
Varaavan tulisijan liika lämmitys on tulipaloriski
Lämpöä varaavaa tulisijaa ei saa lämmittää liikaa. Tulisijan kertalämmittämiseen riittää yleensä 1-2 pesällisen polttaminen. Liiallinen lämmittäminen kuumentaa itse tulisijaa liikaa. Samalla savukaasujen lämpötila kohoaa, jolloin se saattaa vaurioittaa liitinhormia ja itse savuhormia. Tällöin hormi ja itse tulisijakin saattavat halkeilla ja vaurioitua. Halkeamien kautta kipinät pääsevät rakenteisiin. Näin tulipalon vaara on ilmeinen.
Pitkään käyttämättömänä olleen tulisijan ensimmäisiin lämmityksiin riittää pieni tuli. Kylmät hormit halkeavat helposti äkillisestä kovasta lämmittämisestä. Väärin ja liikaa lämmittäminen voi rikkoa tulisijan ja hormit.
Tulisija tuo lisälämpöä ja saattaa olla myös tunnelman luoja. Tulisijojen lämmittäminen edellyttää kuitenkin tietoa ja osaamista. Nuohous tai jo pelkästään tuhkan poisto saattavat unohtua, tai tulisijassa poltetaan roskia tai muuta hormit nokeavaa.
Tulisijoja käytettäessä vastaan tulee myös muita riskejä. Tulisijan edustalla ei saa säilyttää mitään syttyvää. Hormipellit voi sulkea vasta, kun kaikki liekit ovat sammuneet. Tuhkan kanssa saa myös olla tarkkana. Tuhkat tulee poistaa tulisijasta säännöllisesti. Tuhka saattaa kuitenkin säilyä polttavan kuumana pitkäänkin, ja sitä tulee säilyttää vain tulenkestävässä, jalallisessa astiassa.
Tulipaloissa kuollut tänä vuonna 60
Tämän vuoden tulipaloissa on kuollut 60 ihmistä. Heistä 43 on miehiä ja 17 naisia. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolleita oli 79.
Lisätietoja:
Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino, 045 657 7290
Tiedotuspäällikkö Juha Hassila, 040 758 7846
SPEK seuraa palokuolemien määrää tiedotusvälineiden uutisista. Tämä antaa järjestölle tapauskohtaista tietoa, jota sillä ei olisi muuten käytettävissään. Tilastointia on tehty vuodesta 1999 alkaen, ja se on usein vastannut hyvin viranomaisten PRONTO-tilastointia.
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Paloturvallisuusviikko 24.11. – 1.12. muistuttaa: Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia5.11.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kerromme kampanjaviikon aikana kodin vaaran paikoista, joista yleisimpiä ovat: • sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa • liesipalot, noin puolet edellisistä • kiukaat, joihin liittyviä paloja on useammin kuin viikottain.
FBK-verksamheten tilldelades Finnish Security Awards-priset11.10.2018 09:00:06 EEST | Pressmeddelande
Den finska FBK-verksamheten tilldelades priset Finnish Security Awards Årets frivilliga inom säkerhetsbranschen 2018. Detta pris berör varje frivillig brandkårsförening i Finland och varje brandman, brandkårsungdom, brandkårskvinna och brandkårsveteran som är aktiv i dem. Priset tilldelades på tidningens Turvallisuus ja riskienhallinta årliga Finnish Security Awards-festgala.
VPK-toiminta sai Finnish Security Awards -palkinnon11.10.2018 09:00:05 EEST | Tiedote
Suomalainen VPK-toiminta palkittiin Finnish Security Awards Turvallisuusalan Vapaaehtoinen 2018 -palkinnolla. Tämä palkitseminen koskettaa jokaista Suomen vapaaehtoista palokuntayhdistystä ja jokaista niissä toimivaa palokuntalaista, palokuntanuorta, palokuntanaista ja palokuntaveteraania. Palkinto jaettiin Turvallisuus ja riskienhallinta -lehden vuosittaisessa Finnish Security Awards -juhlagaalassa.
Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote
Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.
”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote
Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.