
Kysely: Suomalaiset kannattavat hajautetun energiantuotannon tukemista
Lisäämällä hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa Suomi voisi vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä, parantaa energiaomavaraisuuttaan ja luoda uusia työpaikkoja. Tämä tarkoittaa mallia, jossa tuotantolaitokset on hajautettu maantieteellisesti lähelle energiankäyttäjiä. Hajautetussa energiantuotannossa myös yksittäiset ihmiset voivat tuottaa omaan käyttöönsä sähköä esimerkiksi auringosta ja myydä ylijäämän paikalliseen sähköverkkoon.
”Hajautettu energiantuotanto on yksi keino tukea väistämätöntä energiamurrosta. Keskitetyn, ainoastaan suuriin tuotantolaitoksiin perustuvan energiamallin aika on ohi. Tilalle on tarjottava kohtuuhintaista uusiutuvaa, hajautettua ja paikallista työtä tuovaa energiaa. Parhaassa tapauksessa ylijäämän voi myydä älykkääseen verkkoon, jolloin omasta pienimuotoisesta sähköntuotannosta voi hyötyä myös taloudellisesti. Tämä tulee tehdä kansalaisille sekä helpoksi että kannattavaksi”, toteaa Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi.
Taloustutkimuksella teetetyssä kyselyssä hajautettuun energiantuotantoon suhtautuivat kaikkein myönteisimmin maalaiskunnissa asuvat ihmiset. Puoluepoliittisesti positiivisimmin kyseiseen tuotantomuotoon suhtautuivat vihreitä, kristillisdemokraatteja tai vasemmistoa seuraavissa vaaleissa äänestävät henkilöt. Myös RKP:n ja keskustan äänestäjät suhtautuivat keskimääräistä myönteisemmin hajautettuihin energiaratkaisuihin. Kielteisimmin asiaan suhtautuivat SDP:n äänestäjät.
”Hajautettu energiantuotanto tarjoaa yhden ratkaisun kestävämpään energiansaantiin niin Suomessa kuin globaalisti. Kuten niin monet muutkin kestävän kehityksen ratkaisut, myös tämä toimii sekä pohjoisessa että etelässä, siirtää valtaa keskitetyistä yksiköistä ihmisille ja vaikuttaa toteutuessaan yhtä luonnolliselta asialta kuin aurinko, joka nousi taivaalle eilen, tänään ja huomenna”, sanoo Tuuli Hietaniemi.
Kolmentoista kansalaisjärjestön Talouspoliittinen vaalikone kysyy eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä muun muassa uusiutuvasta energiasta, uusiutumattomien luonnonvarojen verotuksesta sekä kivihiilien ja turpeen käytöstä. Vaalikone löytyy osoitteesta www.vaalikone2015.fi.
Viime eduskuntavaaleissa 120 000 äänestäjää etsi ehdokastaan järjestöjen vaalikoneesta.
Lisätietoja
Tuuli Hietaniemi, kehityspoliittinen asiantuntija, Kepa ry, puh. 050 317 6686
Katja Hintikainen, kampanjakoordinaattori, Kepa ry, puh. 050 317 6716
Lataa erityisesti kansanedustajaehdokkaille suunnattu Maailmantalouden tekijän käsikirja: www.kepa.fi/julkaisut/julkaisusarjat/15866
Ehdokkaat voivat tilata käsikirjan osoitteesta info@maailmataloudentekijat.fi
Lisätietoa mielipidetiedustelusta
Tutkimusta varten haastateltiin 1004 henkilöä puhelimitse ajanjaksolla 11.–17.3.2015. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±2,6 prosenttiyksikköä 95 prosentin luotettavuustasolla.
Haastatelluilta kysyttiin: "Lisäämällä hajautettua, uusiutuvan energian tuotantoa Suomi voisi vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä, parantaa energiaomavaraisuuttaan ja luoda työpaikkoja. Hajautetussa energiantuotannossa myös yksittäiset ihmiset voivat tuottaa sähköä omaan käyttöönsä ja myydä ylijäämän paikalliseen sähköverkkoon.
Pitäisikö Suomen hallituksen tukea taloudellisesti ripeää siirtymää hajautettuun energiantuotantoon?"
– Kyllä 73 %, Ei 10 %, EOS 17 %
Kuvan lähde: Suomen Lähienergialiitto / Maaria Laukkanen / Flickr
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.