Yrittäjät: Yhteiskuntaa pitää avata asteittain

- Hallitus purki Uudenmaan eristyksen etuajassa, koska se ei ollut välttämätön koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Hallituksen on syytä pohtia myös muiden rajoitusten asteittaista purkua - toki varoen, jotta vaarallinen ja arvaamaton tartuntatauti ei leviä, Pentikäinen sanoo.
Koronavirus on pysynyt rajoitustoimien vuoksi hallinnassa odotettua paremmin. Samalla on lisätty hoito-, suoja- ja testikapasiteettia eri puolilla. Tautitilanteessa on myös alueellisia eroja.
- Meillä on enemmän liikkumatilaa arvioida rajoituksia, muun muassa koulujen osalta. Harkintaa pitää tehdä huomioiden tautitilanne ja yhteiskunnan kokonaisetu, erityisesti hauraimmassa asemassa olevien tilanne, Pentikäinen sanoo.
- Jos rajoituksia ei päästä nopeasti purkamaan, hinta nousee kohtuuttomaksi sekä kansantalouden että kansanterveyden näkökulmasta. Talouden sulkeminen ruokkii työttömyyttä, millä on laajoja vaikutuksia, myös lapsiin.
Yrittäjägallupin mukaan noin kymmenes yrityksistä on menettänyt koko liikevaihtonsa ja noin kolmannes yli puolet. Viidennes on maksuvaikeuksissa. Suoria tukia on saanut toistaiseksi pieni osa hakeneista.
- Monen yrityksen, yrittäjän ja perheen tilanne on erittäin vaikea. Luvattu suora tuki päätyy yrityksiin liian hitaasti. Moni ajautuu syvään ahdinkoon ennen avun saapumista, hän toteaa.
Ravintola-alan asteittaista avaamista harkittava
Yrittäjät esittää harkittavaksi ravintola-alan asteittaista varovaista avaamista lähiviikkoina. Pentikäisen mielestä ravintola-alan sulkemisen ei tarvitse olla joko tai -asia. Vaihtoehtoja pohdittiin myös hallituksen esityksessä ja perustuslakivaliokunnan lausunnossa.
- Ravintoloita ja kahviloita voi avata harkitusti vähän kerrallaan tautitilanne huomioiden. Voi olla maantieteellisiä, aukioloaikoihin liittyviä, asiakasmääriin tai riskiryhmiin liittyviä rajoituksia, hän sanoo.
- Elinkeinovapautta ei pidä rajoittaa välttämätöntä enempää. Jos ravintola-ala pidetään lähes kokonaan kiinni noutotoimintaa lukuun ottamatta, se vaarantaa alan ja sen arvoketjun yritysten olemassaolon ja kymmeniä tuhansia työpaikkoja, Pentikäinen muistuttaa.
Suomessa on noin 10 000 ravintolayritystä. Ne työllistävät noin 50 000 ihmistä. Lisäksi on paljon yrityksiä alan arvoketjussa. Eduskunta on päättänyt, että ravintolat ovat suljettuna toukokuun loppuun koronan vuoksi.
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Akava ja Yrittäjät: Yhdistelmävakuutus vahvistaisi turvaa17.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Akava ja Suomen Yrittäjät esittävät, että Orpon hallitus linjaa puoliväliriihessä yhdistelmävakuutuksesta. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää vain joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta ei samanaikaisesti molempina. Yhdistelmävakuutus mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomen Yrittäjät: Kunnanvaltuutetuista jopa 23 prosenttia on yrittäjiä17.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Yrittäjiä pääsi runsaasti valtuustoon sekä kunta- että aluevaaleissa: kuntien valtuutetuista 23 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaltuutetuista 16 prosenttia. Kunnissa eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla. Aluevaltuustoissa keskusta ja kokoomus jakavat kärkipaikan yrittäjävaltuutettujen määrässä. “Olemme todella iloisia siitä, että äänestäjät ovat luottaneet laajalti yrittäjäehdokkaisiin. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa paikallisesti ja alueellisesti”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Yrittäjät: YEL-nostojen rajoituksille tarvitaan riihestä jatkoa16.4.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
Yrittäjät esittää puoliväliriiheen, että kaikille eläkeyhtiöiden tekemille YEL-työtulon korotuksille asetetaan yläraja siihen saakka, että selvittelyssä oleva YEL-uudistus saadaan maaliin. ”Vuonna 2026 tehtävissä tarkastuksissa on uhkana, että uusien yrittäjien työtuloja nostetaan holtittomasti, mikä voisi kaataa yrityksiä”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo. Vain kuusi prosenttia yrittäjistä kertoo luottavansa nykyiseen yrittäjien eläkejärjestelmään, osoittaa Yrittäjägallup.
Pentikäinen blogissa: Kauppasotaan osittainen välirauha10.4.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja yrittäjien kannattaa seurata tilannetta pää kylmänä, mutta myös varautuen pahimpaan. Pitää miettiä ja varautua erilaisiin skenaarioihin – myös siihen, että kauppasota jatkuu välirauhan jälkeen, kirjoittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen blogissaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme