Vaikuta nyt! Vesienhoidolla Keski-Suomen vedet hyvään tilaan
Vesienhoitotyön avulla saadaan tietoa niistä vesistä, jotka vielä tarvitsevat toimia hyvän tilan saavuttamiseksi tai ylläpitämiseksi ja joille toimenpiteitä tulee kohdentaa. Vesien tilan parantaminen on pitkäjänteistä työtä ja se vaatii alueen toimijoilta laajaa yhteistyötä sekä sitoutumista.
– Veden käyttäjinä meitä kiinnostaa se, millaisissa vesissä uimme, kalastamme ja riittääkö meille hyvälaatuista pohjavettä juotavaksi. Nyt on oikea aika vaikuttaa, sillä kuuleminen vesien- ja merenhoidonsuunnitelmista on käynnissä 14.5.2021 saakka, limnologi Katja Leskisenoja kertoo.
Mielipiteitä suunnitelmaehdotuksiin kysytään
Kansalaisilta, yrityksiltä, järjestöiltä ja yhteisöiltä pyydetään mielipiteitä suunnitelmaehdotuksista sekä niitä tarkentavista toimenpide-ehdotuksista ja muista tausta-asiakirjoista. Mielipiteitä toivotaan erityisesti siitä, ovatko suunnitellut toimenpiteet riittäviä tavoitteisiin nähden sekä yksittäisten toimenpiteiden arviointiin ja vaikuttavuuteen liittyen. Vesienhoitoalueiden valmisteluasiakirjat ja niiden tausta-asiakirjat ovat nähtävillä sähköisenä 2.11.2020– 14.5.2021 välisen ajan verkkosivulla https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vaikuta_vesiin/Vesienhoito.
Lopullinen tilaluokitus julkaistaan vesienhoitosuunnitelmissa, jotka hyväksytään valtioneuvostossa joulukuussa 2021.
Vesienhoidossa riittää haasteita
Vesien tila parempaan muuttuu hitaasti. Merkittävin pintavesien tilaa heikentävä tekijä on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevöityminen. Rehevöityminen näkyy vesien nuhraantumisena, sameutumisena ja rantakivien limoittumisena. Myös runsaiden sinileväesiintymien riski kasvaa. Sinilevälautoista on tullut yhä useampien vedenkäyttäjien jokakesäinen riesa, jota ilmastonmuutos pahentaa.
– Pohjavesien osalta uhat liittyvät pohjaveden laatuun, määrällisesti vettä yleensä riittää. Laatuongelmista yleisempiä ovat maa- ja metsätalousalueiden lannoituksien vuoksi kohonneet typpipitoisuudet sekä teiden suolauksen seurauksena kasvaneet kloridipitoisuudet, hydrogeologi Kari Illmer toteaa.
Seurantatiedot arvion perustana
Pintavesientilaa arvioitaessa tarkastellaan ensisijaisesti ihmistoiminnan aiheuttamia muutoksia vesistön biologiseen tilaan ja veden laatuun. Pohjavesien osalta tila-arvion ratkaisee määrällisestä ja kemiallisesta tilasta heikompi.
Kattavaa seuranta-aineistoa tilan arvioimiseksi ei vielä kaikista vesimuodostumista ole, mutta seurantatietoa kertyy koko ajan lisää muun muassa toiminnanharjoittajien velvoitetarkkailuista ja ympäristöhallinnon seurannasta. Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta seurataan kymmeniä järvi- ja jokikohteita, yli sataa pohjavedenottamoa sekä reilua kahtakymmentä pohjavesipaikkaa. Suurin osa seuranta-aineistoista (esim.pinta- ja pohjavesistä, vesivaroista, ympäristön kuormituksesta) on koottu Avoimien ympäristötietojärjestelmien -palveluun: https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Ymparistotietojarjestelmat.
Lisäksi Vesikartta -palvelussa on koottua tietoa luokitelluista vesimuodostumista:http://paikkatieto.ymparisto.fi/vaikutavesiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Limnologi Katja Leskisenoja (pintavedet), p. 0295 024 965
Hydrogeologi Kari Illmer (pohjavedet), p. 0295 024 746
Ylitarkastaja Mari Nykänen (vesienhoito), p. 0295 024 581
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Keski-Suomen ELY-keskus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä
0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Esiselvitys valmistunut Saarijärven ja Huutomäen eritasoliittymän välille valtatien 13 parantamiseksi19.12.2024 10:19:21 EET | Tiedote
Keskeisintä selvitystyössä on ollut liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden, matka-ajan sekä ennakoitavuuden parantaminen. Kohde on 19 km pitkä Saarijärven Linnan kylän kohdalta valtatielle 4 Huutomäen eritasoliittymään saakka. Jatkosuunnitelman aikataulu ei ole tiedossa, eikä hankkeelle ole myönnetty toistaiseksi toteutusrahoitusta.
YVA-menettely ei ole tarpeen Corsair Finland Oy:n muovijätteen kemialliseen kierrätykseen perustuvassa hankkeessa18.12.2024 13:35:51 EET | Tiedote
Corsair Finland Oy suunnittelee muovijätteen kemialliseen kierrätykseen perustuvaa hanketta. Suunniteltu hanke sijaitsee Jämsän Kaipolassa UPM Kaipolan paperitehtaan entisissä tiloissa. Keski-Suomen ELY-keskuksen päätöksen mukaisesti hankkeelta ei edellytetä ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely).
Keski-Suomen pellot tuottavat nurmea ja kauraa3.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Peltotukia haki Keski-Suomessa tänä vuonna 2 510 maatilaa. Viljelyalaa niillä oli yhteensä lähes 94 000 hehtaaria. Yli puolella maakunnan pelloista tuotetaan nurmea.
Keski-Suomen ELY-keskus antoi myönteisen suojelupäätöksen Muuratsalon koetalosta2.12.2024 14:23:18 EET | Tiedote
Rakennusperintölain nojalla määrätty suojelu vahvistaa Elissa ja Alvar Aallon suunnitteleman koetalon asemaa ainutlaatuisena arkkitehtuurisena kohteena Suomessa. Aiemmin kohde on ollut suojeltuna asemakaavalla.
Vaajakosken siltojen massaliikuntasaumojen korjaustyötä jatketaan ti-ke 3.-4.12.2024 välisenä yönä2.12.2024 12:06:54 EET | Tiedote
Silloilla ehdittiin jo aiemmin marraskuussa suorittaa jyrsintä- ja päällystystyöt, mutta sääolosuhteiden vuoksi massaliikuntasaumojen korjaus jäi odottamaan parempia olosuhteita. Liikennettä tullaan ohjaamaan liikennevaloilla, työ aiheuttaa haittaa tiellä liikkujille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme