
Tervehdi turvallisesti: kuusi hygieenistä vaihtoehtoa kättelylle

Lauantaina 15. lokakuuta vietetään kansainvälistä käsienpesupäivää. Hygieniapalveluihin erikoistuneen Initialin tekemästä tutkimuksesta selvisi, että peräti 95 prosenttia ihmisistä oikoo jonkin vaiheen kanssa käsiä pestessä.
– Yleisimmät virheet liittyvät liian lyhyeen saippuointiin ja käsien huonoon kuivaukseen. Oikeaoppisesti saippuointi kestää 20–30 sekuntia ja kädet pitää kuivata aivan kuivaksi, Erja Hietala Initialilta sanoo.
Kättely on kohtelias tapa tervehtiä, mutta on hyvä muistaa, että noin 80 prosenttia tartuntataudeista välittyy käsien kautta. Voisiko perinteisen kättelyn korvata jollakin muulla tervehdystavalla? Maailmalla on käytössä useampia tapoja tervehtiä, jotka ovat hygieenisempiä kuin kättely. Tässä niistä kuusi.
1. Nyrkkitervehdys, fist bump
Suurelle suomalaisyleisölle fist bump -nimeä kantava nyrkkitervehdys tuli tutuksi viimeistään Juha Sipilän, Jari Lindströmin ja Alexander Stubbin viimekeväisen tiedotustilaisuuden jälkeen. Nyrkkitervehdys ei kenties saanut tuolloin positiivista julkisuutta, mutta ehkä olisi pitänyt: fist bump välittää jopa 90 prosenttia vähemmän pöpöjä kuin kättely.
2. Kiinalainen tervehdys
Perinteinen kiinalainen tervehdys on sekä kunnioittava että hygieeninen. Toisin kuin nyrkkitervehdyksessä, kiinalaisessa tervehdyksessä ei ole kosketusta mukana laisinkaan. Näin ollen myöskään pöpöillä ei ole mahdollisuutta siirtyä kantajasta toiseen. Kiinalaisessa tervehdyksessä toinen käsi laitetaan nyrkkiin ja toinen käsi asetetaan nyrkin päälle.
3. Kyynärpäätervehdys
Fist bumpin serkku, kyynärpäätervehdys, esiteltiin maailmalle lintuflunssan yhteydessä vuonna 2006 ja levisi laajaltikin käyttöön vuoden 2009 sikainfluenssan aikoihin. Myös vuoden 2014 ebolatartuntojen aikaan kyynärpäätervehdys oli monien valinta hygieeniseksi tervehdykseksi. Kyynärpäätervehdyksen alkuperä juontaa 1980-luvulle.
4. Hatunnosto
Hatunnosto on hieman hassu, charmanttikin tapa tervehtiä. Sitä pidetään laajalti erittäin kohteliaana tapana huomioida tai tervehtiä muita. Hatunnostolla jää varmasti mieleen.
5. Añjali Mudrā
Perinteinen intialainen ja eteläaasialainen ele kulkee usein käsikädessä ”namaste”-tervehdyksen kanssa. Sitä pidetään myös kohteliaampana tervehdyksenä kuin esimerkiksi käden heilautusta. Tämä muistuttaa pitkälti kiinalaista tervehdystä, erona on, että molemmat kämmenet painetaan vastakkain.
6. Nyökkäys
Tämän helpommalla ei tervehtimisestä pääse. Yksinkertainen nyökkäys onkin länsimaissa erittäin suosittu. Se symbolisoi myös myöntymystä ja hyväksyntää, ja ele onkin kehittynyt toisen läsnäolon huomaamisesta – eli hyväksymistä.
Kättely on kuitenkin loistava tapa tervehtiä toista, kunhan pitää huolen riittävästä käsihygieniasta.
Tunnollisen käsienpesijän muistilista:
- Poista kaikki korut käsistäsi
- Hiero saippuaa käsiin 20–30 sekunnin ajan.
- Muista myös sormenvälit, kämmenselät ja peukalot
- Kuivaa kädet ja sormenvälit huolella, bakteerit rakastavat kosteita käsiä
- Sulje hana paperilla, hana on bakteeripommi
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot: Erja Hietala, erja.hietala@rentokil-initial.com, p. 020 7893 258
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Initial
Initial on maailman johtava hygieniatuotteita ja -palveluita tarjoava yritys, joka toimii yli 40 maassa. Initial tarjoaa ympäristöystävällisiä ja innovatiivisia ratkaisuja suurille ja pienille yrityksille eri toimialoilla, kuten ministeriöissä ja kouluissa. Palvelu- ja tuotevalikoimaista löytyy hygieniaratkaisuja niin käsi- kuin wc-hygieniaan. www.initial.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Initial
Tutkimus: Joka kolmas toimistotyöntekijä ottaa kännykän mukaansa vessaan – pöntöllä ollaan useimmiten Facebookissa14.11.2016 14:28:38 EET | Tiedote
Joka kolmas toimistotyöntekijä ottaa puhelimen mukaansa vessaan, selviää Initialin teettämässä tutkimuksessa. Kännyköiden käyttäminen vessassa on hygieniariski.
Teinien suosikkikassi on pöpöpesä – muista säännöllinen tyhjennys ja tuuletus16.9.2016 10:00:00 EEST | Tiedote
Suureen suosioon nousseet, kiristysnyöreillä suljettavat jumppakassit voivat olla melkoinen bakteeripesäke, mikäli niitä ei tyhjennetä ja puhdisteta säännöllisin väliajoin. Kasseissa majailevat bakteerit ovat useimmiten suolistoperäisiä kolibakteereja.
Puolitoista kiloa pöpöjä – tervekin ihminen kantaa mukanaan kymmeniä triljoonia bakteereja26.7.2016 09:48:14 EEST | Tiedote
Aikuinen ihminen kantaa mukanaan kymmeniä triljoonia bakteereja. Kiloiksi muutettuna bakteereja on noin puolitoista kiloa. Tämä on täysin normaalia ja monet bakteereista ovat ihmisille elintärkeitä. Ihmiset ja bakteerit elävät symbioosissa keskenään, mutta väärä bakteeri väärässä paikassa voi muodostua hengenvaaralliseksi.
Viisi tuntia vuodessa vessajonossa – riittämättömät wc-tilat miljoonien työtuntien menetyksen takana23.5.2016 12:02:13 EEST | Tiedote
Riittävät ja hygieeniset wc-tilat ovat työpaikalla yksi menestyksen tekijöistä. Wc-tiloista huolehtiminen kannattaa monistakin syistä.
Joka kolmas peruskoululainen jättää käymättä wc:ssä koulussa29.3.2016 14:09:14 EEST | Tiedote
Koulujen wc-tilojen puhtaus on tärkeää oppilaiden viihtyvyyden ja tautien ehkäisemisen kannalta. Hygienia-alan asiantuntija Initialin tutkimuksen* mukaan peräti joka kolmas peruskoululainen jättää käymättä vessassa koulupäivän aikana. Vessakäynnin lykkäämistä aiheuttavat wc-tilojen likaisuus, pahat hajut sekä vessojen huono kunto.