Uusia hankkeita valumavesien hallintaan käynnistynyt - rahoitushakua jatketaan syksyllä
Vuoden 2021 haun teemoina olivat monitavoitteinen valumavesien hallinta ja valuma-aluelähtöisten vesiensuojelutoimien lisääminen erityisesti luonnonmukaisin ratkaisuin. Hankkeiden avulla parannetaan vesien tilaa ja varaudutaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ääriolosuhteisiin, unohtamatta luonnon monimuotoisuuden lisäämistä ja ylläpitoa.
"Hankkeiden sisällöissä on hyvin esillä vesienhallinnan kehittämistyötä, valuma-aluelähtöistä vesistökunnostussuunnittelua sekä konkreettista kunnostustoimintaa yhteistyössä maanomistajien ja laajojen yhteistyöverkostojen kanssa. Ja on upeaa huomata, että myös kunnat ovat ottamassa vesienhallinnan ja valuma-aluelähtöisyyden oman vesiensuojelutyönsä tueksi" iloitsee erityisasiantuntija Johanna Helkimo ympäristöministeriöstä.
Käynnistyneissä hankkeissa suunnitellaan ja toteutetaan konkreettisia vesienhallinta- ja vedenpidätystoimia. Valuma-aluetasoisia suunnittelukokonaisuuksia laaditaan paikkatietoa ja muita valuma-aluetyökalua hyödyntäen. Hankkeet kohdistuvat tasapuolisesti sekä metsätalousvaltaisille että maatalousvaltaisille alueille. Mukana ovat myös happamien sulfaattimaiden ongelmien ratkaisukeinojen kehittäminen ja pilotointi sekä säätösalaojituksen käytön kehittämistyö. Kaikki hankkeet viestivät omista toimistaan aktiivisesti ja saamme tietoa hankkeiden toimista tiedotteiden, blogien ja pienseminaarien avulla tämän ja ensi vuoden aikana. Hankkeiden kestot ovat yhdestä kolmeen vuotta. Hankkeiden budjetit vaihtelivat noin 20 000 eurosta puoleen miljoonaan euroon.
"Hankehakemusten vähäinen määrä yllätti meidät" toteaa ryhmäpäällikkö Jermi Tertsunen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. "Toisaalta hankkeet ovat laadukkaita. Hanketoimijoilla lienee ollut myös positiivista ongelmaa, koska viime vuosina on ollut hyvin tarjolla rahoitusta erilaisiin vesistöhankkeisiin. On tietysti myös tärkeää, että jo käynnissä olevista hankkeista saadaan kokemuksia ja tietoa ennen seuraavia. Uskon, että syksyn 2022 hakuun saadaan runsaasti laadukkaita vesienhallintahakemuksia. Myös jatkohankkeita vaikuttaisi tulevan tiedustelujen perusteella vireille."
Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen hankeavustuksia hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Seuraava avustushaku on 18.10. - 30.11.2022 osana ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa.
Avustusta voi hakea maa- ja metsätalouden vesienhallinnan hankkeisiin, jotka:
- edistävät kestävää valuma-aluelähtöistä vesistökunnostuksen suunnittelua, toteutusta ja yhteistyötä
- edistävät maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksiä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista ja hillintää
- parantavat pellon vesitaloutta innovatiivisesti
- vähentävät vesistöön kohdistuvaa ulkoista kuormitusta
- pidättävät ja viivyttävät vettä valuma-alueella
- lisäävät luonnon monimuotoisuutta
Avustettavat hankkeet voivat olla laajoja yhteistyöhankkeita tai paikallisia suunnittelu- tai toteutushankkeita.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
En ny anvisning om behandling av växt- och jordavfall som innehåller invasiva främmande arter har publicerats4.2.2025 15:00:00 EET | Pressmeddelande
I Finland har en ny anvisning publicerats som förenhetligar praxisen för hur man behandlar och tar emot växt- och jordavfall som hör till invasiva främmande arter. Målet är att säkerställa en smidig och enhetlig verksamhetsmodell för hur man behandlar avfall från främmande arter i hela landet.
Uusi ohje haitallisia vieraslajeja sisältävän kasvi- ja maa-ainesjätteen käsittelystä on julkaistu4.2.2025 15:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on julkaistu uusi ohje, joka yhtenäistää haitallisiin vieraslajeihin kuuluvien kasvi- ja maa-ainesjätteen käsittelyä ja vastaanottoa koskevat käytännöt. Tavoitteena on varmistaa sujuva ja yhtenäinen toimintamalli vieraslajikasvijätteen käsittelylle koko maassa.
Tilläggsanslag från riksdagen främjar restaureringen av åar i Österbotten och Södra Österbotten4.2.2025 11:00:00 EET | Pressmeddelande
I december 2023 beviljade riksdagens finansutskott särskilt understöd för två restaureringsprojekt. Via fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland går 110 000 euro till Närpes å och 100 000 euro till Esse å. Understöden används inom fleråriga restaureringsprojekt där projektledarna har samlat in medfinansiering från kommuner, företag och andra aktörer på orten.
Lisää puhtia Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jokivesistöjen kunnostuksiin eduskunnan lisämäärärahalla4.2.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta myönsi joulukuussa 2023 päätöksellään erillisavustusta kahdelle jokivesistöjen kunnostushankkeelle: Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen kautta ohjataan Närpiönjoelle 110 000 euroa ja Ähtävänjoelle 100 000 euroa. Avustukset käytetään monivuotisissa kunnostushankkeissa, joiden omarahoitusosuus on hankevetäjien toimesta kerätty paikallisilta kunnilta, yrityksiltä ja muilta toimijoilta.
Itä-Suomen maanteiden korjaus- ja päällystystyöt 20253.2.2025 15:43:59 EET | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskus varautuu käyttämään vuonna 2025 päällystetyn tieverkon korjaus-, päällystys- ja tiemerkintätöihin Itä-Suomessa (Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnat) yhteensä noin 55 miljoona euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme