Pirkanmaan ELY-keskus

Uusi selvitys julki Pirkanmaan uhanalaisista lajeista ja luontotyypeistä

Jaa
Pirkanmaa on erittäin merkittävä maakunta Suomen uhanalaisten lajien säilymisen kannalta. Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen tuoreesta selvityksestä.
Varpuspöllö on yksi Pirkanmaan vastuulinnuista, sillä sen suomalaisesta pesimäkannasta jopa neljännes elää juuri Pirkanmaalla. Kuva: Taru Suninen
Varpuspöllö on yksi Pirkanmaan vastuulinnuista, sillä sen suomalaisesta pesimäkannasta jopa neljännes elää juuri Pirkanmaalla. Kuva: Taru Suninen

Pirkanmaalle laaditaan tänä vuonna ensimmäisenä maakuntana Suomessa alueellinen biodiversiteettiohjelma Pirkanmaan lumo - luonnon monimuotoisuusohjelma 2022-2030. Ohjelmalla pyritään torjumaan luonnon monimuotoisuuskatoa maakunnassa.

Ohjelman tausta-aineistoksi Suomen ympäristökeskus selvitti Pirkanmaan uhanalaisten lajien ja luontotyyppien nykytilaa ja niihin kohdistuvia uhkia Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Pirkanmaan liiton tilauksesta.

Muutamia Suomen lajeista löytyy vain Pirkanmaalta

Selvityksen perusteella Pirkanmaalla esiintyy yli 320 valtakunnallisesti uhanalaista ja noin 370 silmälläpidettävää lajia.

Kymmenkunta lajia elää nykytietojen mukaan ainoastaan tai lähes ainoastaan Pirkanmaalla. Yli sata uhanalaista tai silmälläpidettävää lajia määriteltiin Pirkanmaan vastuulajeiksi, joiden säilymisen kannalta pirkanmaalaiset esiintymät ovat erityisen merkittäviä.

Yli sata uhanalaista luontotyyppiä Pirkanmaalla

Uhanalaisten lajien lisäksi Pirkanmaalla esiintyy noin 110 uhanalaista luontotyyppiä. Uhanalaisen metsäluonnon kannalta erityisen edustavia aluekokonaisuuksia Pirkanmaalla ovat esimerkiksi Seitsemisen, Helvetinjärven ja Isojärven kansallispuistot sekä Sinivuoren luonnonpuisto.

Monimuotoisuudelle merkittävimmistä metsäalueista Pirkanmaalla on kuitenkin lähes 80 prosenttia edelleen suojelematta. Luontotyyppien kannalta erittäin arvokasta pirkanmaalaista luontoa edustavat myös etenkin etelässä vesistöjen liepeiltä löytyvät kynäjalavalehdot, harjut paahderinteineen sekä harju- ja deltamuodostumiin liittyvät lähteiköt.

Pirkanmaalla on myös kirkasvetisiä ja samalla melko runsasravinteisia järviä, jotka ovat vesikasvilajistoltaan poikkeuksellisen rikkaita. Maakunnan laajin yhtenäinen suoalue Siikaneva on eteläsuomalaisten soiden joukossa helmi. Uhanalaisia suoluontotyyppejä Pirkanmaalla esiintyy suuri joukko, kaikkiaan noin 40 erilaista.

Merkittävimpiä uhkia metsätalous, ojittaminen ja rakentaminen

Eri organisaatioissa hajallaan olleet luontotyyppiaineistot koottiin selvityksessä yhtenäisiksi paikkatietoaineistoiksi, joiden avulla luontotyyppien tilaa ja uhkia tarkasteltiin. Suurin uhka Pirkanmaan vastuulajeille ja uhanalaisille luontotyypeille on tulevaisuudessa metsätalous.

Vastuulajien kannalta tärkeitä uhkatekijöitä ovat myös avoimien alueiden umpeenkasvu etenkin perinnebiotoopeilla, mutta myös rannoilla ja harjumetsissä. Uhanalaisilla luontotyypeillä merkittäviä uhkia ovat myös rakentaminen ja soiden ojitus.

Vaikka uudisojituksia ei nykyisin enää tehdä, ovat kunnostusojitukset sekä vanhojen ojitusten kuivattava vaikutus edelleen merkittäviä. Sekä vastuulajien että uhanalaisten luontotyyppien kannalta uhkatekijöitä ovat myös vesien rehevöityminen ja likaantuminen, vesirakentaminen sekä vesien säännöstely.

Selvityksestä hyötyä kaavoitukseen

Pirkanmaan lumo -ohjelmaa varten tehdyn selvityksen perusteella tuotettiin toimenpide-ehdotuksia uhanalaisten lajien säilyttämiseksi ja luontotyyppien tilan parantamiseksi.

Selvityksen tuloksia tullaan hyödyntämään myös tulevassa maakuntakaavaprosessissa. Selvitys palvelee laajasti myös Pirkanmaan eri toimijoita esimerkiksi maankäytön ja luonnonhoidon hankkeiden suunnittelussa. Selvitys tarkentaa ja kokoaa yhteen tietoa Pirkanmaan luonnon erityispiirteistä kaikkien pirkanmaalaisten käyttöön.

Raportti: Pirkanmaan uhanalaiset lajit ja luontotyypit

Linkki: Kuvia median käyttöön Pirkanmaan uhanalaisista lajeista ja luontotyypeistä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan biodiversiteettiohjelma:
Projektisuunnittelija Kati Salovaara Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 327, s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissanen, Pirkanmaan liitto, p. 044 422 2264, s-posti: etunimi.sukunimi@pirkanmaa.fi


Pirkanmaan uhanalaiset luontotyypit:
Erikoistutkija Tytti Kontula, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 294, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi


Pirkanmaan uhanalaiset lajit: Vanhempi tutkija Terhi Ryttäri, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 585, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi


Toimittajat voivat osallistua raporttia esittelevään webinaariin 19.4.2021 klo 13.00-15.00

Kuvat

Varpuspöllö on yksi Pirkanmaan vastuulinnuista, sillä sen suomalaisesta pesimäkannasta jopa neljännes elää juuri Pirkanmaalla. Kuva: Taru Suninen
Varpuspöllö on yksi Pirkanmaan vastuulinnuista, sillä sen suomalaisesta pesimäkannasta jopa neljännes elää juuri Pirkanmaalla. Kuva: Taru Suninen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus: Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen on hoidettava ympäristövelvoitteensa vuoden loppuun mennessä14.11.2024 15:11:26 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut torstaina 14. marraskuuta poikkeuksellisen tilanteen päätöksen Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen tulipalon vuoksi. Sen mukaan laitos ei saa tällä hetkellä vastaanottaa uusia jätteitä, ja toiminnanharjoittajan on selvitettävä alueen ympäristövaikutuksia ja hoidettava siivoustoimet päätöksen velvoittamalla tavalla vuoden loppuun mennessä.

Tyytyväisyys teiden kuntoon parani Pirkanmaalla13.11.2024 11:21:11 EET | Tiedote

Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen tulokset kesältä 2024 osoittivat, että tyytyväisyys teiden kuntoon on parantunut useilla osa-alueilla Pirkanmaalla. Ammattiautoilijoiden arvosana maanteiden tilalle ja kunnolle nousi 2,64:ään, kun se edellisvuonna oli 2,46. Yksityishenkilöiltä maantiet saivat kokonaisarvosanaksi 3,01, kun tulos edellisvuonna oli 2,93. Tilastollisesti kumpikaan kokonaistyytyväisyyden muutos ei ole merkitsevä. Koko maan kokonaistyytyväisyyden keskiarvot olivat yksityishenkilöillä 2,95 ja raskaalla liikenteellä 2,62.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye