Opiskeluhuoltolaki laadittava pikaisesti
Lastensuojelulaki ja kansanterveyslaki velvoittavat kuntia järjestämään oppilashuollon palvelut. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada opetukseen osallistumiseen edellyttämä tarvittava oppilashuolto.
Oppilashuollon palvelut eivät ole valtakunnallisesti tarkasteltuna riittäviä eivätkä yhdenvertaisia. Palveluiden tasossa on merkittäviä koulu- ja kuntakohtaisia eroja. Alueellisen eriarvoisuuden lisäksi ongelmana on, ettei kunnissa noudateta kaikkia oppilashuollon palveluja koskevia säädöksiä ja suosituksia. Myös palveluiden valvonnassa on vakavia puutteita. Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka on kiinnittänyt toistuvasti huomiota oppilashuollon tilaan Suomessa.
Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikissa lapsia koskevissa asioissa on otettava ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Oppilashuollosta päätettäessä on pohdittava, mikä on lapsen etu oppilashuollon palveluiden järjestämisen osalta. Lasten ja nuorten eriarvoinen kohtelu oppilashuollon toteuttamisessa loukkaa lapsen oikeuksien sopimuksen ja perustuslain suomaa oikeutta syrjimättömyydestä.
- YK:n lapsen oikeuksien komitea on jatkuvasti kiinnittänyt suosituksissaan huomiota lasten palveluiden saatavuuden kuntakohtaisiin eroihin, muistuttaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro .
Myös juuri vahvistetussa lapsi- ja nuorisopoliittisessa kehittämisohjelmassa korostetaan alueellista yhdenvertaisuutta. Huolimatta siitä, että yhdenvertaisuuden periaate on yksi Kataisen hallituksen ohjenuorista, on alueellinen eriarvoistuminen lisääntynyt Suomessa viime vuosina.
Opiskeluhuoltolakia tarvitaan
Kataisen hallitusohjelmassa ja lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmassa opiskeluhuoltolakia ei mainita, mutta oppilas- ja opiskelijahuollon kehittämiseen on varattu määrärahoja.
Opiskeluhuoltolakia on valmisteltu Suomessa jo pitkään. Vanhasen ja Kiviniemen hallitukset valmistelivat varsin pitkälle ehdotusta oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi, joka on jäänyt toteuttamatta.
Lastensuojelun Keskusliiton ehkäisevän työn neuvottelukunta, Suomen Psykologiliitto ry ja Koulukuraattorit ry katsovat, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi opiskeluhuoltolaki on säädettävä pikaisesti.
Myös poikkihallinnollisesti laadittavien suunnitelmien yhteensovittaminen on välttämätöntä.
- Muuten hyvinvointipalveluiden kokonaiskuva, koordinointi ja johtaminen jäävät hajanaiseksi. Tämän hetkiset sektorikohtaiset rahoitusratkaisut tukevat erillisyyttä ja irrallisuutta sekä toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa että erityisesti rahoituksessa, Sauro painottaa.
Myös osallisuutta on lisättävä
Oppilashuollon yhdenvertaisuuden varmistamisen ja lainsäädännön kehittämisen lisäksi lasten ja nuorten osallisuutta oppilashuollon kehittämisessä tulee parantaa. Näin voidaan löytää uudenlaisia keinoja lisätä oppilashuollon toimivuutta ja tavoitettavuutta.
Lapset ja nuoret toivovat THL:n kouluterveyskyselyn mukaan saavansa nykyistä helpommin kouluterveydenhoitajan, koulukuraattorin ja koulupsykologin palveluita. Oppilashuoltoon resursointi vaikuttaa myönteisesti lasten ja nuorten tulevaisuuteen hyvinvoinnin paranemisena.
- Työelämästä syrjäytynyt nuori ei ole vain inhimillinen tragedia, vaan maksaa opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan yhteiskunnalle noin miljoona euroa hänen elinaikanaan, Sauro muistuttaa.
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Seppo Sauro
Lastensuojelun Keskusliitto
puh. 040 504 2101
seppo.sauro@lskl.fi
Puheenjohtaja Tuomo Tikkanen
Suomen Psykologiliitto ry
puh. 040 045 9742
tuomo.tikkanen@psyli.fi
Puheenjohtaja Hanna Gråsten-Salonen
Koulukuraattorit ry
Puh. 050 595 0974
hanna.grasten-salonen@koulut.tampere.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Miten lasten suojelun kustannukset kertyvät?29.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton uusi julkaisu tarkastelee lasten suojelun kustannuksia ja niiden kertymistä. Tapausesimerkit havainnollistavat, miten lapsille ja perheille ajoissa annettu tuki on paitsi inhimillisesti oikein, myös taloudellisesti järkevää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme