Nuuskan aggressiivinen markkinointi on lisännyt maahantuontia ja käyttöä
Nuuskan tuonti on nyt tilastollisesti suurempaa kuin aikaisempina vuosina. Moni ei ole tietoinen laillisen maahantuonnin 1,5 kilon rajasta.
– Nuuskan tuontia valvotaan. Mahdollinen kiinni jääminen nuuskan ylimääräisestä tuonnista johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, muistutti seminaarissa puhunut tullitarkastaja Harri Moilanen.
Pohjois-Suomessa nuuskan käyttö on ollut kasvava trendi. Kouluterveyskyselyn 2013 mukaan Pohjois-Pohjanmaalla 10 prosenttia 8.- ja 9.-luokkalaisista pojista käyttää nuuskaa säännöllisesti. Kaksi vuotta sitten luku oli alempi, seitsemän prosenttia. Silloin tällöin nuuskaavista vastaava luku oli noussut viime vuoden 18 prosentista 22:een. Luvut ovat korkeammat Ruotsin rajan läheisyydessä,
– On huolestuttavaa, miten aggressiivisesti nuuskaa markkinoidaan rajan tuntumassa. Esillepano, pakkausmuotoilu, myynninedistämisviestit ja huikea valikoima vaikuttavat väistämättä nuorten haluun ostaa ja käyttää nuuskaa, kertoi Sinikka Korpela Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. – Nuuskalaatuja on räätälöity kaikenlaisia ihmisiä puhutteleviksi; niin urheilijoita, hienostuneita naisia, eri makuelämyksiä hakevia käyttäjiä, nikotiinitonta energiapaukkua etsiviä – aloittajiakin varten on tehty pienempiä totutteluannoksia.
– Nuuskan käyttämiseen liitetään usein positiivisia mielikuvia; erityisesti urheilijoiden keskuudessa nuuskan käytön ajatellaan olevan sosiaalisesti hyväksytympää kuin tupakoinnin. Nuuskan ajatellaan virheellisesti olevan myös suorituskyvyn kannalta haitatonta, kertoo Korpela. – Nuuskan nikotiini vähentää sydämenlyöntikapasiteettia ja huonontaa siten hapen pääsyä kudoksiin ja soluihin. Nuuskan rauhoittavalta tuntuva vaikutus heikentää myös tarkkaavaisuutta ja siksi nuuskaa käyttävillä urheilijoilla on suurempi riski vammautua.
– Nuuska on erittäin vahvaa riippuvuutta aiheuttava nikotiinituote, kertoi tilaisuudessa puhunut ruotsalaisen Smart ungdomin järjestösihteeri Sara Dinwiddie. – Se koukuttaa nopeammin kuin tupakka.
EHYT ry kehottaa kasvattajia keskustelemaan nuorten kanssa nuuskasta. Nuuskaaminen mielletään usein virheellisesti tupakointia vaarattomammaksi vaihtoehdoksi. Nuuska-annos sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin yksi savuke ja sen nikotiini pysyy elimistössä pidempään kuin savukkeen.
Tupakkalaki kieltää nuuskan myymisen ja välittämisen Suomessa. Nuuskaa ei saa lain mukaan tuoda myöskään lahjaksi. Laki kieltää myös tupakkatuotteiden maahantuonnin ja hallussapidon alle 18-vuotiailta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja sekä edistää päihteetöntä liikennettä.
Lisätietoja:
Sinikka Korpela, aluekoordinaattori, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 274 833
Tuula Sundman, päällikkö, aluetyö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 454 782
Helena Hulkko, viestintäpäällikkö, Ehkäisevä päihdeyö EHYT ry, puh: 050 582 22 11
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Sinikka Korpela, aluekoordinaattori, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 274 833
Tuula Sundman, päällikkö, aluetyö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 454 782
Helena Hulkko, viestintäpäällikkö, Ehkäisevä päihdeyö EHYT ry, puh: 050 582 22 11
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme