Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maatalouden ympäristötuki edistää ympäristönsuojelua

Jaa
Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvostellut maatalouden ympäristötuen toimivuutta. Maatalouden vesistökuormitus on vaikeasti hallittava kokonaisuus ja toimenpiteiden vaikutukset näkyvät luonnossa hitaasti. Työ ravinnepäästöjen vähentämiseksi aloitettiin jo 1980-luvulla. Lannoitemäärät ja ravinnepäästöt ovat laskeneet ja laskevat edelleen.

Maatalouden ympäristötuki edistää ympäristönsuojelua

Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvostellut maatalouden ympäristötuen toimivuutta. Maatalouden vesistökuormitus on vaikeasti hallittava kokonaisuus ja toimenpiteiden vaikutukset näkyvät luonnossa hitaasti. Työ ravinnepäästöjen vähentämiseksi aloitettiin jo 1980-luvulla. Lannoitemäärät ja ravinnepäästöt ovat laskeneet ja laskevat edelleen .

Maatalouden vesistökuormitus vaihtelee alueittain riippuen mm. tuotantosuunnasta, maaperän rakenteesta ja peltojen kaltevuudesta. Yleistyksiä vesistökuormituksesta on mahdoton tehdä ja tarkkoja tietoja kuormituksesta ei ole käytössä. Lisäksi muiden valumatyyppien, kuten luonnon taustavaluman, erottaminen maatalouden osuudesta on vaikeaa.

Maatalouden ympäristötuen vaikuttavuus (MYTVAS) -seurantahankkeen (1995–2006) tulokset julkistettiin jo keväällä 2008. Työskentely maatalouden ravinnepäästöjen vähentämiseksi on aloitettu jo 1980-luvulla voimaanastuneiden lannan varastointi- ja levitysmääräysten ja myöhemmin tarkennettujen lannoitteiden käyttönormien myötä. Näiden toimenpiteiden avulla ravinnepäästöjä saatiin selkeästi laskemaan. Sama suunta jatkuu, mutta hitaampana, koska jäljellejääneeseen ravinnevalumaosaan tarvitaan kohdennetumpia keinoja. Niiden tehoa vasta tutkitaan. Lannoitemääriä on kuitenkin vähennetty edelleen. Seurantajakson loppuvaiheessa tehtyjen mittausten mukaan vesistökuormitus on yhä alentunut

Ympäristöalan tutkijat ja virkamiehet myöntävät, että odotukset toimenpiteitä ja niihin varattua euromäärää kohtaan ovat olleet liian suuret ja annettu tarkastelujakso liian lyhyt. Hajakuormitus on vaikeasti hallittava kokonaisuus. Siitä ei ole riittävästi tarkkaa tietoa, jotta sitä voitaisiin vähentää tehokkaasti. Ravinnevalumia säätelevät monet tutkijoillekin vaikeasti hallittavat tekijät kuten ilmastonmuutos, lisääntynyt sadanta ja pelloissa vanhastaan olevat fosforivarastot.

Peltopinta-alan vähentäminen ei ratkaise ongelmia

MTK:n mielestä rehuviljan tuotantoon varatun peltopinta-alan vähentäminen tai tiettyjen peltojen poistaminen käytöstä ei ole ratkaisu vesistökuormituksen vähentämiseksi. Vuodet ja sadot vaihtelevat eikä esimerkiksi kansallisen  huoltovarmuuden vaarantaminen ole kenenkään etu. Hoitamatta jätetystä pellosta voi varastoituneita ravinteita vapautua vielä vuosia. Käytännössä tilanne on siis huomattavasti monimutkaisempi kuin Valtiontalouden tarkastusviraston esittää.

Viljelijöiden toimenpiteitä ravinnekuormituksen vähentämiseksi rajoittavat myös lukuisat säädökset, joilla määritellään tukeen oikeutetut toimenpiteet . Mikäli näiden toimenpiteiden määrittely, kohdentaminen ja toteutus olisivat yksin Suomen viranomaisten päätettävissä, olisi hallinnolla ja viljelijöillä huomattavasti nykyistä enemmän toimintamahdollisuuksia. Koska toiminnan kehykset tulevat kuitenkin EU:sta, on meillä valtakunnallisesti vain rajalliset keinot puuttua nykyisen ympäristötuen sisältöön ja toteuttamiseen.

Voimavarat on kohdistettava seuraavan, v. 2013 jälkeen voimaan astuvan, ympäristötukikauden rakenteisiin ja sisältöön. Yhteisen näkemyksen ja toimintatapojen luominen on jo aloitettu. MTK, Suomen ympäristökeskus, Suomen Akatemia ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus järjestivät yhdessä tämän kuun alussa Maatalouden vesiensuojelu 2013 jälkeen -työpajassa. 

Lisäksi on meneillään lukuisia, täysin ympäristötuesta riippumattomia neuvonta-, koulutus- ja tutkimushankkeita, joilla maatalouden vesistökuormitusta voidaan vähentää ympäristötuesta riippumatta. 

Lisätietoja:

ympäristöjohtaja Johanna Ikävalko, MTK puh. 0400 291 066

johtaja Seppo Aaltonen, Maatalouden tulo-, tuki- ja rakennepolitiikka, MTK puh. 040 558 5637

puheenjohtaja Michael Hornborg MTK, puh. 040 722 0552

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye