Aivoliitto ry

Tiedote + kutsu toimittajille: Älä anna puheen hämätä... Kielellisten ongelmien varhainen tunnistaminen ja perheille annettava tuki ratkaisevan tärkeää

Jaa
Kielellinen erityisvaikeus -seminaari, Tampere 7.-8.9.2011. Suomessa on noin 70 000 alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta, joilla on kielellinen erityisvaikeus (aiemmin dysfasia). Kielellisen erityisvaikeuden varhainen tunnistaminen ja lapsen ja hänen perheensä tukeminen ovat avainasemassa ongelmasta aiheutuvien vaikeuksien vähentämisessä. Vanhemmat ja lasten kanssa päivittäin tekemisissä olevat päivähoidon ammattilaiset voivat tehdä paljon lapsen tukemiseksi.

Kielellisen erityisvaikeuden tunnistamista ja lapselle ja perheelle annettavaa tukea käsitellään Tampereella 7.-8.9. järjestettävässä seminaarissa. Ensimmäisen päivän teemana on vanhemmuuden tukeminen, toisen päivän aikana valotetaan vuonna 2010 julkaistun Lasten ja nuorten kielellisen erityisvaikeuden Käypä hoito -suosituksen merkitystä perheiden arjessa.

Ilman riittäviä ja tarkoituksenmukaisia tukitoimenpiteitä kielellinen erityisvaikeus (aiemmin dysfasia) voi aiheuttaa lapselle ja nuorelle oppimisvaikeuksia ja ongelmia kaverisuhteissa sekä haitata tunne-elämän ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Ennuste on parempi, jos tukitoimet käynnistetään jo kielihäiriöepäilyn herätessä. Tämä on mahdollista sekä kotona että päivähoidossa.

Hämäävä puhe peittää ongelmia alleen

Kielellisessä erityisvaikeudessa lapsen kielellinen toimintakyky ei kehity iän mukaisten odotusten tasoisesti. Häiriö ei selity neurologisilla tai aistitoimintojen, tunne-elämän tai ympäristötekijöiden poikkeavuuksilla. Taustalla on mitä ilmeisimmin lapsen perimä.

- Puhumme nyt häiriöstä, jossa lapsen kielellinen toimintakyky on puutteellista. Kyse ei ole vain puuttuvasta puheesta tai sen viivästymisestä, jota esiintyy vähintään joka viidennellä lapsella. Heistä kaikki oppivat jossain vaiheessa puhumaan, mutta he eivät kuitenkaan välttämättä ole ikätoveriensa tasolla kielellisessä toimintakyvyssä. Puheen alkaminen ei siis tarkoita, että lapsen kielelliset ongelmat olisivat takanapäin. Hänen sanavarastonsa voi olla liian niukka, mikä vaikeuttaa uuden tiedon hankkimista ja prosessointia, eikä lapsi tai nuori pysty aina ymmärtämään muiden puhetta. Tästä seuraa väistämättä oppimisvaikeuksia koulussa ja ongelmiin tarttuminen vasta silloin on jo huomattavasti vaikeampaa kuin varhaisessa leikki-iässä. Lapsella ja nuorella on usein vaikeuksia myös omien tunteidensa ilmaisemisessa, toteaa erikoispuheterapeutti Leena Ervast Oulun yliopistosta.

Toukokuussa 2010 julkistettu Käypä hoito -suositus, jonka ovat laatineet Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Foniatrit ry:n ja Suomen Lastenneurologian yhdistyksen asettama työryhmä, painottaa kielellisen erityisvaikeuden hoitosuosituksessa varhaista tukea, jota sekä lapsi että hänen perheensä tarvitsevat.

- Puheterapian lisäksi lasta voidaan tukea monin tavoin arjessa jo ennen virallista diagnoosia, joka voidaan usein luotettavasti asettaa vasta 5-6-vuotiaana. Tämä on mahdollista, jos vanhemmat ja lapsen kanssa aikaa viettävät aikuiset ovat tietoisia pienistä keinoista, joilla lapsen kielenkäyttöä voidaan kotona ja päivähoidossa tukea. Vanhemmilla on oikeus saada tukea voidakseen ohjata lastaan. Liian pitkäksi venähtänyt odottelu ja "kyllä se puhe sieltä ajan myötä tulee" -asenne vie monia mahdollisuuksia helpottaa kielellisestä erityisvaikeudesta kärsivän lapsen elämää, toteaa Leena Ervast.

Tervetuloa Tampereelle 7.-8.9.2011

Kielellinen erityisvaikeus -seminaarin järjestää Aivoliitto yhteistyössä OK-opintokeskuksen kanssa.

Paikkana on Tampere-talon Studio, Yliopistonkatu 55, Tampere. Seminaariin osallistuu neuvoloiden ja päivähoidon työntekijöitä, perhepäivähoitajia, seurakuntien lapsityöntekijöitä, terapeutteja, kuntoutusohjaajia ja mm. lasten vanhempia.

Seminaarin ohjelma löytyy linkistä: www.aivoliitto.fi/koulutus/SLI

Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan seminaarin esityksiä ja haastattelemaan alustajia. Haastattelupyynnöistä pyydetään sopimaan koulutussuunnittelija Riitta Tuusan kanssa, p. 040 543 7288.

YLEISÖTILAISUUKSIA SYKSYN AIKANA viidellä paikkakunnalla

Aivoliitto järjestää yleisötilaisuuksia kielellisestä erityisvaikeudesta viidellä paikkakunnalla syys-marraskuussa 2011.

- 14.9.2011 Rovaniemi
- 20.9.2011 Turku
- 27.9.2011 Jyväskylä
- 9.11. 2011 Lahti
- 23.11.2011 Espoo

Tapahtumapaikat ja ajat löytyvät linkistä: www.aivoliitto.fi/yleisotilaisuudet/SLI

Lisätietoja yleisötilaisuuksista antaa suunnittelija Elina Salo, p. 040 543 7292

Kielellinen erityisvaikeus -termi (engl. SLI =specific language impairment) otettiin Suomessa käyttöön kansainvälisen käytännön mukaisesti Käypä hoito -suosituksessa vuonna 2010. Termi kattaa paremmin kaikki lapsen tai nuoren kielellisen toimintakyvyn häiriöt, ei vain puheen ongelmia.

Näitä lapsia ja nuoria ja heidän perheitään edustaa Aivoliitto ry (nimi vaihtui 1.1.2011 lukien, aiemmin Aivohalvaus- ja dysfasialiitto ry). Aivoliiton toiminnan piiriin kuuluvat myös aivoverenkiertohäiriön sairastaneet.

 
Lisätiedot:

- erikoispuheterapeutti Leena Ervast, p. 044 567 7213, s-posti: leena.ervast@oulu.fi
- suunnittelija Elina Salo, Aivoliitto ry, p. 040 543 7292; s-posti: elina.salo@aivoliitto.fi
- koulutussuunnittelija Riitta Tuusa, Aivoliitto ry, p. 040 543 7288; s-posti: riitta.tuusa@aivoliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry
Aivoliitto ry
Suvilinnantie 2
20900 TURKU

02 2138 200, info@aivoliitto.fihttp://www.aivoliitto.fi

Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry

Kutsu medialle: keskustelutilaisuudessa 23.5. kansallisen aivoterveysohjelman vieraana globaalisti tunnettu aivoterveyden tutkija ja edistäjä, lääketieteen tohtori Harris A. Eyre20.5.2024 10:14:03 EEST | Kutsu

Miksi aivoterveyden edistäminen on yhteiskunnallisesti tärkeää? Mitä tarkoitetaan käsitteellä Brain Capital? Tervetuloa osallistumaan kansallisen aivoterveysohjelman brunssitilaisuuteen torstaina 23.5. klo 10.30−12.00 Sokos Hotel Vaakunan 10. kerroksen kokoustilaan, Asema-aukio 2, Helsinki. Tilaisuuden alussa lääketieteen tohtori Harris A. Eyre alustaa Brain Capital -käsitteestä ja -ajattelusta, minkä jälkeen vapaata keskustelua ja kysymyksiä aiheesta.

Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote

Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye