Selvitys lastensuojelulaitoksista luvatta poistuneiden nuorten tilanteesta julkistetaan
Kutsu tiedotusvälineille
Selvityksen tulokset julkistetaan tiedotustilaisuudessa
keskiviikkona 3.4.2013 klo 10.30
Hotelli Klaus K:n Rake-Salissa, Erottajankatu 4C, Helsinki
(tilaan pääsee myös hotellin kautta osoitteesta Bulevardi 2-4).
Tervetuloa!
Tiedotustilaisuudessa selvityksen tuloksia esittelevät kyselyn tekijät VTM Irma Lehtonen ja VTM Janne Telen. Selvityksen perusteella esiin nousseita haasteita sekä palvelujärjestelmän kehittämistarpeita kommentoi Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.
Lastensuojelulaitoksista karkaa eli hatkaa vuosittain satoja nuoria. Ilmiönä hatkaaminen on paljon puhuttu, mutta aikaisemmin sitä on tutkittu ja selvitetty hyvin vähän. Karkumatkan aikana nuoret ovat usein alttiina päihteiden käytölle, rikosten tekemiselle sekä esimerkiksi seksuaaliselle hyväksikäytölle. Hatkaaminen on myös merkittävä haaste nykyiselle palvelujärjestelmälle.
Selvityksen tavoitteena on ollut hahmottaa hatkaamisen yleisyyttä, sen taustalla olevia syitä ja karkumatkojen tapahtumia sekä lastensuojelulaitosten mahdollisuuksia toimia karkaamistilanteissa. Ilmiötä tarkastellaan selvityksessä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta ja pohditaan vaikuttaako esimerkiksi voimakkaassa murroksessa oleva suomalainen lastensuojelujärjestelmä, sen laatu ja olosuhteet laitoksissa nuorten karkaamishalukkuuteen.
Myös viranomaisyhteistyön toimivuus, eri viranomaisten toimivaltakysymykset ja virka-apupyyntöihin liittyvät epäselvyydet ja se saavatko nuoret tasapuolista kohtelua eri puolilla Suomea on ollut selvityksen kohteena.
Selvityksen perusteella ehdotetaan toimia, joilla palvelujärjestelmää voidaan kehittää.
Aineisto koottiin lastensuojelulaitoksiin tehdyllä kysellä, johon vastasi 80 lastensuojelulaitosta. Aineistoa täydentävät sosiaalityöntekijöiden ja laitoksissa asuneiden nuorten haastattelut.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset mielellään 2.4. mennessä:
Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen
puh. 044 329 0029
hanna-mari.savolainen@lskl.fi
Tiedotustilaisuuden jälkeen aiheesta keskustellaan seminaarissa klo 12.30–15.00. (Hotelli Klaus K:n Rake-sali).
Seminaarin ohjelma:
klo 12.30- 12.45
Avaussanat: ohjelmajohtaja Hanna Heinonen, Lastensuojelun Keskusliitto
klo 12.45 – 13.30
Selvityksen esittely: Irma Lehtonen ja Janne Telén
klo 13.30–14.15
Paneelikeskustelu, puheenjohtajana Kai Laitinen, toiminnanjohtaja EHJÄ ry
Keskustelemassa:
Johtava sosiaalityöntekijä Tove Salakka, sijaishuollon aikainen sosiaalityö, Helsingin kaupunki
Lääkäri Miila Halonen, Väestöliitto
Ylikonstaapeli Pentti Tarvonen, Helsingin poliisilaitos
Johtava sosiaalityöntekijä Kaisu Ketola, Helsingin Sosiaali- ja kriisipäivystys/Sosiaalipäivystys
Johtaja Assi Kukkonen Kasvun Yhteisöt, Valtion koulukodit
klo 14.15–14.30 yleisökeskustelu
klo 14.30–15.00 kahvitarjoilu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen
puh. 044 329 0029
hanna-mari.savolainen@lskl.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Miten lasten suojelun kustannukset kertyvät?29.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton uusi julkaisu tarkastelee lasten suojelun kustannuksia ja niiden kertymistä. Tapausesimerkit havainnollistavat, miten lapsille ja perheille ajoissa annettu tuki on paitsi inhimillisesti oikein, myös taloudellisesti järkevää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme