Uutuuskirja: Suomalaiskenraalit edistävät virassaan F-35-koneen hankintaa

Tervetuloa Pentti Sainion kirjan Kansakunta kenraalien käsissä julkistamistilaisuuteen Rosebudin Sivullinen-kirjakauppaan perjantaina 10.12. kello 14 (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki).
Pentti Sainio kirjoittaa uutuuskirjassaan, että suomalaiskenraalit – ennen kaikkea entinen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ja entinen ilmavoimien komentaja Lauri Puranen – ovat työskennelleet jo vuosikymmenen pitääkseen huolta siitä, että Suomi ostaa amerikkalaiskoneen ja ettei Suomi voi ostaa muuta konetta. Lindbergin ja Purasen ohella myös eräät muut kenraalit ovat olleet asiassa aktiivisia.
Sainio väittää, että ilmavoimat on antanut väärää tietoa valtiojohdolle ja eduskunnalle. Kyse on ollut Hornetien ennenaikaisesta vaihdosta amerikkalaiseen F-35-pommittajaan. Horneteilla voisi hyvin lentää halvalla vielä 20 vuotta.
Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi valtioneuvoston ns. esiselvityksen tiedotustilaisuudessa 11.6.2015 HX-hankkeesta: ”2020-luvulla maailmalla on vain kolme valtiota, joilla on sarjatuotannossaan Suomen valtiolle soveltuvia hävittäjiä – Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat – joten valintamme on helppo ja yksinkertainen.”
F-35-koneen markkinoinnin Suomessa aloitti jo vuonna 2008 kenraali Lindberg. Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Jari Takanen sanoi STT:n haastattelussa 22.6.2009, että Pentagonin F-35-projektin ja Lockheed Martinin F-35-pommittajahävittäjä on ainoa vaihtoehto Suomen valtiolle, ”koska nyt näyttää siltä, ettei muita hävittäjiä ole silloin operatiivisessa käytössä.”
Sveitsin hävittäjäkauppoja koskevasssa kansalaisaloitteessa todetaan, että Yhdysvaltojen salainen palvelu istuu aina jokaisen F-35-pommittajan ohjaamossa keräämällä tietoa ostajamaan puolustussalaisuuksista, korostetaan. Viittaus CIA:han koneen ohjaamossa perustuu siihen, että kaikkien F-35-hävittäjien, myös Yhdysvaltojen ulkopuolisten kumppanimaiden tai ostajien, on päivitettävä tehtävätiedostonsa ennen jokaista lentoa ja sen jälkeen.
Sainion mukaan tiedot luetaan jokaisesta F-35:stä ja lähetetään sitten internetin välityksellä Fort Worthissa, Texasissa sijaitsevaan ns. ALIS-pääkeskukseen (Autonomous Logistics Information System), joka välittää ne edelleen muun muassa USRL:lle (US Reprogramming Laboratory) ja Lockheed Martinille. Kyse on kaikista järjestelmistä, jotka Lockheed Martin valmistaa.
Onkin kysyttävä, mikä on Yhdysvaltojen kontrolli- ja valvontaoikeus lentokoneen käyttöön, jos ja kun Suomi päättää hankkia F-35-koneen. Voiko Suomi ylipäänsä toimia amerikkalaisella hävittäjällä itsenäisesti?
Sainio, Pentti
KANSAKUNTA KENRAALIEN KÄSISSÄ
198 s. nid. ISBN: 9789527313374
Rosebud books/ Penmedia
Lisätietoja: Pentti Sainio, puh. 040 5336509
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Tsunamista 20 vuotta: hengästyttävä kertomus paosta hyökyaallon alta13.12.2024 13:17:34 EET | Tiedote
20 vuotta sitten tapaninpäivänä hyökyaallot iskeytyivät Kaakkos-Aasian rannikoille tuhoisin seurauksin. Tsunamista selviytynyt kirjailija Raimo Pesonen kirjoitti kertomuksen paosta tappavan hyökyaallon alta. "On paljon muistettavaa, jos täältä selviytyy pois. Ja unohdettavaa."
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote
Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote
Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tilaisuudess
Kutsu toimittajille: Voima 25 vuotta!20.11.2024 13:25:47 EET | Tiedote
Juhlaseminaarissa Marina Litvinenko, tiukkaa Venäjä-keskustelua ja asiaa ympäristötuhosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme