Päihteitä käyttäneet äidit tekivät lyhytelokuvan näyttelijä Laura Malmivaaran kanssa

Jaa
Helsingin ensikoti ry:n tuottama lyhytelokuva Mahdollisuus – kertomus päihdeäitien kuntoutumisesta kertoo, millaisen ongelmavyyhden keskellä raskaana oleva päihdeongelmainen nuori nainen ponnistelee. Ensikodin äidit olivat mukana lyhytelokuvan käsikirjoittamisessa ja itse toteutusvaiheessa. Ohjaaja Toni Wahlström ohjasi dramatisoidun tarinan, jonka näytteli Laura Malmivaara. Elokuva on nähtävissä Ensi- ja turvakotien liiton internet-sivulla.

Äidit haluavat elokuvalla rikkoa ennakkoluuloja, joita ihmisillä on päihdeäitejä kohtaan.
– Päihteiden käytöstä toipunut äiti voi olla hyvä ja lapselleen omistautunut äiti, sanovat käsikirjoittajat Marika , Oona , Tanja , Mari ja Irina .
Kaikki viisi äitiä ovat olleet kuntoutettavina Helsingin ensikotiyhdistyksen Pidä kiinni -yksikössä.
Mahdollisuus – filmi on heidän puheenvuoronsa kuntoutuksen tarpeellisuudesta.

– Raskausaikana pitäisi päästä kuntoutukseen paremmin ja kuntoutusjaksojen pitäisi olla ensikodissa pidempiä, äidit sanovat.

Helsinki lyhentää kuntoutusjaksoja

Helsingin ensikotiyhdistyksen Pidä kiinni -ensikodeissa Helsingissä ja Espoossa oli viime vuonna kuntoutettavana 23 äitiä, joilla oli yhteensä 23 vauvaa. Isistä kolme osallistui kuntoutukseen.
Naisten päihteiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina ja samalla on tehostettu hoitoon ohjausta. Ensikotien perhepaikat ovat olleet hyvin käytössä, ja välillä tulijoita on ollut enemmän kuin pystytään heti ottamaan vastaan. Kuntoutuksen uhkana ovat liian lyhyet hoitojaksot.
Helsinkiläisten perheiden kuntoutuksen maksava Helsingin kaupungin sosiaalitoimi ei enää sitoudu yli puoli vuotta kestäviin kuntoutusjaksoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kuntoutus alkaa kolme kuukautta ennen vauvan syntymää, niin se päättyy vauvan ollessa kolmen kuukauden ikäinen.
– Äidin kuntoutus on täysin kesken ja on hyvin epävarmaa, miten hän selviää vauvan kanssa. Kuntoutus on hyvin yksilöllistä eikä kuntoutusjakson pituutta pitäisi koskaan päättää etukäteen, sanoo Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen .

Kuntoutuksesta hyviä tuloksia

Äitien päihdeongelmiin erikoistuneissa Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni® -hoitoyksiköissä on

ollut kuntoutettavana yli 1000 äitiä ja perhettä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Keskimäärin

kaksi kolmasosaa ensikodeissa olevista äideistä kuntoutuu niin hyvin, että lapsen huostaanottoa ei tarvita. Tulos on hyvä ja kertoo siitä, että päihdeongelmaisia odottavia äitejä voi ja kannattaa hoitaa. Siinäkin tapauksessa, että päädytään sijoitusratkaisuun, hoito on ollut tärkeää vauvan alkuvaiheiden olosuhteiden turvaamiseksi. Sillä on vaikutus ihmisen koko elämänkaareen. Raskauden aikana aloitettu hoito on vauvan terveyden kannalta erityisen merkittävää, sillä keskushermosto kehittyy voimakkaimmin sikiöaikana ja kolmena ensimmäisenä elinvuonna.

Ensikodissa varmistetaan turvalliset olosuhteet vauvalle sekä tuetaan äitiä päihteettömyydessä ja vanhemmuuteen kasvamisessa. Ensikotien yhteydessä toimivien avopalveluyksiköiden tehtävä on turvata riittävän pitkä ja tiivis jatkohoito ensikodista kotiutuville ja näin tukea itsenäiseen elämään siirtymistä. Yksiköt tarjoavat avohoitoa myös niille päihdeongelmasta kärsiville vauvaperheille, jotka eivät tarvitse ensikotihoitoa.
Päihdeongelmien hoitoon erikoistuneet ensikodit ja avopalveluyksiköt sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Kokkolassa.

Mahdollisuus-lyhytelokuva

Mahdollisuus-lyhytelokuva on kertomus päihdeäitien kuntoutumisesta Helsingin ensikodissa. Ensikoti sai rahoituksen filmin tekoon opetusministeriön alaiselta Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOlta . Äidit esittivät filmin tekoa CIMOlle Nuorisoaloitteeksi. Nuorisoaloitteet ovat vähintään neljän 15–30-vuotiaan nuoren ja heidän mahdollisen ohjaajansa projekteja, joiden avulla nuoret luovat uusia toimintatapoja tai pyrkivät muuttamaan asioita elinympäristössään.

Ensikodin äidit ovat käsikirjoittaneet elokuvan. Projektin ohjauksesta on vastannut Tuovi Ahava Helsingin ensikodista, ohjauksesta ja käsikirjoituksen muokkauksesta Toni Wahlström ja näyttelemisestä Laura Malmivaara . Kuvauksen ja editoinnin on tehnyt Matias Ziemann ja dvd:n ulkoasun Esko Hatunen Liikkuva Kuva Oy;stä. Lisäksi projektiin on osallistunut vapaaehtoistyöntekijä Terhi Leskinen . Lyhytelokuvan kesto on 12 minuuttia.

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Kysely: Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan lasten ja perheiden hyvinvointia25.3.2025 11:31:44 EET | Tiedote

A-klinikkasäätiön, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Ensi- ja turvakotien liiton tuore kysely osoittaa, että suomalaiset kokevat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan perheiden ja lasten hyvinvointia. Valtaosalle suomalaisista (77 %) yleisin alkoholin käyttöympäristö on koti. Entistä väkevämmän alkoholin myynti päivittäistavarakaupoissa, kioskeilla ja huoltamoilla sekä mahdollinen kotiinkuljetuksen salliminen altistavat lapsia ja nuoria alkoholin haitoille ja markkinoinnille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye