
Pelastussuunnitelma kuuluu arkipäivän turvallisuuteen
Kirjalliseen pelastussuunnitelmaansa taloyhtiö, yritys tai muu yhteisö on kartoittanut päivittäiseen toimintaansa liittyvät turvallisuusriskit. Tulipaloja, tapaturmia, vesivahinkoja, murtoja, toiminnan keskeytyksiä ja muita mahdolliseksi todettuja vaara- ja uhkatilanteita pyritään torjumaan tehokkaasti. Silti on varauduttava toimimaan myös onnettomuuksien sattuessa.
On tärkeää, että asukkaat, työntekijät ja asiakkaat saavat tietää pelastussuunnitelman oleelliset asiat; mitä vaaroja ympäristössä on ja miten jokainen osaltaan voi välttää niitä ja ennaltaehkäistä vahinkoja. Muussa tapauksessa ihmiset voivat tietämättömyyttään vaarantaa yhteistä turvallisuutta esimerkiksi jättämällä palo-ovia auki tai tukkimalla pelastusteitä. Luonnollisesti on kaikille selvitettävä myös, missä ovat poistumistiet, veden pääsulku, sähköpääkeskus, ilmanvaihdon pysäytys ja muut hätätilanteissa merkittävät asiat.
Pelastussuunnitelma on lakisääteinen. Pelastussuunnitelma laaditaan mm. vähintään viiden asunnon taloihin, erilaisiin hoitolaitoksiin ja liiketiloihin. Parhaan hyödyn suunnitelmasta saa, kun sen laatii yhteisön oma turvallisuuspäällikkö tai vastaava ja kun asukkaat ja työnsä riskit tietävät työntekijät osallistuvat sen laadintaan. Suunnitelman voi teettää myös konsulttityönä, mutta tällöinkin on hyvä, että oma väki osallistuu aktiivisesti sen valmisteluun. Jos pelastussuunnitelma hautautuu mappiin pölyttymään, on se yhtä hyödytön kuin palovaroitin, jonka paristo on loppuun kulunut.
Koulutusta pelastussuunnitelman laatimiseen
Turvallisuusjärjestelyt on tavalla tai toisella saatettava ihmisten tietoon. Työpaikoilla ja taloyhtiöissä tarvitaan turvallisuuskoulutusta, taloyhtiöissä turvallisuutta käsitellään kokouksissa, ja julkisissa tiloissa on selkeät turvallisuusopasteet. Turvallisuuskoulutuksesta ja -tiedottamisesta on huolehdittava säännöllisin välein ja asioita yhä uudelleen kerraten. Vasta näin toimien turvallisuudesta tulee osa kiinteistön tai yrityksen päivittäistä toimintaa ja pelastussuunnitelman tarkoitus toteutuu.
Pelastussuunnitelman tekemisiin on tarjolla koulutusta eri puolilla maatamme. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) alueyksiköt ja pelastusliitot järjestävät yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa taloyhtiöiden ja yritysten sekä laitosten vastuuhenkilöille kursseja, joilla opastetaan pelastussuunnitelman tekemiseen.
Lisätietoja:
– SPEKin alueyksiköt ja Pelastusliitot, yhteystiedot:
www.spek.fi
, sekä pelastuslaitokset
– Varautumispäällikkö Jari Pouta, (09) 4761 1358, 040 733 0797
–
www.spek.fi/Suomeksi/Paloturvallisuus/Pelastussuunnitelma.iw3
– Pelastuslaki 468/2003, pykälät 8 ja 9, VN asetus pelastustoimesta 787/2003, pykälät 9 ja 10
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Paloturvallisuusviikko 24.11. – 1.12. muistuttaa: Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia5.11.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kerromme kampanjaviikon aikana kodin vaaran paikoista, joista yleisimpiä ovat: • sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa • liesipalot, noin puolet edellisistä • kiukaat, joihin liittyviä paloja on useammin kuin viikottain.
FBK-verksamheten tilldelades Finnish Security Awards-priset11.10.2018 09:00:06 EEST | Pressmeddelande
Den finska FBK-verksamheten tilldelades priset Finnish Security Awards Årets frivilliga inom säkerhetsbranschen 2018. Detta pris berör varje frivillig brandkårsförening i Finland och varje brandman, brandkårsungdom, brandkårskvinna och brandkårsveteran som är aktiv i dem. Priset tilldelades på tidningens Turvallisuus ja riskienhallinta årliga Finnish Security Awards-festgala.
VPK-toiminta sai Finnish Security Awards -palkinnon11.10.2018 09:00:05 EEST | Tiedote
Suomalainen VPK-toiminta palkittiin Finnish Security Awards Turvallisuusalan Vapaaehtoinen 2018 -palkinnolla. Tämä palkitseminen koskettaa jokaista Suomen vapaaehtoista palokuntayhdistystä ja jokaista niissä toimivaa palokuntalaista, palokuntanuorta, palokuntanaista ja palokuntaveteraania. Palkinto jaettiin Turvallisuus ja riskienhallinta -lehden vuosittaisessa Finnish Security Awards -juhlagaalassa.
Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote
Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.
”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote
Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.