Virukset ehkä maapallolla ennen soluja

Virukset voivat tartuttaa kaikkia maapallolla eläviä solullisia eliöitä. Virusten joukosta löytyy uusien tekniikoiden avulla seikkoja, jotka järjestävät uudelleen virusten taustaa.
Esimerkiksi tietyt ihmisen, bakteerien ja yksisoluisten, vaativissa oloissa elävien arkkien virusten rakenteet antavat viitteitä yhteisestä alkuperästä. Suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että korkeassa suolapitoisuudessa viihtyvän arkin HSTV1-viruksen kuoriproteiini laskostuu samalla tavalla kuin esimerkiksi ihmisen herpesviruksen ja kolibakteerin viruksen.
Samanlaiset rakenteet eri eliökunnan osia tartuttavissa viruksissa merkitsevät, että ensimmäiset virukset saattoivat olla olemassa jo ennen kuin solullisten eliöiden esi-isä erilaistui bakteereiksi, kasveiksi tai eläimiksi.
Viruksilla ei kuitenkaan solullisesta elämästä poiketen ole yhtä ainoaa esivanhempaa.
– Virukset ovat erittäin vanhoja, ja viruslinjoja on useita. Kullakin linjalla näyttäisi olevan sille tyypillinen kuoriproteiinin laskostumistapa, sanoo Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa ja biotieteiden laitoksella työskentelevä tutkija Maija Pietilä.
Lisätietoja:
Maija Pietilä, Biotekniikan instituutti ja biotieteiden laitos, puh. 191 59559
Sarah Butcher, Biotekniikan instituutti, puh. 050 415 5492
Linkit:
Maija K. Pietilä, Pasi Laurinmäki, Daniel A. Russell, Ching-Chung Ko, Deborah Jacobs-Sera, Roger W. Hendrix, Dennis H. Bamford, Sarah J. Butcher. Structure of the archaeal head-tailed virus HSTV-1 completes the HK97-fold story. PNAS Early Edition 3.6.
_____________________
Työssä on hyödynnetty kolmen tutkimusryhmän osaamista. Virusten eristämisestä vastasi akatemiaprofessori Dennis Bamfordin ryhmä Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista ja biotieteiden laitokselta, virusten rakenteiden ratkaisemisesta tutkimusjohtaja Sarah Butcherin ryhmä samoin Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista. Virusten perimää selvitti professori Roger Hendrixin ryhmä Pittsburghin yliopistosta USA:sta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme