
Hammashoito nukutuksessa on vaihtoehto vaativissa hoidoissa tai hammaslääkäripelossa

Voimakas, ylitsepääsemättömältä tuntuva hammaslääkäripelko on hyvä syy hakeutua hammashoitoon nukutuksessa. Vaihtoehtona on ollut hoitamatta jättäminen sillä seurauksella, että ongelmista tulee vaikeampia ja kalliimpia.
”Myös lasten hammashoidoissa nukutus voi olla hyvä vaihtoehto. Lasta usein pelottaa ja eritysesti, jos lapsi vastustelee hoitoa, kannattaa miettiä nukutusta”, hammaslääkäri Kari Saarenmaa, PlusTerveys Uudenmaan Hammaspalvelusta kertoo.
”Joskus suuhun tarvitaan useita hoitotoimenpiteitä ja hoidon kesto on niin pitkäaikainen, että on mielekkäintä tehdä kaikki kerralla kuntoon nukutuksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi vaikea viisaudenhampaan leikkaus, pitkäkestoinen hammasproteettinen työ tai yksinkertaisesti tilanne, jossa vain tarvitaan paljon paikkausta. Meille on tärkeää tehdä parhaamme, jotta asiakas voi tulla hoitoon ilman liikoja jännitteitä”, Saarenmaa sanoo.
Nukutushammashoito tehdään tiimityönä
Klaukkalassa ja Nurmijärven keskustassa toimivassa Uudenmaan Hammaspalvelussa tehdään paljon nukutushammashoitoja ja hoitoon hakeudutaan usein muualta pääkaupunkiseudulta, ja kauempaakin.
Ennen nukutushoitoa tavataan hammaslääkäri ja tehdään tarkka hoitosuunnitelma ja kustannusarvio, tämän jälkeen varataan aika nukutushammashoitoon.
Potilas nukutetaan joko kaasulla tai tilanne hoidetaan suonensisäisellä sedaatiolla. Nukutushammashoitoon osallistuu anestesialääkäri ja -hoitaja, hammaslääkäri ja hammashoitaja sekä välinehuoltaja.
”Tietyt yleissairaudet rajoittavat mahdollisuutta nukutushammashoitoon. Nukutuksesta vastaava anestesialääkäri varmistaa, että nukutushoito on mahdollinen ja valitsee myös oikean nukutustavan.”
Saarenmaa kertoo, että nukutushammashoito on turvallista ja nukutustiimi koostuu kokeneista ammattilaisista. Anestesialääkäri on aina mukana valvomassa nukutusta ja potilaan tilaa hoidon aikana.
Nukutushammashoidon kustannukset muodostuvat nukutustiimin palkkiosta sekä normaaleista hammashoitotoimenpiteiden hinnoista. Nukutushoidossa työ tehdään yhtäjaksoisesti alusta loppuun ja samalla hoitokerralla voidaan tehdä useanlaisia eri toimenpiteitä.
Nukutushammashoidon jälkeen tarvitaan lepoa
”Tyypillinen nukutushammashoito kestää 2-4 tuntia, minkä jälkeen potilas herää nukutustavasta riippuen tunnista puoleen tuntiin. Meidän hammaslääkäriasemallemme on tehty heräämö, jossa potilas voi rauhassa heräillä hoidon jälkeen”, kertoo Saarenmaa.
Hän korostaa, että potilas tarvitsee aina saattajan mukaan ja hoidon jälkeen tarvitaan lepoa ainakin seuraavan vuorokauden puolelle. Nukutuksen jälkeen henkilön muistissa on yleensä rajoitteita, joten hän ei ole työ- ja ajokuntoinen eikä isoja päätöksiäkään kannata tehdä samana päivänä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaj Karlssonlääketieteellinen johtaja, hammaslääkäri
Puh:0405264150kaj.karlsson@plusterveys.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PlusTerveys on maamme suurimpiin lukeutuva yksityisiä terveydenhuollon palveluja tuottava yritys ja suun terveydenhuollon palveluiden tuottajana Suomen suurin. Kotimaisen PlusTerveyden omistavat yhtiössä työskentelevät hammaslääketieteen ja lääketieteen ammattilaiset. PlusTerveydessä työskentelee 1400 ammattilaista noin 100 paikkakunnalla. PlusTerveys-konsernin liikevaihto oli 120,8 miljoonaa euroa vuonna 2015.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta PlusTerveys
Uskallathan hymyillä? Suulla on merkitystä ihmissuhteissa20.6.2018 11:00:00 EEST | Tiedote
Häpeä omia hampaita kohtaan saa yllättävän monet välttelemään hymyilemistä ja erityisesti nauramista. Hampaiden ulkonäkövirheet ovat korjattavissa, osa jopa pienillä toimenpiteillä.
Oho, onko hammaslääkärikäynnistä aikaa30.5.2018 13:00:00 EEST | Tiedote
Vuosia on vierähtänyt ja hammaslääkärikäynti on vain jäänyt. Kehtaako vastaanotolle enää edes mennä? Ei hätää. Hammashoitoon kannattaa rohkaistua pitkänkin tauon jälkeen.
PlusTerveyden 5 hammaslääkäriasemaa valittavissa Tampereen seudun hammashoidon valinnanvapauskokeilussa25.5.2018 11:17:39 EEST | Tiedote
Tampereen seudun suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa tamperelaiset ja kuuden Tampereen lähikunnan asukkaat voivat touko-kesäkuun vaihteessa valita suun terveydenhuollon toimipisteen yksityisten ja julkisten palveluntuottajien hammashoitoloista. PlusTerveyden yksilöllisistä hammaslääkäriasemista valittava on Tampereelta PlusTerveys Hammasasema Valo, PlusTerveys Hammasasema Loiste, PlusTerveys TempoDent ja PlusTerveys TempoDent Lielahti sekä Kangasalta PlusTerveys Kangasalan Hammaslääkäriasema.
Näin pidät hammaslääkärin loitolla23.5.2018 15:14:59 EEST | Tiedote
Jopa 80 prosenttia hampaiden terveydestä on itsestä kiinni. Tässä vinkit, joilla vähennät hammaslääkäriaikaasi.
Verottaja teki täyskäännöksen kannassaan osinkojen verotuksessa16.3.2018 13:58:22 EET | Tiedote
Verottajan epäjohdonmukainen toiminta PlusTerveys Oy:n maksaman pääomatulon verotuksessa ihmetyttää. PlusTerveyden osinkojen perusteena on ja on aina ollut omistettujen osakkeiden määrä.