Firstbeat Technologies

Työhyvinvoinnin mittaus auttaa tarttumaan todellisiin ongelmiin

Jaa
Stressipäivän seminaarin työhyvinvoinnin asiantuntijat allekirjoittivat päivän teeman: Hyvinvointi kuuluu kaikille. Tuon tavoitteen saavuttamiseen on myös keinoja. Yksi niistä on arjen stressin ja palautumisen tasapainon löytäminen.

Tampereen teknillisen yliopiston professori Ilkka Korhonen esitteli Firstbeatin Stressipäivän seminaarissa tutkimustuloksia, joiden mukaan suomalaisten yöuni on heikoimmin palauttavaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Tulos on analysoitu 10 miljardia suomalaisen työntekijän sydämenlyöntiä kattavasta aineistosta.

Kehon kuormitus ja palautuminen koostuu siitä, mitä yksilön arjessa tapahtuu, niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Kun palautuminen ei ole riittävää kuormitukseen nähden, ihminen uupuu. Uhkaava uupumisen kierre tulisi voida katkaista mahdollisimman pian.

Työssä väsymisen kokemus on aina hälytysmerkki, jonka tausta tulee selvittää. Myöhäinen puuttuminen ja ylipärjäämisen ihanne tekevät huolesta ison ongelman.

“Kun apua etsitään vasta kun uupuminen aiheuttaa fyysisiä oireita, paluu oireettomaan tilanteeseen on vaikeaa”, sanoo Mehiläisen työfysioterapeutti Antti Pursio.

Motivaatio mahdollistaa muutoksen

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Jussi Konttinen toteaa, että työstressin vähentäminen alkaa aina kuormituksen aiheuttajien tunnistamisesta. Jo laki velvoittaa työnantajia arvioimaan kuormitustekijöitä.

“Arviointi on haastavaa. Työelämässä muutos on jatkuvaa, ja ihmisten arjessa on paljon muitakin stressiä aiheuttavia tekijöitä kuin työ”, Konttinen toteaa.

Stressipäivän seminaarissa hän pohti, voiko työstressiä mitata. Työterveyslaitos käyttää ja kehittää tieteelliseen näyttöön perustuvia menetelmiä stressin ja palautumisen mittaamiseen.

“Tiettyjä stressiin liittyviä fysiologisia vasteita voidaan mitata luotettavasti, muun muassa Firstbeatin Hyvinvointianalyysilla. Stressi on moniulotteinen käsite, joten mittaustulosten tulkinnassa tarvitaan asiantuntemusta”, Konttinen sanoo.

Hyvinvointianalyysi mittaa sydämen sykevälivaihtelua kolmen vuorokauden ajan, ja antaa yksilöllisen tiedon kehon fyysisestä ja psyykkisestä kuormituksesta ja palautumisesta ihmisen arjessa.

“Henkisen kuormituksen mittaamiseen ei ole olemassa muita käytännössä toimivia fysiologisia mittareita. Sykevälimittaus konkretisoi elämäntapoja. Ilman mittausta monia konkreettisia hyvinvointia heikentäviä asioita on usein vaikea tunnistaa ja myöntää. Omien elämäntapojen näkeminen mitattuina motivoi muutokseen. Juuri motivaatio on olennainen asia onnistumisessa”, Pursio kertoo.

Pelkkä mittaus ei muuta mitään. Avainasemassa ovat asiat, jotka tapahtuvat sen jälkeen: palaute, tulosten analyysi, jatkosuunnitelma, sen toteutumisen seuranta sekä tuki ja tahto muutoksessa. Monesti työterveys on mukana prosessissa.

Työhyvinvoinnin kehittäminen vaatii tekoja

Konttinen muistuttaa, että vaikka työntekijöiden elämäntavat vaikuttavat heidän toimintakykyynsä, työstressi ei katoa kaatamalla vastuu heidän harteilleen. Esimerkiksi työpaikkojen psykososiaaliset kuormitustekijät ovat suuri työhyvinvoinnin haaste. Työn ominaisuuksiin ja työoloihin vaikuttaminen on työnantajan tehtävä.

“Terveelliset elämäntavat tukevat aina stressin hallintaa. Tietynlaisissa töissä hyvän ravinnon, kunnon ja unen hyöty on vielä keskimääräistä suurempi. Ihmisten henkilökohtaiset lähtökohdat, terveys, elämäntilanne ja voimavarat ovat erilaiset, mikä tulee huomioida työhyvinvoinnin edistämisessä”, Konttinen arvioi.

Tietoisuuden lisääntyminen työhyvinvoinnin merkityksestä ja monimuotoisuudesta on edistänyt asioita. Pursio ja Konttinen kannustavat siirtymään puheista tekoihin. Asiat eivät muutu ajatuksen voimalla, eivätkä haasteet ole vähenemään päin.

Työhyvinvointiprojekteista, joissa henkilökohtaista elämänhallintaa tuetaan ja työoloja kehitetään yksilöllisten sykevälianalyysien tulosten perusteella, on saatu erinomaisia kokemuksia ja tuloksia.

“Mittaustulos auttaa puuttumaan juuri niihin asioihin, joista liika kuormitus johtuu”, kertoo Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Satu Tuominen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Tuominen, hyvinvointiasiantuntija, Firstbeat, satu.tuominen@firstbeat.fi, p. 0400 423 434


Antti Pursio, työfysioterapeutti, Mehiläinen Työelämäpalvelut, antti.pursio@ttl.fi, p. 050 3377 671


Jussi Konttinen, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos, Terveys ja työkyky -yksikkö, jussi.konttinen@ttl.fi, p. 043 824 6557

Kuvat

Antti Pursio, työfysioterapeutti, Mehiläinen Työelämäpalvelut
Antti Pursio, työfysioterapeutti, Mehiläinen Työelämäpalvelut
Lataa
Jussi Konttinen, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos
Jussi Konttinen, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos
Lataa
Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Jussi Konttinen (vas.) ja Mehiläisen työfysioterapeutti Antti Pursio.
Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Jussi Konttinen (vas.) ja Mehiläisen työfysioterapeutti Antti Pursio.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Firstbeat Technologies
Firstbeat Technologies
Yliopistonkatu 28 a 2 krs
40100 JYVÄSKYLÄ

020 7631 660http://www.firstbeat.fi
Firstbeat Technologies Oy on hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva asiantuntijaorganisaatio, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi tuottaa monipuolista tietoa kehon toiminnoista. Yhtiön tuotteita käytetään stressin ja palautumisen seurannassa, kuntoilussa ja huippu-urheilijan suorituskyvyn parantamisessa. Firstbeat työllistää 30 henkeä. Yhtiön tuotteista yli 65 % menee vientiin. Firstbeatille on myönnetty vuonna 2004 INNOSUOMI-palkinto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Firstbeat Technologies

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye