. Erityisesti muuttuvat hakemisen malli, tuen määrä ja opintovaatimukset. Uudistuksen tavoitteena kannustaa työntekoon opiskeluiden ohella sekä saada uusia käyttäjäryhmiä aikuiskoulutustuen piiriin. Eduskunta hyväksyi lain uudesta aikuiskoulutustuesta 29.5.2020. Lain voimaantulo vaatii vielä tasavallan presidentin vahvistuksen.

Aikuiskoulutustuki on tarkoitettu omaehtoiseen opiskeluun. Sitä voi käyttää esimerkiksi kokonaan uuteen tutkintoon tai tutkinnon osaan. Vuonna 2019 Työllisyysrahasto myönsi aikuiskoulutustukea yhteensä 25 701 henkilölle, mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Tuen saajista 75 prosenttia oli naisia. Viime vuonna 84 prosenttia aikuiskoulutustuen saajista haki täysimääräistä tukea eli he opiskelivat kokoaikaisesti opintovapaalla.

”Nopeasti muuttuva työelämä vaatii jatkuvaa oppimista. Aikuiskoulutukeen tulevat uudistukset antavat palkansaajille aidon mahdollisuuden kehittää ammattitaitoaan myös työn teon ohessa. Olisi hienoa, jos yhä useammat miehet hyödyntäisivät jatkossa aikuiskoulutustukea. Toivottavasti myös työnantajat rohkaisisivat osaamisen uudistamiseen ja osaisivat ohjata tuen piiriin”, sanoo Työllisyysrahaston asiakkuuksista vastaava johtaja Merli Vanala.

Muutokset aikuiskoulutustukeen 1.8.2020 alkaen

Hakemisen malli on kaksivaiheinen: Hakija lähettää ensihakemuksen Työllisyysrahastoon. Voimassaolevan ensihakemuksen puitteissa hakija voi lähettää maksuhakemuksen jälkikäteen kuukausittain.

Tuen määrä muuttuu ja työnteko on aiempaa kannattavampaa: Jos hakijan normaali kuukausipalkka ennen opintovapaalle jäämistä on 3 000 euroa, voi hän tukikuukautensa aikana saada muita tuloja 1 500 euroa ja saada 753 euroa aikuiskoulutustukea. Aiemmin vastaavilla summilla hakija olisi saanut n. 622 euroa tukea.

Opintovaatimukset vaihtelevat: Jos tuloja on tukikuukauden aikana yli 50 % normaalista palkasta, edellytetään tukikuukauden aikana suoritettavaksi vähintään 2 opintopistettä. Jos tuloja on 50 % tai alle normaalista palkasta, edellytetään suoritettavaksi 4 opintopistettä.

Tukikuukaudet kuluvat tulojen mukaan: Jos tuloja on tukikuukauden aikana yli 50 % palkasta, tukikuukausia kuluu 0,5. Jos tuloja on 50% tai alle normaalista palkasta, tukikuukausia kuluu 1. Nykyään tukikuukausia kuluu automaattisesti yksi.

Työllisyysrahaston verkkosivuilta löytyy taulukko tuen määrästä. Aikuiskoulutustuen määrää, tukipäivien kulumista sekä opintopistevaatimuksia voi arvioida myös laskurilla.

Aikuiskoulutustukea voi saada korkeintaan 15 kuukauden ajan työuransa aikana. Tuen saamisedellytyksiin lakimuutoksella ei ole vaikutusta.

Lakimuutos ei myöskään vaikuta yrittäjän aikuiskoulutustukeen eikä nykyisiin palkansaajan aikuiskoulutustuella opiskeleviin. Kaikki palkansaajan aikuistuella opiskelevat siirtyvät uuden lain piiriin 31.7.2024.

Aikuiskoulutustuen uudistus toteutettiin työmarkkinaosapuolten aloitteesta. Työllisyysrahasto on valmistellut lakia yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, työmarkkinaosapuolten ja muiden sidosryhmien kanssa vuoden 2019 alusta alkaen.

