Helsingin yliopisto

Väitös: EU on kasvattanut päästöjään satoja miljardeja maksaneiden ilmastotoimiensa aikana

Jaa
Yksi EU:n ilmastopolitiikan valuvioista on se, että kohteena ovat tuotannon eivätkä kulutuksen päästöt. Tätä seurannut päästöjen ulkoistaminen on johtanut myös työpaikkojen ulkoistamiseen, sanoo lauantaina väittelevä Eija-Riitta Korhola.

Globaalit päästöt ovat kasvaneet Kioton ilmastosopimuksen aikana sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Vaikka EU on pysynyt itselleen asettamissaan päästövähennystavoissa, lisääntynyt tuonti EU:n ulkopuolelta nollaa kotoperäiset vähennykset.

– Kun kulutus otetaan huomioon, kokonaisuuden kannalta EU on kasvattanut päästöjään. Yksi ilmastopolitiikkamme valuvioista onkin ollut se, että kohteena ovat tuotannon eivätkä kulutuksen päästöt. Näin olemme ulkoistaneet päästöjä ja samalla valitettavasti myös työpaikkoja, toteaa Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Eija-Riitta Korhola.

Korholan mukaan hyvää ilmastopolitiikkaa ei voida saada aikaan ilman tasatahtisia vähentämistoimia. Muuten päästövähennys täällä uhkaa muuttua päästöjen kasvuksi toisaalla. Tähän viittaavat myös kansainvälisen kaupan tilastot.

– Jatkamista samalla linjalla on kuitenkin perusteltu sillä, että ennen pitkää muut seuraisivat EU:n esimerkkiä. Tälle ei ole näyttöä. Isot päästäjät ovat jo kauan sitten valinneet toisenlaisen strategian, sillä EU:n päästökattoja asettavaa politiikkaa pidetään kalliina ja tehottomana.

Korholan mukaan päästökauppaa ei tulisi kuitenkaan teilata päästöjen vähentämisen välineenä.

– Se voisi toimia hyvin ilmansaasteiden vähentämisessä, erityisesti Kiinassa ja Intiassa, sillä se maksaisi itsensä takaisin välittöminä terveysvaikutuksina.

Päästökattojen sijaan päästölattia

Eija-Riitta Korhola katsoo väitöskirjassaan, että jos EU haluaa maailmanlaajuista sopimusta, sen tulisi mennä Pariisin ilmastokokoukseen ripustautumatta Kioto-malliin.

– Päästökattojen sijasta voitaisiin harkita "päästölattiaa", järjestelmää, joka suosii puhtainta tuotantoa asettamatta puhtaalle kasvulle rajaa. Samalla tulisi ottaa askeleita kohti laajempaa ympäristöpolitiikkaa eikä redusoida kaikkea ilmasto-ongelmaksi.

_______________

FL Eija-Riitta Korhola väittelee 15.11.2014 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Climate Change as a Political Process - The Rise and Fall of the Kyoto Protocol:" (Kioton pöytäkirjan nousu ja tuho: Ilmastonmuutos poliittisena prosessina). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopiston päärakennus, Pieni juhlasali, Fabianinkatu 33.

Väitöskirja on myös luettavissa E-thesis-palvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eija-Riitta Korhola, erkorhola@gmail.com, puh. 040 536 0326


Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye