Merieläimen tuottama vaihtoehtoinen oksidaasi taistelee verenmyrkytystä vastaan
Kun elimistöön kohdistuu bakteerihyökkäys, bakteerien ulkopinnalla olevat lipopolysakkaridit saavat energiatehtaina tunnetut mitokondriot tuottamaan happiradikaaleja. Happiradikaalit toimivat vuorostaan hälytysmerkkeinä, jotka aktivoivat immuunipuolustuksen etulinjassa olevat makrofagi-solut.
Jos immuunipuolustusreaktio karkaa käsistä, syntyy tulehdus, joka lopulta johtaa verenmyrkytykseen. Tulehdusta ruokkivien viestien ketju voidaan kuitenkin katkaista rajoittamalla happiradikaalien tuotantoa eri keinoin.
Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin johtaja Howard "Howy" Jacobsin tutkimusryhmä on tutkinut useita vuosia mitokondriaaliseksi vaihtoehtoiseksi oksidaasiksi kutsua yhdistettä. Oksidaasi kykenee vaimentamaan monia mitokondrioiden stressitiloja, kuten esimerkiksi happiradikaalien liiallista tuotantoa.
Yhdessä kansainvälisten yhteistyökumppaneidensa kanssa Jacobsin ryhmä on nyt osoittanut, että vaihtoehtoinen oksidaasi pystyy estämään bakteerin aiheuttamaan verenmyrkytykseen johtavaa tulehdusprosessia. Vaikka oksidaasigeeni onkin peräisin Ciona intestinalis -merieläimestä, se toimii normaalisti esimerkiksi nisäkässoluissa ja banaanikärpäsissä.
Vaihtoehtoinen oksidaasi ohittaa mitokondrion energiajärjestelmän, jos järjestelmä ei ylikuormituksen, vaurioiden tai geneettisten virheiden vuoksi toimi kunnolla. Vaihtoehtoinen oksidaasi on tehokas verenmyrkytyksen estäjä, koska se pysäyttää liialliseen happiradikaalien tuotantoon johtavien aineenvaihdunnan välituotteiden kertymisen. Normaalitilanteessa sillä ei sitä vastoin näyttäisi olevan vaikutuksia solun toimintaan.
– Verenmyrkytykseen kuolee enemmän ihmisiä kuin syöpään. Kaikella verenmyrkytyksen kehittymiseen ja sen estämiseen liittyvällä tiedolla on suuri merkitys. Vielä on tietysti liian aikaista sanoa, voitaisiinko vaihtoehtoista oksidaasia käyttää varsinaiseen verenmyrkytyksen hoitoon ja jos voitaisiin, kuinka. Toisaalta tämän tutkimusprojektin tuottama tieto voi johtaa yksinkertaisempiin tapoihin tuottaa samanlaisia tuloksia ja sitä kautta monien henkien pelastamiseen, Howy Jacobs toteaa.
____________
Tutkimukseen osallistuivat suomalaisten tutkimusryhmien lisäksi yhteistyökumppanit Irlannista, Yhdistyneestä Kuningaskunnasta, Yhdysvalloista ja Saksasta. Howard Jacobsin ryhmä on osa mitokondrioiden toimintaa tutkivaa Suomen Akatemian FinMIT-huippututkimusyksikköä.
Evanna L. Mills, Beth Kelly, Angela Logan, Ana S.H. Costa, Mukund Varma, Clare E. Bryant, Panagiotis Tourlomousis, J. Henry M. Däbritz, Eyal Gottlieb, Isabel Latorre, Sinéad C. Corr, Gavin McManus, Dylan Ryan, Howard T. Jacobs, Marten Szibor, Ramnik J. Xavier, Thomas Braun, Christian Frezza, Michael P. Murphy, Luke A. O’Neill. Succinate Dehydrogenase Supports Metabolic Repurposing of Mitochondria to Drive Inflammatory Macrophages. Cell, 22.9.2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2016.08.064
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
johtaja Howard Jacobs
Biotekniikan instituutti
howard.jacobs@helsinki.fi
puh. 02941 59359
viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon7.4.2025 10:00:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme