Veritulpan oireet kannattaa tunnistaa ajoissa
Neljännes kaikista mahdollisista kuolemansyistä johtuu valtimoihin tai laskimoihin syntyneistä veritulpista. Suomessa noin 5500-11.000 henkilöä saa laskimoveritulpan vuosittain. Veritulpat vaikeuttavat perussairauksien kulkua ja hoitoa, esimerkiksi koronainfektion.
Laskimoveritulppia voi syntyä mm. aivoihin, sydämeen, keuhkoihin sekä ala- ja yläraajoihin. Ensioireena voi olla äkkikuolema.
Raajojen alueen veritulpat oireilevat kipuna, turvotuksena ja punoituksena. Sydämen ja keuhkojen alueen veritulppiin liittyy suorituskyvyn laskua, hengenahdistusta, yskää, rintakipua, pulssin nopeutumista ja kuumetta. Suolisto ja maksa oireilevat vatsakipuna, pahoinvointina, oksenteluna, voimakkaana vatsan turpoamisena ja ripulina. Aivoverisuonten veritulpat puolestaan ilmenevät päänsärkynä, toispuoleisina oireina, näköhäiriöinä ja heikentyvinä lihasvoimina.
Veritulppien syntymistä voi ehkäistä
Laskimotukoksen saavista potilaista 70 % on ylipainoisia. Veritulppia ilmenee isojen leikkausten, raskauden ja synnytyksen jälkeen sekä hormonihoitojen, kuten ehkäisytablettien käytön yhteydessä.
”Riski sairastua veritulppaan kasvaa 60 vuoden iän jälkeen ja 2−3-kertaistuu jokaista kymmentä ikävuotta kohden. Taustalla voi olla periytyvä tukosalttius ja tyypillisesti riskitekijöitä on samaan ajankohtaan useita”, kertoo hyytymishäiriöyksikön osastonylilääkäri Riitta Lassila.
Jokainen voi ehkäistä veritulppia huolehtimalla hyvästä nesteytyksestä, harrastamalla liikuntaa, noudattamalla terveellistä, säännöllistä ja vähärasvaista ruokavaliota, lopettamalla tupakoinnin sekä noudattamalla lääkärin ohjeita ja lääkityksiä.
Lassila muistuttaa lisäksi, että aiemmin sairastetusta veritulpasta tulisi aina kertoa, jos joutuu sairaala- tai leikkaushoitoon.
Veritulpat kannattaa hoitaa ajoissa
Lääkärin vastaanotolle tulisi hakeutua, jos ilmenee edellä kuvattuja oireita. Voimakkaissa oireissa tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.
Veritulpat todetaan yleensä raajan, vatsan alueen tai sydämen ultraäänitutkimuksessa tai tietokonetomografiakuvauksessa sekä verinäytteistä.
”Veritulppia hoidetaan hyytymisen estolääkkeillä, jotka auttavat elimistöä liuottamaan hyytymän ja estävät uuden tulpan muodostusta. Hoitosukilla ja -hihoilla parannetaan verenkiertoa. Hoito voi olla tilapäistä tai pysyvää riippuen vaaratekijöistä”, sanoo Lassila.
Den svenska versionen av pressmeddelandet publiceras den 12 Oktober.
Yhteyshenkilöt
Riitta Lassila, osastonylilääkäri, professori
Hyytymishäiriöyksikkö, HUS Diagnostiikkakeskus
p. 040 517 5547, riitta.lassila@hus.fi
Potilas haastateltavissa, yhteystiedot Riitta Lassilan kautta.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträdde den 10 februari10.2.2025 10:54:47 EET | Pressmeddelande
På sitt mötte behandlade HUS-sammanslutningens styrelse bland annat genomförandet av HUS strategi 2024, den verkställande direktörens mål för 2025 samt de oreviderade bokslutsuppgifterna för 2024.
HUSin yhtymähallitus kokoontui 10.2.10.2.2025 10:54:47 EET | Tiedote
HUSin yhtymähallitus käsitteli kokouksessaan muun muassa HUSin strategian toimeenpanoa vuonna 2024, toimitusjohtajan tavoitteita vuodelle 2025 sekä vuoden 2024 tarkastamattomia tilinpäätöstietoja.
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 10 februari 20257.2.2025 09:23:12 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 10 februari 2025 bland annat för att godkänna HUS verkställande direktörs mål och arbetets fokusområden för 2025. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 10.2.20257.2.2025 09:23:12 EET | Tiedote
HUSin yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 10.2.2025 muun muassa hyväksymään HUSin toimitusjohtajan tavoitteet ja työn painopisteet vuodelle 2025. Kokouksen esityslistan pääset lukemaan täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
HUS sparade över 7 miljoner euro genom att minska användningen av hyrd arbetskraft6.2.2025 12:06:48 EET | Pressmeddelande
Viktiga metoder för att minska användningen av hyrd arbetskraft vid HUS 2024 var en mer omfattande delning av bästa praxis samt nytt stödmaterial för ekonomiuppföljningen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme