
Suomalaisyrityksissä kiinnostavia ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen

Kiertotaloudessa materiaalit hyödynnetään useaan kertaan, mikä pienentää raaka-ainekustannuksia, mahdollistaa uudenlaiset ansaintamallit ja säästää luonnonvaroja. Tekstiileissä ja vaatteissa kiertotalous tulee nopeasti lähelle kuluttajia.
- Uusissa liiketoimintamalleissa tuotteiden käyttöikää voidaan pidentää esimerkiksi palveluiden, kuten vuokrauksen ja second hand -kaupan avulla. Lisäksi tekstiilejä voidaan kierrättää uusien tuotteiden raaka-aineeksi joko sellaisenaan tai mekaanisten tai kemiallisten menetelmien avulla, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.
- Oikeastaan kiertotaloudessa ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Hyvä esimerkki on Finlaysonin Räsypalat, jossa perinteinen suomalainen osaaminen on tuotu jälleen kaikkien tietoon. Samalla kertaalleen käytetyt materiaalit saavat uuden elämän, Auvinen sanoo.
Suomen Tekstiili & Muoti ry julkisti tiistaina Kiertotalouden kärjessä – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon -julkaisun. Siinä esitellään yksitoista alan yritystä, joissa kiertotalouden luomia mahdollisuuksia jo hyödynnetään. Edelläkävijäyritykset hakevat rohkeasti uusia kumppanuuksia ja pyrkivät ratkaisemaan kiertotalouden pullonkauloja yhteistyön voimalla.
Yksi esimerkki uudenlaisesta kumppanuuksista on designyritys Marimekon ja We Started This -second hand -verkkokaupan välinen yhteistyö. Marimekon liikkeissä kerätyt käytetyt vaatteet ovat päässeet WST:n kautta uudelleen kiertoon.
- Kuluttajat odottavat tuotteiltamme laatua, joten käyttöiän pidentäminen on Marimekolle luonnollinen tulokulma kiertotalouteen. Yhteistyö We Started Thisin kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin, ja sitä on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa, kertoo Marimekon vastuullisuuspäällikkö Milla Asikainen.
Moderneja työvaatteita ja liikelahjoja toteuttava TouchPoint on puolestaan tarttunut kiertotalouden mahdollisuuksiin määrittelemällä suunnitteluprosessin kestävällä tavalla. Lähtökohtaisesti yritys pyrkii käyttämään tuotteissa vain ylijäämä-, uusio- ja luomumateriaaleja. Taustalla on yhtiön perustaja Carita Peltosen oma arvomaailma ja halu muuttaa toimintamalleja kestävämpään suuntaan.
- Kierrätysmateriaalien kanssa tuotekehitys ja suunnittelu vaativat enemmän aikaa. Intohimolla ja kekseliäisyydellä olemme onnistuneet osoittamaan asiakkaillemme, että kestävä kehitys ja tyylikkyys mahtuvat samaan tuotteeseen, kuvailee Peltonen.
TouchPointin ja Marimekon lisäksi Kiertotalouden kärjessä – Ratkaisuja tekstiilien kiertoon -julkaisussa konkreettisia kiertotalouden ratkaisuja esittelevät Pure Waste Textiles, Seppälä, Dafecor, Finlayson, Globe Hope, Recci, Sasta, Lennol ja Voglia.
Julkaisu on ladattavissa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n verkkosivuilta osoitteesta www.stjm.fi
Kuva: TouchPoint
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Kaisa AuvinenToimitusjohtaja
Puh:050 536 5078anna-kaisa.auvinen@stjm.fiSatumaija MäkiAsiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous
Puh:040 752 8537satumaija.maki@stjm.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä.Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit. www.stjm.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry
Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.
Suomen Tekstiili & Muoti mukaan eurooppalaiseen muotialan allianssiin23.6.2022 17:00:00 EEST | Tiedote
Eurooppaan on syntynyt uusi muotialan yhteenliittymä, kun 25 Euroopan muotialan toimijaa perusti European Fashion Alliancen, Euroopan muotiallianssin Frankfurtin sopimuksella. Muotialan järjestöjen vahvan uuden verkoston tarkoituksena on koko Euroopan muotialan tuominen yhteen ja alan uudistaminen. Suomen Tekstiili & Muoti ry on yksi allianssin perustajajäsenistä.
Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote
Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on
Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote
Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.
Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote
Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.