Eläkeuudistus 2017: Työuraeläke mahdollistaa eläkkeen jo 63-vuotiaana – monen ehdon tulee kuitenkin täyttyä
Eläkeuudistus nostaa eläkeikää askeleittain 65 ikävuoteen. Sen sijaan työuraeläkkeen voi saada jo 63-vuotiaana.
– Työuraeläkettä on kutsuttu työn sankarien eläkkeeksi. Se on tarkoitettu työuransa raskaassa ja kuluttavassa työssä tehneille ihmisille. Työhistoriaa tulee olla vähintään 38 vuoden verran, kertoo Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula.
Työ katsotaan raskaaksi ja kuluttavaksi, jos se sisältää esimerkiksi hankalia työasentoja, suurta lihasvoimaa vaativia työliikkeitä, työskentelyä poikkeuksellisen vaativassa vuorovaikutteisessa työssä tai työssä, jossa on korkea tapaturman riski.
– Ammattiryhmiä, joille työuraeläke voi olla mahdollinen, voivat olla esimerkiksi siivouksen, palo- ja pelastusalan, rakennustyön sekä teollisuuden työntekijät. Yhtä lailla saajina voivat olla myös sosiaali- ja terveysalan vaativaa asiakas- ja potilastyötä, kuten esimerkiksi saattohoitoa, psykiatrista laitoshoitoa ja huostaanottoja tekevät henkilöt, Koivula arvioi.
Sairauskin vaaditaan
Riittävän iän ja työhistorian lisäksi työuraeläke edellyttää lääkärin toteamaa sairautta. Sairauden ei tarvitse olla niin vakava kuin työkyvyttömyyseläkkeeseen vaadittava sairaus.
– Nykyisin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet tai lievemmät selkäsairaudet tai mielenterveysongelmat eivät oikeuta työkyvyttömyyseläkkeeseen, mutta ne voivat hyvinkin oikeuttaa jatkossa työuraeläkkeeseen. Sen sijaan verenpainetauti tai tyypin 2 diabetes tuskin ovat riittäviä perusteita työuraeläkkeeseenkään, arvioi Ilmarisen ylilääkäri Seppo Kettunen.
Kettunen muistuttaa vielä, että työkyvyttömyyseläke säilyy jatkossakin ja se on työkykynsä menettäneille pääasiallinen reitti pois työelämästä.
Hakija selvittää työhistoriansa
Työmarkkinajärjestöt arvioivat eläkeuudistusta valmistellessaan, että työuraeläke koskisi vuosittain noin 2000 henkilöä.
– On mielenkiintoista nähdä, millaista kiinnostusta uusi eläkelaji herättää ja paljonko hakemuksia tulee. Suurin haaste eläkkeenhakijalle on varmasti työhistoriansa selvittäminen ja sen osoittaminen, että hän on tehnyt raskasta ja kuluttavaa työtä vähintään tuon vaaditun 38 vuoden ajan, Koivula sanoo.
Työuraeläke on tasoltaan hiukan vanhuuseläkettä pienempi.
Lue juttu kokonaisuudessaan http://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2015/elakeuudistus-2017-kenelle-uusi-tyouraelake/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Seppo Kettunenylilääkäri
Puh:010 284 2700Anne Koivulaeläkejohtaja
Puh:050 502 2217anne.koivula@ilmarinen.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen
The first quarter in Ilmarinen: Return on investments was 0.2 per cent, solvency was strong, and cost-effectiveness improved25.4.2025 13:08:57 EEST | Tiedote
Ilmarinen’s return on investments was 0.2 per cent, investment assets EUR 63.1 billion and solvency capital EUR 13.7 billion. Strong solvency enables the long-term investment of pension assets in an unstable market situation undermined by the trade war.
Ilmarinens första kvartal: Placeringsavkastningen var 0,2 procent, solvensen var stark och kostnadseffektiviteten förbättrades25.4.2025 13:06:47 EEST | Tiedote
Ilmarinens placeringsavkastning var 0,2 procent, investeringstillgångarna 63,1 miljarder euro och solvenskapitalet 13,7 miljarder euro. En stark soliditet gör det möjligt att långsiktigt placera pensionsmedel i ett instabilt marknadsläge som överskuggas av handelskriget.
Ilmarisen alkuvuosi: Sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, vakavaraisuus on vahva ja kustannustehokkuus parani25.4.2025 13:03:50 EEST | Tiedote
Ilmarisen sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, sijoitusvarat 63,1 miljardia euroa ja vakavaraisuuspääoma 13,7 miljardia euroa. Vahva vakavaraisuus mahdollistaa eläkevarojen pitkäjänteisen sijoittamisen kauppasodan varjostamassa, epävakaassa markkinatilanteessa.
Moni jatkaa työssä yhä pidempään, mutta vaihtelua on toimialoittain paljon – työuraindeksi tarjoaa uutta tietoa työnteosta23.4.2025 10:55:13 EEST | Tiedote
Yhä useampi jatkaa työssä, vaikka voisi jäädä jo eläkkeelle. Lähes puolet Ilmarisessa vuosina 2021–2024 eläkkeen aloittaneista jäi eläkkeelle vasta alimman eläkeikänsä jälkeen. Ilmiö ei koske pelkästään asiantuntija-aloja. Tiedot selviävät Ilmarisen uudesta työuraindeksistä.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Länsi-Suomessa teollisuus piristymässä, mutta kokonaiskuva on yhä heikko15.4.2025 09:47:15 EEST | Tiedote
Työntekijämäärä väheni maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, majoitus- ja ravitsemisala sekä rakentaminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme