Vid ett mysterium – från multimedia till målning
För första gången i Finland får vi se t.ex. Tokyo-paviljongen i sin helhet. Den visades i januari 2019 i Spiral Wacoal Art Center i Japan. Konstnärens arbete är ett ständigt föränderligt mysterium; den substans som det består av är inte beståndsdelar som går att mäta, utan den formar sig alltid på ett unikt sätt. Speciellt för målarkonstens del kan mysteriet också vara en pågående process, vilket konkretiseras vid Tokyo-paviljongen: I Japan bearbetade konstnären konstverket när publiken var närvarande och delvis tillsammans med publiken när processen fick en fortsättning också i Vasa. Verket, som är en rumslig målningsinstallation, formas på så sätt fortfarande under utställningen.
Även Sailing Through Fireworks (2019) och First Snow (2017) representerar den senaste målningsproduktionen. Båda för en dialog mellan både målningskonsten och naturfenomenen. Liulia tar förutom jord, vatten, eld och luft dessutom med element av metall och trä i sitt mysterium. Centralt är också att det österländska och det västerländska i fråga om tänkande och substans smälter samman i konstnärens produktion. Det stora verket Garden (2018) representerar konstnärens experimentella sätt att arbeta med material. Sättet följer inte alla målerikonstens regler, utan söker sig mot det okända.
Utställningen presenterar Liulia förutom som målare även som den rörliga bildens mästare med hennes verk Swan Song (2017) och Return of Goddess (2016), där samarbetet mellan danskonstnärer, musiker och artister lyfter fram konstnärens multiprofessionalism. Teea (2016) fungerar å sin sida som den rörliga bildens intima förlängning till fotografiserien Coral Self-Portrait (2015), där konstnären å ena sidan gömmer sig för blickar och å andra sidan ställer ut sig för att ses på ett dubbeltydigt sätt som konstnär och objekt.
Utställningen kompletteras av en ny dokumentarisk film, Mysterium, som har blivit klar det här året och beskriver Marita Liulias konstnärliga arbete och fungerar som ett mysterielösande personporträtt av konstnären. Med konstnärens ord:
”Mysterium betyder för mig gåtfullhet, hemlighet, ett förvillande samband med en okänd, främmande och i förväg oförutsägbar värld.”
Det här öppnar för sin del upp de attityder och lås som är problemet vid mötet med det okända. Konstnärens arbete kan bidra till att lösa upp fördomar och främlingsfientlighet – teman som är högaktuella i det nutida samhället.
Marita Liulia (1957) hör till Finlands mest kända konstnärer internationellt sett. Hon har fått flera finländska och utländska priser och år 2018 beviljades hon Pro Finlandia-medaljen. Liulians genombrott skedde som multimediakonstnär på 1990-talet, då t.ex. verken Ambitious Bitch (1996) och Son of a Bitch (1999) skapades. Verken hör till Lars Swanljungs samling av nutidskonst som är donerad till Vasa stads museers samlingar. De visas som en del av Odyssé-utställningen.
Marita Liulias Mysterium på Kuntsi museum för modern konst hör till en helhet med tre utställningar, vars övriga delar har visats på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors och Laukko gård i Vesilax i somras. I samband med utställningen har boken Mysterium (2019) utgivits.
Evenemang
På lördag 19.10 hålls Konstnärsträff på Kuntsi kl. 12, där Marita Liulia berättar om sin utställning och visar sina arbetsmetoder. Konstnärsträffen ingår i museets inträdesbiljett och är öppen för alla.
I samband med utställningen ordnas ljudbadmeditation lördagen 16.11 kl. 10. Meditationen leds av Stefan Backas (huvudsakligen på engelska). Evenemangets längd är ca 45 min. Biljett 12 €, med museikortet 7 €:s rabatt (inkluderar inträde till museet och deltagande i ljudbadmeditationen). Biljettförsäljningen börjar kl 9.30, inget förköp. Antalet deltagare är begränsat.
Utställningen har en gratisdag på onsdag 18.12. Guidningar för allmänheten ordnas den första söndagen varje månad kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.
Informationsbilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/pJgKAPkzj9qdgpV
Nyckelord
Kontakter
konstnär Marita Liulia
marita@maritaliulia.com
www.maritaliulia.com
utställningschef Maaria Salo
Vasa stads museer
tfn 040 353 7377
maaria.salo@vasa.fi
www.vasastadsmuseer.fi
Bilder
Om
Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.
Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.
Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vi försöker få Fiskstrandens pulkabacke åkklar till julen20.12.2024 15:32:43 EET | Pressmeddelande
En glad nyhet för stadsborna är att den populära pulkabacken vid Fiskstranden kanske blir åkklar till julen. Även denna vinter utlovas trygg pulkaåkning för alla åldrar.
Kalarannan pulkkamäki pyritään avaamaan jouluksi20.12.2024 15:32:43 EET | Tiedote
Kalarannan suosittu pulkkamäki pyritään asukkaiden iloksi saamaan toimintakuntoon jouluksi. Pulkkamäestä tehdään jälleen turvallinen kaikenikäisille.
Ruttändring på Liftis linje 920.12.2024 12:22:47 EET | Pressmeddelande
Det kommer att ske en ruttändring på Liftis linje 9 vid årsskiftet från och med 2.1.2025. Ändringen gäller endast morgonturerna för linje 9.
Liftin linjalle 9 reittimuutos20.12.2024 12:22:44 EET | Tiedote
Liftin linjalle 9 tulee reittimuutos vuodenvaihteessa 2.1.2025 alkaen. Muutos koskee vain linjan 9 aamuvuoroja.
En fotoutställning om månfärder öppnar på Terranova i Österbottens museum19.12.2024 13:12:56 EET | Pressmeddelande
På Terranova i Österbottens museum öppnas fotoutställningen Apollo 12 & 13, som är en uppföljning till den tidigare utställningen Man on the Moon 55. Utställningen visas på Terranova fram till mitten av februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum