
47 järjestöä mukana: tässä kestävän kehityksen suositukset Suomelle
Vuoden 2016 alussa voimaan tulleiden YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, eli Agenda2030:n toteuttaminen koskee kaikkia maita, myös Suomea.
"Nyt tarvitaan päättäjiltä sitoutumista ja toimia. Kestävää kehitystä ei voi jättää vain vapaaehtoisuuden ja olemassa olevien resurssien varaan. Tarvitaan riittävät resurssit, tavoitteiden toteuttamista tukevaa lainsäädäntöä ja budjettiseurantaa. Tulevina vuosina varjoraporteissamme seurataan, miten Suomi on toteuttanut kestävän kehityksen tavoitteita", sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.
Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa kutsui koolle Allianssin, Sosten ja Valon muodostaakseen kansalaisyhteiskunnan yhteiset suositukset Agenda2030:n toimeenpanemiseksi. Tavoitteiden universaalia henkeä ja mukana olleiden 47 järjestön kansallista toimintaa kunnioittaakseen kestävän kehityksen tavoitteita käsiteltiin myös kansallisella ja paikallisella tasolla.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi Suomen on muun muassa ohjattava 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön kansainvälisten sitoumustensa mukaisesti. Suomen on myös johdonmukaisesti edistettävä ulko-, kehitys- ja kauppapolitiikassaan kansalaisoikeuksien toteutumista ja vapaata kansalaistoimintaa.
"Tällä hetkellä menestymme erinomaisesti kansainvälisissä vertailuissa rauhaa ja oikeudenmukaisuutta edistävän tavoitteen toteuttamisessa. Nyt esimerkiksi ihmisoikeus- ja rauhanjärjestöihin kohdistetut leikkaukset heikentävät tätä kehitystä," toteaa Lappalainen.
Kansalliset ja paikalliset suositukset
Järjestöjen laatimissa kansallisen ja paikallisen tason suosituksissa Suomen Agenda2030-toimintaohjelmaan muistutetaan esimerkiksi, että kuntien investoinneissa ja hankinnoissa tulee suosia energiamurrosta vauhdittavia ratkaisuja.
Huoleen lisääntyvästä eriarvoisuudesta järjestöt vastaavat vaatimalla kuntalaisten välisen eriarvoistumiskehityksen pysäyttämistä.
Myös ympäristökysymykset huomioidaan suosituksissa, ja kansalaisjärjestöt vaativat esimerkiksi Suomen merellisten kansallispuistojen verkoston laajentamista sekä suojelua vähintään 17 prosentille kaikista elinympäristöistä.
Suuri ekologinen jalanjälkemme tunnetaan, ja järjestöt muistuttavat, että Suomen talouden tulee toimia planeettamme ja suomalaisen luonnon kantokyvyn asettamissa rajoissa ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Suositukset on laadittu viime kuukausien aikana kokoontuneissa työpajoissa, joita vetivät kattojärjestöjen lisäksi evankelisluterilainen kirkko, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Nytkis ry, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi. Suositusten toteutumista seurataan vuosittaisilla kansalaisyhteiskunnan varjoraporteilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo Lappalainen
Kepan toiminnanjohtaja
050 317 6700, timo.lappalainen@kepa.fi
Anna-Stiina Lundqvist
Kepan asiantuntija
050 317 6704, anna-stiina.lundqvist@kepa.fi
Tietoja julkaisijasta
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. Kepa tuo ihmiset yhteen toimimaan oikeudenmukaisen maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.