Viisi syytä syödä kotimaista naudanlihaa
- Suomalainen naudanliha on ravitseva ja hyvä ravintoaine
Lihassa on runsaasti proteiinia ja tärkeitä ravintoaineita, muun muassa rautaa ja B vitamiinia. Liha on maukasta ja oikein valmistettuna sekä kohtuudella nautittuna terveellistä. Naudanliha on kuulunut vuosisatoja suomalaiseen ruokavalioon ja ollut tärkeä proteiinin lähde suomalaisten ruokavaliossa.
- Suomalaiset naudat edistävät luonnon monimuotoisuutta
Suomalainen naudanliha ja nurmiviljely kuuluvat yhteen. Suomessa nautakarjan rehuista suurin osa perustuu nurmiin ja nurmet kasvavat myös suomen pohjoisissa olosuhteissa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä vähemmän on viljelykasveille muita vaihtoehtoja. Nurmiviljely edistää myös luonnon monimuotoisuutta ja on ympäristölle ystävällistä. Nurmia tarvitsee muokata harvoin. Nurmet vähentävät eroosiota. Nurmiviljelyssä käytetään erittäin vähän kasvinsuojeluaineita.
Karjatalouden vähentyessä uhanalaisten lajien määrä on kasvanut. Monet uhanalaiset kasvit ja eläimet tarvitsevat laitumia ja laiduntavia eläimiä. Senkin takia on tärkeä suosia suomalaista naudanlihantuotantoa. Ilman kotimaista naudanlihantuotantoa monet lajit saattaisivat hävitä kokonaan luonnostamme. Laiduntavat emolehmäkarjat ovat erityisen tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.
- Suomalaisen naudanlihan ympäristö- ja ilmastovaikutus
Suuri osa suomalaisesta naudanlihantuotannosta pohjautuu lypsykarjoihin ja lypsylehmien vasikoihin. Iso osa nautojen hiilijalanjäljestä kohdistuu maidontuotantoon. Suomessa käytetään eläinaines hyödyksi ja täällä kasvatetaan sonnivasikatkin tehokkaasti teuraiksi, eikä niitä lopeteta keskenkasvuisina, kuten monissa muissa maissa. Suomalaiseen naudanlihantuotantoon ei tarvitse hakata sademetsiä eikä rehustukseen käytetä soijaa. Suomalaisen naudanlihan ilmastovaikutus on merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi eteläamerikkalaisella naudanlihalla.
Ilman suomalaisia nautoja Suomessa olisi satoja tuhansia hehtaareita vähemmän nurmia. Kun puhutaan suomalaisen naudanlihantuotannon hiilijalanjäljestä, pitäisi samalla keskustella myös nurmiviljelyn positiivisista vaikutuksista. Siitä asiasta on vielä liian vähän tutkimustietoa. Suomessa on runsaasti vettä. Joka vuosi sataa enemmän kuin haihtuu. On turhaa puhua suomalaisen naudanlihan suuresta vesijalanjäljestä.
Maassamme nautakarjatalous on jakautunut koko maahan etelästä pohjoiseen. Hajautunut tuotanto tarkoittaa myös ympäristövaikutusten jakautumista tasaisesti koko maahan. Koko maan alueella oleva tuotanto on paremmin suojassa paikallisilta olosuhteiden häiriöiltä, esimerkiksi halloilta, myrskyiltä ja eläintaudeilta.
Naudanlihantuotanto ja nautakarjatalous ovat luonnollinen tuotantomuoto Suomen pohjoisiin olosuhteisiin. Nurmien viljelyvarmuuden merkitys korostuu kriisiaikoina.
- Kotimaisuus
Suomalaisen naudanlihan syöminen työllistää tuhansia suomalaisia maatiloilla, rehuteollisuudessa, kuljetuksessa, teurastamoissa, lihanjalostamoissa ja kaupoissa. Ilman kotimaista naudanlihantuotantoa Suomessa ei olisi näin mittavaa elintarviketeollisuutta ja mitä todennäköisemmin se siirtyisi halvemman kustannustason maihin.
Ilman kotimaista naudanlihantuotantoa ja elintarvikejalostusta suomalaiset velkaantuisivat satoja miljoonia enemmän joka vuosi. Samoin huoltovarmuuden takia nautakarjatalous on Suomelle tärkeää, jos rajat jostain syystä menisivät kiinni. Märehtijä osaa myös muodostaa tärkeää ravintoa rehuista, joita ihminen ei voi käyttää.
- Suomalainen tuotanto on vastuullista
Suomalainen naudanliha on vastuullisesti tuotettua. Suomalaiset tuottajat ovat hyvin koulutettuja ja he haluavat pitää eläimistään hyvää huolta. Suomessa on tiukat säädökset eläinten kohteluun ja suuri osa tuottajista on sitoutunut eläinsuojelulakia tiukempiin eläinten hyvinvointikriteereihin.
Suomalaisessa naudanlihantuotannossa käytetään hyvin vähän antibiootteja verrattuna moneen muuhun maahan. Suomalainen naudanlihantuotanto on hyvin jäljitettävissä. Tuotantoeläinten kasvatus on hyvin dokumentoitu, usein myös useiden sukupolvien päähän. Eläinten sivutuotteet hyödynnetään tarkkaan. Naudanlihantuotanto on ollut jo vuosisatoja tärkeä osa kiertotaloutta.
Lisätietoja:
Antero Kaappa, maanviljelijä, nautaverkoston varapuheenjohtaja, 0500 809317
Pasi Ingalsuo, maanviljelijä, nautaverkoston puheenjohtaja, 0400 866 678
Jukka Markkanen, asiantuntija, 040 585 5322
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla8.4.2025 09:52:52 EEST | Tiedote
Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.
Mediakutsu: Muuttuva Euroopan unioni ja ajankohtaiset asiat esillä MTK:n kevätkokousviikolla 8.-9.4.7.4.2025 15:55:01 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan MTK:n valtuuskunnan seminaaria "Muuttuva Euroopan unioni" tiistaina 8.4. sekä kevätkokousta keskiviikkona 9.4. Hanasaaren kulttuurikeskuksessa (Hanasaarenranta 5, Espoo). Osallistuminen on mahdollista myös etänä. Linkki toimitetaan ilmoittautuneille.
Kuka kantaa vastuun, jos metsästyslain muutos on riittämätön?3.4.2025 15:53:26 EEST | Tiedote
Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämistä tavoitteleva metsästyslain muuttamista koskeva hallituksen esitys on tänään siirtynyt eduskunnan käsiteltäväksi. MTK:n arvion mukaan esitetyt muutokset ovat riittämättömiä erityisesti suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi.
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti1.4.2025 10:48:35 EEST | Uutinen
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote
Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme