
Pääomapaon hillitseminen on rikkaiden maiden tehtävä
Global Financial Integrity (GFI) -ajatushautomon joulukuussa julkaiseman vuosittaisen selvityksen mukaan pääomapaon takia kehitysmaista katosi rikkaisiin maihin pelkästään vuonna 2010 yli 859 miljardia dollaria. Kehitysrahoitukseen (133,5 miljardia dollaria v. 2011) verrattuna summa on moninkertainen. Pääomapaolla tarkoitetaan yritysten verovälttelystä, rikollisesta toiminnasta ja korruptiosta johtuvaa pääomaliikettä maihin, joissa verotus on alhainen ja salaisuuslainsäädäntö estää niitä koskevan tiedonsaannin.
Suomessa vierailulla oleva GFI:n johtaja Raymond Baker painottaa, ettei nykyjärjestelmä ole syntynyt itsestään: - Rikkaat maat ovat edesauttaneet varjotalousjärjestelmän syntymistä. Se mahdollistaa rahojen piilottamisen tehokkaasti paikkoihin, joista valvonta- ja veroviranomaiset eivät tule niitä koskaan löytämään. Tämä luo mahdollisuuksia myös kansainväliselle rikollisuudelle, Baker sanoo.
Suomi voi vaikuttaa kansainväliseen sääntelyyn
- Pääomapaon hillitsemisen avaimet ovat rikkaiden maiden käsissä. Kehitysmaat voivat parantaa hallintonsa toimivuutta ja suitsia verojen välttelyä, veronkiertoa ja korruptiota, mutta se ei yksin riitä. Kansainvälisen yhteisön on herättävä tekemään rakenteellisia uudistuksia. Suomi voi tehdä oman osansa vaikuttamalla aktiivisesti EU-sääntelyyn, Baker toteaa.
EU:ssa neuvotellaantänä keväänä veronkierron vastaisesta toimintasuunnitelma ja uudistetaan rahanpesun vastainen direktiivi.
- EU:n tulee päättää uskottavasta veroparatiisimääritelmästä, jotta ongelmamaiden listaamisesta tulee mahdollista. Tämä on edellytys sille, että veroparatiiseja voidaan välttää esimerkiksi julkisin varoin tuetussa sijoitustoiminnassa ja investoinneissa. Yhteisesti sovittua määritelmää ei tällä hetkellä ole, sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson.
- Rahanpesudirektiivi tulee puolestaan uudistaa niin, että veroparatiiseissa sijaitsevien yritysten todelliset omistajat tulevat julkisiksi. Salaisuuslakien takia yritykset ja yksilöt voivat piilottaa omistuksiaan monimutkaisilla yritysrakenteilla, eikä verojen välttelystä tai rikollisesta toiminnasta hyötyviä saada selville, Nilsson sanoo.
Pääomapako ruokkii omalta osaltaan eriarvoistumiskehitystä. Maailmanlaajuinen eriarvoisuus on kasvanut viime vuosikymmeninä huimasti sekä rikkaissa että köyhissä maissa. Talouskriisi on kiristänyt tahtia entisestään. Sekä äärimmäinen köyhyys että äärimmäinen rikkaus estävät tasa-arvoisen ja vakaan kehityksen.
Lisätietoja
Eva Nilsson
Kehityspoliittinen asiantuntija
eva.nilsson@kepa.fi
050-3176724
Henna Hakkarainen
Tiedottaja
henna.hakkarainen@kepa.fi
050-3176704
Lisätietoja eriarvoistumiskehityksestä:
Oxfamin The cost of inequality: how wealth and income extremes hurt us all
www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/cost-of-inequality-oxfam-mb180113.pdf
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.