
Lapsella on oikeus rakkauteen ja huolenpitoon
Yhteiskunnallinen ilmapiiri on koventunut. Työelämä vaatii vanhemmilta täyttä sitoutumista, tehokkuutta ja tuottavuutta, jolloin perheen yhdessäoloon jää liian vähän aikaa. Työelämän ulkopuolelle jääneiden perheiden arki on myös kovaa. Haasteet liittyvät pienituloisuuteen, osallistumismahdollisuuksien vähyyteen ja hivuttavaan syrjäytymiseen. Huono-osaisuus voi kasautua ja siirtyä seuraaville sukupolville. Tehokkuusvaatimukset ovat siirtyneet myös lasten maailmaan. Koulussa pärjääminen, harrastamisen suorituskeskeisyys ja kiire aikuistua luovat paineita lapselle. Erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori on huonossa asemassa tässä kilpajuoksussa. Aikuisten arjen pulmat heijastuvat myös lasten elämään. Moni lapsi on syystä huolissaan, miten äiti voija miten isä jaksaa.
Perheet tarvitsevat hankalissa tilanteissa tukea, joka vahvistaa perheen omia voimavaroja ja helpottaa arjen ratkaisuja. Tukea tarvitsevat lapset ja heidän perheensä saavat keinoja ja ohjausta perhe-kuntoutuksesta. Mahdollisuus kuntoutukseen on yhteiskunnan välittämistä ja investointia perheiden hyvinvointiin.
Hyvää perhekuntoutusta on toivon herättäminen ja keskittyminen oleelliseen - lasten ja vanhempien väliseen myönteiseen suhteeseen. Perhekuntoutuksessa mietitään yhdessä tulevaisuutta: millaiset asiat helpottavat arkea, millaisista asioista vanhemmat itse voivat ottaa vastuuta, miten läheiset voivat auttaa, millaisiin asioihin voi saada yhteiskunnan tukea. Perhekuntoutuksessa korostetaan välittämistä ja rakkautta; vanhemmat saavat helliä, halata, koskettaa ja katsoa silmiin lastaan sekä tuntea iloa yhdessäolosta. Hyvänolon voi siirtää maksutta arkeen.
Voimaannuttavat suhteet perhekuntoutuksessa -teos yhdistää MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutus-säätiön perhekuntoutusta koskevaa yli 15 vuoden aikana kertynyttä kokemustietoa kehittämis- ja tutkimustietoon. Teoksen aineistona on käytetty Kuntoutus- ja kehittämiskeskus Huvituksen työn-tekijöiden, perheiden ja ulkopuolisten asiantuntijoiden haastatteluilla koottua tietoa. Teos kuvaa raikkaalla tavalla perhekuntoutuksen juuria ja monimuotoista nykykäytäntöä sekä antaa hyväksyvän ja voimaannuttavan näkökulman vanhemmuuteen ja kasvatukseen.
Lisätietoja:
- Kehittämispäällikkö Katariina Pärnä, (02) 2777 444, MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö, katariina.parna@mll.fi tai
- Dosentti Maritta Törrönen, 050 4391143, Itä-Suomen yliopisto, lea.M.torrone@alumni.helsinki.fi
- Johtaja Karin Olsson, 050 529 8656, MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö, karin.olsson@mll.fi
Tervetuloa Voimaannuttavat suhteet perhekuntoutuksessa -teoksen julkistamistilaisuuteen MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön Turun toimipisteeseen perjantaina 19.11.2010 klo 13-15.30, Humalistonkatu 3 B, 5 krs., Turku
Tietoja julkaisijasta

Munkkiniemen puistotie 25
00330 Helsinki
02 277 7444http://www.lastenkuntoutus.net
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö
KUTSU TIEDOTUSTILAISUUTEEN JA SEMINAARIIN6.3.2013 14:17:23 EET | Kutsu
Suomalaisista lapsiperheistä vain osa saa riittävän varhaista tukea tilanteessa, jossa vanhemmat ovat huolissaan lapsen käyttäytymisestä ja kehityksestä. Miten lapsiperheille voidaan tarjota riittävän ajoissa apua, joka vaikuttaa myönteisesti lapsen kehityskulkuun ja ehkäisee jo varhaisessa vaiheessa alkavaa syrjäytymistä?
Lapsen aivovamma – vaiettu vai unohdettu 23.3.2010 12:23:19 EET | Tiedote
Suomessa saa vuosittain vaikean traumaattisen aivovamman arviolta 100-150 lasta, joista merkittävälle osalle jää pysyvä toimintakyvyn rajoitus. Lievien aivovammojen lukumäärä on mahdollisesti jopa kymmenkertainen, ja näistäkin lapsista noin 10–20 % saa puolen vuoden sisällä tapaturmasta jälkioireita. Osa oireista saattaa tulla esiin vasta vuosien kuluttua tapaturmasta.