Lisätiedot:
Johtaja, asiakkuudet Merli Vanala, puh. 040 841 8201, merli.vanala(a)tyollisyysrahasto.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työllisyysrahasto
Työllisyysrahasto
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

https://www.tyollisyysrahasto.fi/tyollisyysrahasto/

Työllisyysrahasto kerää työttömyysvakuutusmaksut, joilla rahoitetaan mm. työttömyysturvaa ja edistetään palkansaajien osaamisen kehittämistä aikuiskoulutusetuuksilla. Työllisyysrahasto on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työllisyysrahasto

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki jää eläkkeelle vuoden 2025 lopussa26.2.2025 15:00:00 EET | Tiedote

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki jää eläkkeelle 31.12.2025. Metsämäen työsuhde Työllisyysrahastossa jatkuu 31.12.2025 saakka. Janne Metsämäki on toiminut Työllisyysrahaston ja sen edeltäjän, Työttömyysvakuutusrahaston, johdossa vuodesta 2015 alkaen. Työttömyysvakuutusrahasto ja Koulutusrahasto yhdistyivät vuonna 2019 Työllisyysrahastoksi. Työllisyysrahaston hallituksen puheenjohtaja Markku Jalonen kiittää Metsämäkeä pitkästä ja ansiokkaasta työstä Työllisyysrahastossa. - Janne Metsämäen aikana Työllisyysrahastoa on kehitetty monella tavalla ja viety läpi monia uudistuksia ja muutoksia, joiden avulla Työllisyysrahaston lakisääteiset tehtävät hoidetaan tehokkaasti ja laadukkaasti. Työllisyysrahaston hallitus käynnistää Metsämäen seuraajan haun kevään 2025 aikana. Lisätiedot: Markku Jalonen, hallituksen puheenjohtaja, KT. 040 547 7710 (28.2.2025 saakka) Henrika Nybondas-Kangas, hallituksen puheenjohtaja, KT. 050 357 4233 (1.3.2025 alkaen) Janne Metsämäki, toimitusjohtaja

Työllisyysrahaston muutosneuvottelut ovat päättyneet – 73 työtehtävää päättyy4.6.2024 15:33:17 EEST | Tiedote

Aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttamisen vuoksi aloitetut muutosneuvottelut Työllisyysrahastossa ovat päättyneet. Lakkauttaminen sisältyy Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan ja eduskunta hyväksyi lakkauttamista koskevan lain 22.5.2024. Neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että neuvottelujen seurauksena tehtävien lakkaamiset ja/tai työsuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskettavat enintään 80 henkilöä. Neuvotteluissa käytiin läpi muutosten perustelut, vaikutukset ja vaihtoehdot. Neuvottelut koskivat Työllisyysrahaston henkilöstöä lukuun ottamatta teknologia ja kehitys -palvelualueen henkilöstöä. Työllisyysrahaston palveluksessa on 182 työntekijää, joista neuvottelujen piirissä oli 156 henkilöä. Muutosneuvottelujen tulos on, että enimmillään 73 työtehtävää lakkaa. Koska lakkauttavan lain siirtymäaikataulu on pitkä, vuoden 2026 kesään saakka, myös irtisanomiset ja tehtävien lakkaaminen tai muuttuminen tapahtuu asteittain pitkällä aikavälillä. Lopulliset henkilöstövaik

Aikuiskoulutustuen hakijamäärät puolitoistakertaiset15.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Työllisyysrahasto myöntää ja maksaa aikuiskoulutustukea työntekijöille ja yrittäjille ammatillista kehittymistä tukeviin opintoihin. Vuonna 2023 aikuiskoulutustukea maksettiin yhteensä 32 518 henkilölle. Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin elokuussa 2024. Lakkauttavan lain käsittely on käynnissä eduskunnassa. Työntekijöiden aikuiskoulutustuen hakijoiden määrät kasvoivat noin puolitoistakertaisiksi alkuvuonna 2024 verrattuna edellisvuoden samaan ajanjaksoon. Kasvanut hakijamäärä koostuu aikuiskoulutustukea jo aiemmin saaneista sekä täysin uusista hakijoista. Näyttää sille, että aikuiskoulutustukea jo aiemmin saaneet ovat aktivoituneet käyttämään jäljellä olevia tukikuukausiaan ennen tuen lakkauttamista. Useamman vuoden ajan aikuiskoulutustukea on haettu eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opintoihin. Alkuvuonna 2024 hakijamäärä sote- ja liikunta-alan opintoihin kasvoi 48 % verrattuna alkuvuoteen 2023. - Sote-alan haki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye