Vaikuta vesienhoitoon ja anna palautetta
Suunnitelmaehdotuksissa kerrotaan pinta- ja pohjavesien tilasta, tilaa heikentävistä tekijöistä sekä millaisin keinoin vesien tilaa aiotaan parantaa. Mitä mieltä olet, ovatko ehdotetut toimenpiteet oikeita ja riittäviä ja miten eri tahot voivat mielestäsi edistää vesien hyvän tilan saavuttamista. Suunnitelmiin ja toimenpide-ehdotuksiin voi jokainen vaikuttaa 2.11.2021-14.5.2021 välisenä aikana. Asiakirjat ovat nähtävillä verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/vaikutavesiin >vesienhoito. Palautetta hyödynnetään vesienhoitosuunnitelmien ja Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelman viimeistelyssä. Vesienhoitosuunnitelmat hyväksytään valtioneuvostossa vuoden 2021 lopussa.
Vesien hyvän tilan saavuttaminen vaatii tekoja kaikilta sektoreilta
Keski-Suomen pintavedet ovat pääosin erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Keski-Suomessa on kuitenkin vielä hyvää huonommassa tilassa yhteensä 128 pintavesimuodostumaa, joiden tilan kohentamiseksi tarvitaan parantamistoimia. Lisäksi on arvioitu, että 121 pintavesimuodostumassa hyvä tai erinomainen tila on uhattuna ilman toimenpiteitä.
Pintavesien tilaa heikentää Keski-Suomessa hajakuormituksen aiheuttama rehevöityminen sekä paikallisesti myös pistekuormitus esim. jätevedenpuhdistamot, teollisuus, turvetuotanto sekä kalankasvatus. Jokimuodostumissa tilaa heikentävät myös uoman rakenteelliset ja hydrologiset muutokset (padot, perkaukset). Hyvän tilan saavuttamiseksi ja erinomaisen /hyvän tilan turvaamiseksi tarvitaan toimenpiteitä kaikilta sektoreilta. Maataloudelle ehdotetaan mm. suojavyöhykkeitä kalteville ja eroosioherkille vesistöön rajoittuville pelloille, kosteikkoja, peltojen talviaikaista kasvipeitteisyyttä sekä lannan ympäristöystävällistä käyttöä. Metsätaloudessa tarvitaan mm. riittävän leveitä suojakaistoja vesistöön rajoittuvien uudistushakkuille sekä luonnonhoitohankkeissa tehtävää tehostettua valuma-aluekohtaista suunnittelua ja vesiensuojelurakenteita eroosiohaittojen hallintaan. Yhdyskuntien viemäriverkostoja tulisi saneerata ja jäteveden puhdistusta tehostaa. Teollisuudelle esitetään mm. vaarallisten aineiden hallinnan tehostamiseen liittyviä tarkkailuohjelmia sekä riskinhallinta- ja ennaltavarautumissuunnitelmia. Turvetuotantoalueille esitetään mm. kesäaikaisten pintavalutuskenttien muuttamista ympärivuotisiksi. Turvetuotantopinta-ala on vähenemässä Keski-Suomessa ja useita turvesoita on poistumassa turvetuotannosta, minkä vuoksi on tärkeää ohjata jälkikäyttöä ilmaston, vesiensuojelun ja luonnonmonimuotoisuuden kannalta kestäviin ratkaisuihin. Vesistöjen kunnostustoimina esitetään elinympäristökunnostuksia, kalan kulkua helpottavia toimenpiteitä sekä kunnostustoimia rehevöityneiden järvien tilan kohentamiseksi.
Muutokset vesistöissä tapahtuvat hitaasti. Hyvän tilan saavuttamiseen tarvitaan useissa vesistöissä aikaa vähintään vuoteen 2027 asti.
Riskinalaisille pohjavesialueille tarvitaan toimenpiteitä
Keski-Suomessa yhdyskuntien vedenhankinta nojaa suurelta osin pohjavesivaroihin. Maakunnassamme on 29 riskinalaista pohjavesialuetta, joilla on havaittu haitallisten aineiden ympäristönlaatunormin ylityksiä. Näistä on arvioitu olevan huonossa kemiallisessa tilassa 22 pohjavesialuetta. Määrällisesti huonossa tilassa olevia pohjavesialueita ei maakunnassamme ole. Pohjavedelle uhkaa aiheuttavia toimintoja ovat esimerkiksi liikenne ja haitallisia aineita käsittelevä yritystoiminta. Myös lopetettujen toimintojen jäljiltä saattaa pohjavesialueelle jäädä pilaantunut maankamara ja/tai pohjavesi. Riskinalaisille pohjavesialueille on suunniteltu muun muassa liikenteen pohjavesiriskien hallintatoimenpiteitä, pilaantuneiden alueiden kunnostuksia sekä pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien ja rakenneselvityksien laatimista.
Huonossa kemiallisessa tilassa olevilla riskialueilla hyvä tila arvioidaan savutettavan viimeistään vuonna 2027.
Vesitalkoisiin tarvitaan kaikkien osallistumista ja sitoutumista
Vesien hyvän tilan saavuttaminen ja sen ylläpito vaatii tekoja, rahaa ja pitkäjänteisyyttä sekä yhteistyötä ja yhdessä tekemistä eri tahojen kesken. Pinta- ja pohjavesien toimenpiteiden kokonaiskustannukset ovat Keski-Suomessa kaudella 2022–2027 noin 60 milj. euroa vuodessa, josta täydentävien toimenpiteiden osuus on noin 17 miljoonaa euroa. Monet vesienhoitotoimet perustuvat vapaaehtoisuuteen ja eri tahojen yhteistyöhön sekä valmiuteen osallistua niiden rahoitukseen ja toimeenpanoon. Valtio panostaa vesienhoidon toimeenpanoon vesiensuojelun tehostamisohjelmalla, jonka toteuttamiseen on varattu yhteensä 69 miljoonaa euroa vuosille 2019–2023. Tehostamisohjelman rahalla on toteutettu Keski-Suomessa mm. vesistökunnostushankkeita sekä suunniteltu vesistökunnostusverkostoa tehostamaan ja edistämään vesistökunnostushankkeiden toteutumista.
Vaikuta antamalla palautetta!
Kaikilla on mahdollisuus tutustua ja esittää mielipiteensä 14.5.2021 kello 16 mennessä kuultavana olevista vesienhoitosuunnitelmaehdotuksista ja niiden ympäristöselostuksista sekä Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmasta. Ohje sähköisen palautteen antamisesta löytyy ympäristö.fi -verkkosivulta. Vesienhoitoalueesta riippuen palaute toimitetaan joko Uudenmaan ELY-keskuksen tai Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon:
- Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue:
Sähköpostiosoite on kirjaamo.uusimaa(at)ely-keskus.fi ja postitusosoite Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, PL 36, 00521 HELSINKI. - Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren-vesienhoitoalue: Sähköpostiosoite on kirjaamo.etela-pohjanmaa (at)ely-keskus.fi ja postitusosoiteEtelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, PL 156, 60101 SEINÄJOKI.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Keski-Suomen ELY-keskus
Yli-insinööri Ansa Selänne, p. 0295 024 812
Suunnittelija Kimmo Olkio, p. 0295 024 018
Hydrogeologi Kari Illmer, p. 0295 024 746 (pohjavedet)
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä
0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Puuta ei saa varastoida liian lähelle yleisiä maanteitä22.4.2025 12:40:03 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa, ettei kuljetusta odottavaa puutavaraa saa varastoida niin lähelle maantietä, että se aiheuttaa vaaraa liikenteelle.
Keski-Suomeen odotetaan keskimääräistä pienempiä tulvia16.4.2025 16:05:23 EEST | Tiedote
Vedenpintojen huippukorkeudet jäävät pääosin tavallista alemmaksi vähälumisen talven ja vähitellen sulaneen lumen takia. Vedenpintojen nousu kuitenkin jatkuu sään lämmetessä ja jäljellä olevan lumen sulaessa. Suurimmat vedenkorkeudet saavutetaan tänä keväänä tavallista aikaisemmin.
Puunpoistoa tienvarsilta suoritetaan myös tulevana kesänä Keski-Suomessa16.4.2025 14:25:05 EEST | Tiedote
Keski-Suomen ELY-keskus raivauttaa liian lähelle tietä kasvanutta puustoa heinäkuun puoliväliin mennessä noin 46 kilometrin matkalta. Poiston tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta sekä päällystetyn tien kuivumista sateen jälkeen.
Valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, Jyväskylä ja Muurame: YVA-ohjelma nähtäville16.4.2025 07:54:21 EEST | Tiedote
Ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt hankkeessa valtatien 9 parantaminen välillä Korpilahti-Keljonkangas, YVA ja yleissuunnitelma, Jyväskylä ja Muurame. Arvioitavana on kahden valtatien 9 parantamisvaihtoehdon ympäristövaikutukset välillä Korpilahti-Keljonkangas. Yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, kuinka ympäristövaikutusten arviointi tullaan toteuttamaan. Ohjelma on nähtävillä 16.4.-23.5.2025 ja sitä esitellään yleisötilaisuudessa 7.5.2025 Muuramen valtuustosalissa.
Keski-Suomeen 2,3 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomeen myönnettiin lähes 2,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta alkuvuoden 2025 aikana. Suurin yksittäinen tuki myönnettiin Lievestuoreen Lämpö Oy:lle kaukolämpölaitoksen rakentamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme