Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Valkuaispulaan syytä varautua - viljelysuunnitelmia ehtii vielä muuttaa

Jaa
Koronapandemian seurauksena maailmanmarkkinoilla on nähtävissä valkuaiskasvien markkinahäiriöitä. Niin soijan kuin rapsinkin saatavuuteen voi tulla haasteita. Öljykasvien satoennuste Euroopan alueella ei lupaa erityisen hyvää satoa tälle vuodelle. Pulaa voi tulla etenkin GMO-vapaista- ja luomurehuraaka-aineista.

Isot maat keräävät varastoihin soijaa. Lisäksi edeltävinä vuosina rapsisadot eivät ole olleet niin hyviä, että voisimme täysin luottaa varastojen riittävyyteen Suomen lisävalkuaistarpeen täyttämiseksi. Vaikka soijan satotasot ja varastotilanne ovat olleet kohtuullisen hyviä, pitäisi soijan päästä liikkumaan normaalisti. Näin ollen Suomessa ei voida varmuudella luottaa siihen, että erityisesti kotieläinsektorin tarpeisiin olisi tarjolla riittävästi lisävalkuaista vuoden 2021 sadonkorjuuseen asti. 


EU-alueella myös rapsirouheen saanti on vaikeutumassa isohkojen öljykasvipuristamojen sulkeuduttua dieselin kysynnän romahdettua. Siksi on erittäin tärkeää, että kotieläintilat joko harkitsisivat itse valkuais- ja öljykasvien mukaan ottamista viljelykiertoon tai tekisivät yhteistyötä lähitilojen kanssa.

Erityisen huolestuttavalta tilanne näyttää luomusektorilla ja niillä kotieläintiloilla, jotka ovat sitoutuneet käyttämään GMO-vapaata rehua. Luomu-hyväksyttyjen rehuraaka-aineiden ja IP-soijan markkinoissa nähdään EU:ssa jo nyt pulaa.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan erityisesti rapsirouheen saatavuus uhkaa heiketä, sillä biodieselin kysyntä on sukeltanut koronapandemian seurauksena.

- Polttoaineeseen tarvittavien öljykasvien puristaminen öljyksi on hidastunut merkittävästi. Tämän johdosta puristamoita on jopa suljettu, kertoo Schulman.

Myös nurmen osalta valkuaispitoisuutta voi parantaa uudistus- tai täydennyskylvöjen kohdalla käyttämällä seoksessa valkuaiskasveja, kuten apilaa tai sinimailasta. Myös palkokasveja sisältävällä kokoviljasäilörehulla voi tilan valkuaisomavaraisuutta parantaa.

Koronapandemia voi valitettavasti johtaa siihen, että kotieläintiloilla kärsitään samankaltaisesta rehupulasta kuin kuivan kesän seurauksena vuonna 2018. Tällä kertaa puutetta on lisävalkuaisesta.

- Vastaava tragediaa ala ei kaipaa, vaan nyt on aika harkita uudelleen valkuais- ja öljykasvien viljelyä ja varautua pahimpaan, kehottaa Schulman.

Lisätietoja:
Max Schulman, vilja-asiamies, 040 825 2112
Mari Lukkariniemi, liha-asiantuntija, 040 171 9070
Marjukka Manninen, maitoasiamies, 050 533 8924
Saara Patama, asiantuntija, 044 0539 285
Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, 0400 544 728

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.

Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli

Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.

Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote

Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye