Seoskasvustoa kannattaisi hyödyntää ruokohelven viljelyssä
Ruokohelpi on tutkimuksen perusteella lupaava kasvi energian lähteenä Suomessa. Sen käyttämisestä seoskasvustona tulee myös kustannussäästöjä, kun lannoitteita ei tarvitse käyttää. Perjantaina 13. marraskuuta Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstyössä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa ruokohelven käyttöä seoskasvustona.
Vuosina 2008-2013 järjestetyissä kenttä- ja kasvihuonekokeissa tutkittiin ruokohelven viljelyä happamilla sulfaattimailla. Ruokohelpi kasvoi hyvin happamalla sulfaattimaalla, ja lähellä maan pintaa pidetty pohjavesi jopa lisäsi sadon määrää ja laatua. Ruokohelven suuri juurimassa johti myös hiilen sitoutumiseen maahan.
- Viljelyssä olevat happamat sulfaattimaat ovat yleensä ympäristön kannalta ongelmallisia, mutta tässä tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella ruokohelven viljely sulfaattimaassa olisi mahdollista, kun pohjaveden vedenpinta pidetään riittävän korkealla, sanoo maisteri Epie Kenedy maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.
Väitöstutkimuksen pyrkimyksenä oli kehittää kestäviä viljelymenetelmiä ruokohelpibiomassan tuottamiseksi energialähteeksi. Kenttäkokeissa ruokohelpeä lannoitettiin väkilannoitetypellä, tai ruokohelpeä ja typpeä sitovaa vuohenhernettä kasvatettiin seosviljelmänä. Kokeissa seurattiin kasvihuoneilmiötä aiheuttavan dityppioksidin (N2O) päästöjä sekä tutkittiin puhdaskasvustojen ja seosviljelmien vaikutuksia lierojen esiintymiseen.
M.Sc. Kenedy Etone Epie väittelee 13.11.2015 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Sustainable cropping of reed canary grass for energy use". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Lecture room Walter, Agnes Sjöberg Street 2 (EE-building), Helsinki.
Vastaväittäjänä on professori Henrik Hauggaard-Nielsen, Roskilden yliopisto, Tanska ja kustoksena on professori Pirjo Mäkelä.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot:
Kenedy Etone Epie
epie.kenedy@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Komulainen
Tiedottaja
Helsingin yliopisto
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta/Ruralia-instituutti
Puh. 050-539 8523
pasi.komulainen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon7.4.2025 10:00:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme