
Kokki- ja tarjoilijahuiput kisaavat Kevätmessuilla

Vuoden Tarjoilija valitaan 27.3. kolmatta kertaa ja Vuoden Kokki-kilpailu viettää 20-vuotisjuhlavuotta. Helsingin Messukeskuksessa pidetyissä kolmivaiheisissa kilpailuissa etsitään alansa huippuja.
Vuoden Kokki -alkukilpailussa jokainen kilpailija valmistaa torstaina etukäteen suunnitellun menun 12 hengelle. Alkuruoka-annoksessa on käytettävä tuoreita ostereita ja kotimaista kirjolohta. Pääruoka-annoksessa pakolliset raaka-aineet ovat naudan sisäfilee ja häntä tai rinta. Aikaa koko suoritukselle on 3,5 tuntia. Perjantain loppukilpailussa punnitaan myös paineensietokyky, kun kilpailijat saavat yhden yön aikaa valmistautua uusiin kilpailutehtäviin
Vuoden Tarjoilija -kilpailussa kilpailijoiden tulee mm. valmistaa alkudrinkit ja kahvit sekä huolehtia tarjoilusta ja vieraiden viihtyvyydestä. Yhteistyönä kokkikilpailijan kanssa luodun asiakaspalvelutilanteen lisäksi tarjoilijat tekevät erikseen teknisen osaamisen näyttötehtäviä, esimerkiksi liekityksessä, viinin dekantoinnissa ja cocktailien valmistamisessa. Perjantain loppukilpailussa tarjoilijoiden tulee valita kisaparinsa ruoille myös viinit.
Osaaminen lisää alan arvostusta
- Ammattitaito ja osaamisen kehittäminen ovat avaimia ravintola-alan menestykseen. Kokkien ja tarjoilijoiden saumaton, asiakkaan elämykseen panostava yhteistyö on yleensä menestyvien ravintoloiden tavaramerkki. Olen ilahduttavaa, että meillä on huippukokkien rinnalla joukko nuoria tarjoilun huippuammattilaisia, jotka arvostavat asiakasta ja auttavat ammattitaidollaan vieraitaan valintatilanteissa, arvioi kilpailuja järjestävän ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki kilpailujen merkitystä.
Kilpailujen tuomaristo on täynnä alojensa parhaita. Vuoden Kokki-tuomaristossa suomalaista osaamista edustavat päätuomarina toimiva Sasu Laukkonen sekä mm. Markus Aremo ja Ari Ruoho. Pohjoismaisista kyvyistä mukana ovat esimerkiksi Ruotsin kokkieliittiin kuuluva Tommy Myllymäki. Vuoden Tarjoilija-tuomaristoa luotsaa Janne Marin ja tuomaristo koostuu yli 10 huippuammattilaisesta.
Vuoden Tarjoilija 2015 ja Vuoden Kokki 2015 ovat selvillä perjantaina 27.3. n. klo 19.30. Voittajille on luvassa vuosi täynnä mielenkiintoisia työ- ja edustustehtäviä, uusia kokemuksia sekä vauhditusta omalle uralle.
- Yksi parhaista asioista on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen sekä tittelin tuoman julkisuuden luomat uudet mahdollisuudet, toteavat Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola sekä Vuoden Tarjoilija 2014 Toni Yksjävi kuin yhdestä suusta. Liekolalle titteli on avannut ovet kansainvälisille areenoille ja Yksjärvi puolestaan on päässyt toteuttamaan mielenkiintoisia projekteja ja päässyt kehittämään ammattitaitoaan ulkomaisin kurssein.
Kilpailujen suojelijana toimii kansanedustaja Jaana Pelkonen ja kilpailut juontavat Sikke Sumari ja Risto Mikkola. Lauantaina 28.3. kilpailukeittiöissä kisataan Suomen Bocuse d’Or-edustajan paikasta kaudelle 2015-2017.
Taustatietoa
Vuoden Kokki on kolmivaiheinen ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Ensimmäisessä vaiheessa raati valitsee esitehtävien perusteella 12 ammattilaista Vuoden Kokki -alkukilpailuihin. Valintojen jälkeen kokkikilpailijoille ilmoitetaan alkukilpailujen pakolliset raaka-aineet, jonka jälkeen heillä on kuusi viikkoa aikaa suunnitella ruoat ja harjoitella kilpailusuoritusta.
Toisessa vaiheessa kaikki 12 kilpailijaa kisaavat yhden päivän aikana valmistaen 12 alkuruoka- ja pääruoka-annosta. Aikaa menun valmistamiseen on 3,5 tuntia.
Loppukilpailuun valitaan 6 kilpailijaa, joille ilmoitetaan valinnan ohessa myös seuraavan päivän pakolliset raaka-aineet sekä muut vaatimukset. Finaalissa valmistetaan alku- ja pääruokien lisäksi jälkiruoka, ja suoritus kestää 4,5 tuntia. Kilpailijat suunnittelevat menun illalla ennen loppukilpailua.
Kokkikisan johtaja on Henry Tikkanen ja päätuomari Sasu Laukkonen.
Vuoden Tarjoilija on kolmivaiheinen asiakaspalvelun ja tarjoilutaitojen suomenmestaruuskilpailu. Ensimmäisessä vaiheessa raati valitsee esitehtävien perusteella alkukilpailuihin 12 ammattilaista, minkä jälkeen he saavat tietää alkukilpailun kilpailutehtävät. Kilpailijoilla on kuusi viikkoa aikaa valmistautua suoritukseen.
Toisessa vaiheessa kaikki 12 kilpailijaa kisaavat yhden päivän aikana aidossa asiakaspalvelutilanteessa, jossa mm. tarjoillaan Vuoden kokki -kilpailijaparien valmistamat kisa-annokset. Lisäksi kokelailla on muita tehtäviä, kuten liekitysnäytös ja viinin dekantointi.
Loppukilpailuun valitaan 6 kilpailijaa, jotka saavat parin Vuoden Kokki-kilpailujen finalisteista. Heille annetaan valinnan yhteydessä seuraavan päivän kilpailutehtävät, ja tarjoilijoiden tehtävänä on mm. valita viinit kilpailuparin suunnittelemaan menuun. Loppukilpailussa tarjoillaan myös juustot sekä jälkiruoka.
Tarjoilijakilpailua luotsaa Toni Yksjärvi ja päätuomari on Janne Marin.
Voittajille palkinnot itsensä kehittämiseen
Vuoden Kokki-voittajakolmikko saa Suomen Messusäätiön stipendit (1. 5000€, 2. 3000€ ja 3. 2000€) Vuoden Tarjoilija-voittajakolmikko saa Henrik Bitten rahaston stipendit (1. 5000€, 2. 3000€ ja 3. 2000€). Molemmat voittajat saavat ELO-säätiön apurahan sekä ulkomaan matkapalkinnot Torresilta ja Pernod Ricardilta. Lisäksi voittajakolmikko saa erikoispalkintoja.
Aikataulu 2015
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut
Messukeskuksen hallin 2 kilpailukeittiöt
Torstai 26.3 alkukilpailut
Klo 10 Kevätmessut aukeavat
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen ensimmäinen kilpailijaryhmä – kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa – on jo täydessä touhussa. Kilpailuja juontavat Risto Mikkola ja Sikke Sumari.
Klo 9.30–11.20 Kokkien annokset valmistuvat
Annokset valmistuvat keittiö kerrallaan 10 minuutin välein. Kilpailun suojelija Jaana Pelkonen avaa kisan.
Klo 11.20–12.00 Väliaika
Keittiöt ja tarjoilutilat järjestellään iltapäivän kilpailijoita varten.
Klo 12.00 alkukilpailut jatkuvat
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -semifinaalin toiset kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa aloittavat oman urakkansa.
Klo 14.30–16.30 Kokkien annokset valmistuvat
Annokset valmistuvat keittiö kerrallaan 10 minuutin välein.
Noin klo 17.30 Finalistit julkistetaan
Kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa valitaan perjantain finaaliin.
Perjantai 27.3., loppukilpailu
Klo 10 Kevätmessut aukeavat
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen finalistit työn touhussa.
Klo 11.30 - 14.20 Kokkien annokset valmistuvat
Annokset valmistuvat keittiö kerrallaan 10 minuutin välein. Kilpailun suojelija Jaana Pelkonen avaa loppukilpailun.
klo 15.00 Kilpailut on käyty
Pisteidenlaskijoiden työt alkavat, tuomarit vetäytyvät päättämään voittajista.
Klo 19.00 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -voittajat julki
Vuoden 2015 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija julkistetaan ravintola Olon Puutarhajuhlilla. Kolme parasta kokkia ja tarjoilijaa palkitaan ja kukitetaan. Voittajat ovat selvillä noin klo 19.30.
VUODEN KOKKI 2015 -kilpailijat
|
VUODEN TARJOILIJA 2015 -kilpailijat
|
VUODEN KOKKI 2015 -tuomarit
Keittiötuomarit:
|
VUODEN TARJOILIJA 2015 -tuomarit
|
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot
Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
0400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
Sini Garam, projektipäällikkö
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi
Henry Tikkanen, Vuoden Kokki -kilpailun johtaja
050 585 8812, htikkan3@gmail.com
Toni Yksjärvi, Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtaja
045 8437 888, toni.yksjarvi@gmail.com
Haastattelupyynnöt Mari Cadaut, 040 5878 053, mari.cadaut@viestintamakua.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.