Vesienhoitoa toteutettu monipuolisesti Etelä-Savossa
Hoitokalastuksia toteutettu kaikkialla maakunnassa
Rehevyydestä kärsivillä vesistöalueilla pyritään vähempiarvoisen kalan hoitokalastuksella muuttamaan kalastorakennetta paremmaksi sekä parantamaan vedenlaatua poistamalla kalamassaan sitoutuneet ravinteet.
Merkittävimmät hoitokalastukset toteutettiin vuonna 2021 Mikkelin alapuolisella Saimaalla (44 t), Pohjois-Puulalla (10 t), Kyyvedellä (17 t), Haukivedellä (32 t), Rantasalmen taajaman lähivesillä (29 t) ja Puruvedellä (27 t). Lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vetämässä Arvoketjun kehittämisellä jatkuvuutta hoitokalastuksiin ja ravinteiden poistoon -hankkeessa ammattikalastajat hoitokalastivat eri puolella maakuntaa yhteensä 11 tonnia. Pienimuotoisempaa hoitokalastusta toteutettiin mm. Savonlinnan Hirvasjärvellä (0.6 t), Hirvensalmen lähivesillä (4.9 t) ja Virtasalmi-Joroinen kalatalousalueen pienemmissä vesistöissä (6 t). Yhteensä maakunnan vesistä saatiin noin 180 tonnia hoitokalastussaalista.
Etelä-Savon alueella on hoitokalastuksen lisäksi tehty paljon muitakin vesistökunnostustoimia, kuten niittoja, virtavesikunnostuksia ja valuma-alueille vesiensuojelurakenteita. Etelä-Savossa on saatu muodostettua uusia, entistä laajempia vesialueiden osakaskuntia, joiden toimintaedellytykset ovat nousseet uudelle tasolle. Myös erilaisia vesienhoito- ja kunnostussuunnitelmia ja selvityksiä on valmistunut. Lisäksi käynnissä on vesitalous- ja pohjavesien suojeluhankkeita. Maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän toimenpiteillä on vähennetty hajakuormitusta peltoalueilta.
Tarkempaa tietoa vuoden 2021 toimista on Etelä-Savon ELY-keskuksen julkaisemassa katsauksessa, joka löytyy verkkosivuilta osoitteesta ely-keskus.fi > Etelä-Savo > Ympäristö > Vesivarojen käyttö ja hoito.
Rahoitus- ja asiantuntija-apua erilaisiin vesienhoitohankkeisiin on tarjolla. Hankkeita suunniteltaessa kannattaa olla yhteydessä ELY-keskukseen. ELY-keskukset myöntävät rahoitusta muun muassa ravinnekuormitusta vähentäviin valuma-aluekunnostuksiin sekä vesistöissä tehtäviin kunnostuksiin.
Yleissuunnitelmat pohjana vesienhoitotoimien toteutukselle
Etelä-Savon kalatalousalueille on osana ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa laadittu vesienhoidon yleissuunnitelmat. Suunnitelmat on valmisteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Suunnitelmien avulla aktivoidaan kunnostus- ja hoitotöiden käynnistymistä ja edistetään vesien tilatavoitteiden saavuttamista.Yleissuunnitelmat täydentävät maakunnan kattavaa vesienhoidon toimenpideohjelmaa vuosille 2022–2027.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi
Vesistöasiantuntija Toni Roiha, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 836, toni.roiha(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Vesistöjen vedenkorkeudet ja pohjavedet tavanomaista alempana Etelä-Savossa27.11.2024 14:58:51 EET | Tiedote
Kuluneen vähäsateisen ja lämpimän kesän ja alkusyksyn johdosta vesistöjen vedenkorkeudet laskivat Etelä-Savossa ja itäisessä Suomessa laajalti alle ajankohdan keskiarvojen. Kuivuus on laskenut myös pohjaveden pintoja.
Maatalouden investoinneilla parannetaan hyvinvointia ja ympäristön tilaa Etelä-Savossa27.11.2024 10:01:02 EET | Tiedote
Maatalouden investointien haku on ollut Etelä-Savossa vilkasta tänä vuonna. Lokakuussa päättyneellä hakujaksolla jätettiin 19 investointitukihakemusta, joka on noin 5 % kaikista Suomessa haetuista investoinneista. Hakemusten euromääräinen osuus on 10 % Suomessa haetusta investointituen määrästä. Euromääräisesti hakujaksokohtainen avustusmäärä on suurin 10 vuoteen.
Lomautettuja Etelä-Savossa yli 60026.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savossa oli lokakuun lopussa 6 056 työtöntä, 435 henkilöä ja 8 % enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Lomautettuja heistä oli 603. Työttömänä oli 10,9 % työvoimasta. Lokakuun aikana työttömien miesten määrä lisääntyi 221:llä ja työttömien naisten määrä 94:llä. Kokonaan työttömien määrä kasvoi 169:llä (3 %) ja lomautettujen määrä 146:lla (32 %).
Työvoiman saantihaasteista kannettava huolta taantumasta huolimatta29.10.2024 15:09:32 EET | Tiedote
Seuraavan vuoden aikana Etelä-Savossa ei ole odotettavissa merkittävää määrällistä pulaa työntekijöistä. Etelä-Savossa työssä käyvien eläköitymisten takia eri aloille tarvitaan korvausrekrytointeja, vaikka työllisten määrä ei monissa ammateissa lisäännykään.
Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät kirjavia29.10.2024 11:35:12 EET | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 29.10. syksyn 2024 katsauksen alueellisiin kehitysnäkymiin. Etelä-Savon osalta rakennusalan taantuma jatkuu, mutta alalle on myös syntynyt uutta pienyritystoimintaa. Rakentamisen painopiste on saneerauksissa. Alueen yrityksille tehdyn vientikyselyn tulosten mukaan yritykset hakevat aktiivisesti uusia liiketoiminnan ja viennin mahdollisuuksia. Rakentamisen alavireisyyden jatkuessa toimialalle tuotteita valmistavat joutuvat edelleen sopeuttamaan toimintaansa, kun taas yritys, jonka asiakkaat ovat vihreän siirtymän parissa voivat toimia suhteellisen normaalisti tai jopa maltillisesti kasvattaa toimintaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme