Vaikuta nyt! Vesienhoidolla Keski-Suomen vedet hyvään tilaan

Vesienhoitotyön avulla saadaan tietoa niistä vesistä, jotka vielä tarvitsevat toimia hyvän tilan saavuttamiseksi tai ylläpitämiseksi ja joille toimenpiteitä tulee kohdentaa. Vesien tilan parantaminen on pitkäjänteistä työtä ja se vaatii alueen toimijoilta laajaa yhteistyötä sekä sitoutumista.
– Veden käyttäjinä meitä kiinnostaa se, millaisissa vesissä uimme, kalastamme ja riittääkö meille hyvälaatuista pohjavettä juotavaksi. Nyt on oikea aika vaikuttaa, sillä kuuleminen vesien- ja merenhoidonsuunnitelmista on käynnissä 14.5.2021 saakka, limnologi Katja Leskisenoja kertoo.
Mielipiteitä suunnitelmaehdotuksiin kysytään
Kansalaisilta, yrityksiltä, järjestöiltä ja yhteisöiltä pyydetään mielipiteitä suunnitelmaehdotuksista sekä niitä tarkentavista toimenpide-ehdotuksista ja muista tausta-asiakirjoista. Mielipiteitä toivotaan erityisesti siitä, ovatko suunnitellut toimenpiteet riittäviä tavoitteisiin nähden sekä yksittäisten toimenpiteiden arviointiin ja vaikuttavuuteen liittyen. Vesienhoitoalueiden valmisteluasiakirjat ja niiden tausta-asiakirjat ovat nähtävillä sähköisenä 2.11.2020– 14.5.2021 välisen ajan verkkosivulla https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vaikuta_vesiin/Vesienhoito.
Lopullinen tilaluokitus julkaistaan vesienhoitosuunnitelmissa, jotka hyväksytään valtioneuvostossa joulukuussa 2021.
Vesienhoidossa riittää haasteita
Vesien tila parempaan muuttuu hitaasti. Merkittävin pintavesien tilaa heikentävä tekijä on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevöityminen. Rehevöityminen näkyy vesien nuhraantumisena, sameutumisena ja rantakivien limoittumisena. Myös runsaiden sinileväesiintymien riski kasvaa. Sinilevälautoista on tullut yhä useampien vedenkäyttäjien jokakesäinen riesa, jota ilmastonmuutos pahentaa.
– Pohjavesien osalta uhat liittyvät pohjaveden laatuun, määrällisesti vettä yleensä riittää. Laatuongelmista yleisempiä ovat maa- ja metsätalousalueiden lannoituksien vuoksi kohonneet typpipitoisuudet sekä teiden suolauksen seurauksena kasvaneet kloridipitoisuudet, hydrogeologi Kari Illmer toteaa.
Seurantatiedot arvion perustana
Pintavesientilaa arvioitaessa tarkastellaan ensisijaisesti ihmistoiminnan aiheuttamia muutoksia vesistön biologiseen tilaan ja veden laatuun. Pohjavesien osalta tila-arvion ratkaisee määrällisestä ja kemiallisesta tilasta heikompi.
Kattavaa seuranta-aineistoa tilan arvioimiseksi ei vielä kaikista vesimuodostumista ole, mutta seurantatietoa kertyy koko ajan lisää muun muassa toiminnanharjoittajien velvoitetarkkailuista ja ympäristöhallinnon seurannasta. Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta seurataan kymmeniä järvi- ja jokikohteita, yli sataa pohjavedenottamoa sekä reilua kahtakymmentä pohjavesipaikkaa. Suurin osa seuranta-aineistoista (esim.pinta- ja pohjavesistä, vesivaroista, ympäristön kuormituksesta) on koottu Avoimien ympäristötietojärjestelmien -palveluun: https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Ymparistotietojarjestelmat.
Lisäksi Vesikartta -palvelussa on koottua tietoa luokitelluista vesimuodostumista:http://paikkatieto.ymparisto.fi/vaikutavesiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Limnologi Katja Leskisenoja (pintavedet), p. 0295 024 965
Hydrogeologi Kari Illmer (pohjavedet), p. 0295 024 746
Ylitarkastaja Mari Nykänen (vesienhoito), p. 0295 024 581
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Keski-Suomen ELY-keskus
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä
0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Puuta ei saa varastoida liian lähelle yleisiä maanteitä22.4.2025 12:40:03 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa, ettei kuljetusta odottavaa puutavaraa saa varastoida niin lähelle maantietä, että se aiheuttaa vaaraa liikenteelle.
Keski-Suomeen odotetaan keskimääräistä pienempiä tulvia16.4.2025 16:05:23 EEST | Tiedote
Vedenpintojen huippukorkeudet jäävät pääosin tavallista alemmaksi vähälumisen talven ja vähitellen sulaneen lumen takia. Vedenpintojen nousu kuitenkin jatkuu sään lämmetessä ja jäljellä olevan lumen sulaessa. Suurimmat vedenkorkeudet saavutetaan tänä keväänä tavallista aikaisemmin.
Puunpoistoa tienvarsilta suoritetaan myös tulevana kesänä Keski-Suomessa16.4.2025 14:25:05 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus raivauttaa liian lähelle tietä kasvanutta puustoa heinäkuun puoliväliin mennessä noin 46 kilometrin matkalta. Poiston tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta sekä päällystetyn tien kuivumista sateen jälkeen.
Valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, Jyväskylä ja Muurame: YVA-ohjelma nähtäville16.4.2025 07:54:21 EEST | Tiedote
Ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt hankkeessa valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, YVA ja yleissuunnitelma, Jyväskylä ja Muurame. Arvioitavana on kahden valtatien 9 parantamisvaihtoehdon ympäristövaikutukset välillä Korpilahti-Keljonkangas. Yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, kuinka ympäristövaikutusten arviointi tullaan toteuttamaan. Ohjelma on nähtävillä 16.4.-23.5.2025 ja sitä esitellään yleisötilaisuudessa 7.5.2025 Muuramen valtuustosalissa.
Keski-Suomeen 2,3 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomeen myönnettiin lähes 2,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta alkuvuoden 2025 aikana. Suurin yksittäinen tuki myönnettiin Lievestuoreen Lämpö Oy:lle kaukolämpölaitoksen rakentamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme