Nuuskamyönteinen kulttuuri ja laiton nuuskatrokaus ovat uhka lappilaisten terveydelle
Maailmanlaajuisesti tupakointi on edelleen suurin vältettävissä oleva kuolinsyy. Aihe on ajankohtainen erityisesti 31. toukokuuta, WHO:n maailman tupakattomana päivänä. Samalla Suomessa vietetään ensimmäistä kertaa Savuton Suomi –päivää. Kesäkuussa voimaan astuva tupakkalaki tukee tupakkatuotteiden käytön loppumista vuoteen 2030 mennessä. Uudessa laissa kiinnitetään huomiota kaikkien nikotiinituotteiden käytön loppumiseen.
Tupakkalaissa huomioidaan myös nuuska, jonka maahantuonnille asetetaan uusia tuontirajoitteita.
– Nuuskan osalta tupakkalain toimeenpanossa on keskeistä, että sitä valvotaan. Tällä hetkellä nuuskakauppaa käydään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa avoimesti, sanoo EHYT ry:n nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn asiantuntija Minttu Tavia.
Tornion ja Haaparannan välinen raja on yleinen reitti, jonka kautta nuuskaa tuodaan Suomeen.
– Laittoman maahantuonnin kitkeminen on hinta, jonka Suomi joutuu maksamaan Ruotsin erityisasemasta EU:ssa. Iso kysymys on myös nuuskan laiton kauppa, joka näkyy erityisesti Pohjois-Suomen alueella. Nuuskankäyttö elää tarjonnan mukaan. Taannoisen rajavalvonnan heikennettyä ja turvapaikanhakijoiden tulon vähennyttyä laiton maahantuonti on taas lisääntynyt, toteaa Saija Himanka, EHYTin Pohjois-Suomen aluekoordinaattori.
Nuuskan terveyshaitat ovat merkittävät
Nuuska on iso kysymys erityisesti Lapin alueella, jossa rajan läheisyys näkyy myös nuuskan käyttöluvuissa. Vuoden 2015 Kouluterveyskyselyn mukaan peräti 27 prosenttia ammattikoulua käyvistä pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Kyseessä on merkittävä ero koko maan lukuun, joka on 13 %. Myös peruskouluja ja lukiota käyvien poikien nuuskankäyttö on suurempaa kuin maan keskiarvo. Peruskoululaisista pojista 14 prosenttia ja lukiolaisista 13 prosenttia nuuskaa päivittäin.
– Nuuska kuuluu kiinteästi lappilaiseen kulttuuriin. Huolestuttavaa kyllä, monet aikuiset tuovat nuuskaa alaikäisille. Tämä on paitsi laitonta, myös lasten ja nuorten terveyden kannalta piittaamatonta. Tupakoinnin ja nuuskankäytön ehkäisyssä aikuisilla ja vanhemmilla on keskeinen rooli. Vanhemmilla on vastuu ottaa nuuskaaminen puheeksi nuoren kanssa, antaa tietoa aineen haitoista sekä puuttua nuuskan välittämiseen, toteaa Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto ja jatkaa:
– Nuuskan aiheuttamia terveyshaittoja on vähätelty julkisuudessa, vaikka ne ovat keuhkosyöpää lukuun ottamatta samankaltaisia kuin poltettavien tupakkatuotteiden. Suusyövän, ruokatorven syövän ja haimasyövän riski nousee nuuskankäyttäjällä. Korkean nikotiinimäärän vuoksi nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja on merkittävä terveyshaitta. Meidän aikuisten tehtävä on varmistaa, että tietoisuus nuuskan riskeistä on nuorten tiedossa ja nuuskaamisen suosio ei lähde tulevaisuudessa kasvuun.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minttu Tavia
Nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn asiantuntija, EHYT ry
minttu.tavia(a)ehyt.fi
p. 050 438 4227
Virve Laivisto
Kehittämispäällikkö, Syöpäjärjestöt
virve.laivisto(a)syopajarjestot.fi
p. 050 588 2700
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme