Keväinen herkku saatavilla jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä
Mämmillä on pitkät perinteet suomalaisessa ruokapöydässä
Ruisjauhoista ja maltaista imellyttämällä valmistettu mämmi liittyy pääsiäisen ruokaperinteeseen. Pääsiäismämmi on alkujaan ollut paastonajan ruokaa, jota syötiin pitkänäperjantaina. Uunissa paistettu ruoka säilyi pitkään ja se syötiin kylmänä. Tätä "mallasmämmiä" varhaisemmat mämmit ovat hapanmämmi (juotava, keitetty ruishuttu) ja marjamämmi (imelletty marjainen uuniruoka). Mallasmämmi levisi lounaasta 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Savuhormillisten leivinuunien yleistyminen mahdollisti uunissa kypsennetyn mämmin valmistamisen. Tutkimuksen mukaan (Foodwest 4/16) mämmi on ruoka, joka yli puolella (54 %) suomalaisista tulee ensimmäisenä mieleen kysyttäessä pääsiäisajan ruoista.
Onko mämmi mistään kotoisin?
Mämmi on suomalainen perinneruoka, jossa raaka-aineena on ruisjauho ja ruismallas. Vuodesta 1910 ruista on mallastettu Laihian Maltaalla ja vuonna 1966 mämmin teollinen valmistus sai alkunsa Toijalan kylässä. Kotimämmin valmistus on tänä päivänä harvojen hallussa, mutta suosittua esim. ulkosuomalaisten parissa. Perinteistä taitoa esitellään Kymppi-Maukkaat Oy:n ja Maa- ja kotitalousnaisten järjestämissä Mämmien (ja ämmien) yö tapahtumissa huhtikuussa. Samaa taitoa, tarkkuutta ja osin aistinvaraiseen arvioon perustuvaa ammattitaitoa tarvitaan mämmitehtaalla. Mämminkeittäjät ja - paistajat hallitsevat perinteisen tuotteen valmistuksen salaisuudet.
Kymppi Mämmi on:
- suomalaista täysjyväruista
- kuitupitoisuus 8% (liukoinen ja liukenematon kuitu)
- perinteisesti imellytetty
- paistettu ropeessa arinauunissa
- värinsä ja arominsa mämmi saa ruismaltaasta
Mämmien ja (ämmien yö) tapahtumat:
Seinäjoki 5.4. klo 16-21
Trahteeri http://www.trahteeri.net/
Hämeenlinna 6.4. klo 16-21
Vanajan parvi (Vanajantie 10 B, 13110 Hämeenlinna, n. 1 km keskustasta)
Savonlinna 6.4. klo 16-21
Kahvila Alku http://kahvilaalku.fi/index.php/kahvila
Mämmivinkit
6 annosta
1 rasia (700 g) mämmiä
Perinteinen tarjoilu
1 prk (3,3 dl) Valio kuohukermaa
tai
6 dl Valio Luomu™ vanhanajan täysmaitoa
sokeria tai ruokokidesokeria
Mämmi ja vaniljakastike
1 prk (2 ½ dl) Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 9% vaahdotettuna
tai
1 prk (330 g) Valio Eila® vanhan ajan vaniljakastiketta
Mämmi ja appelsiininen rahkavaahto
2 dl Valio maustettua rahkaa appelsiini
2 dl Valio kuohukermaa
· Perinteinen tarjoiluehdotus: Tarjoa mämmi kerman tai maidon sekä sokerin kera.
· Mämmi ja vaniljakastike: Mämmin kanssa sopii ihanasti myös vaniljakastike sellaisenaan tai vaahdotettuna.
· Mämmi ja appelsiininen rahkavaahto: Vaahdota appelsiinirahka ja kuohukerma kulhossa. Tarjoa mämmin kanssa.
Lisää reseptejä: www.mämmi.fi
Yhteyshenkilöt
Pauli Karttunen
pauli.karttunen@kymppi.laihianmallas.fi
040 726 8510
sk myyntipäällikkö
Raili Muikku
raili.muikku@kymppi.laihianmallas.fi
040 828 7423
vk myyntipäällikkö
Kymppi-Maukkaat Oy
PL 42
37801 Akaa
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kymppi-Maukkaat Oy
Kun kypsyt kinkkuun21.11.2019 15:06:01 EET | Tiedote
Tiedote 21.11.2019. Hernekeiton sesonki kestää joulukuusta pitkälle kevääseen. Laskiaista pidetään vahvana sesonkina, mutta todellisuudessa itse tehdyn hernekeiton huippu on heti joulun jälkeen. Kinkku hyödynnetään hernekeitossa tehokkaasti ja saadaan koko perheelle maistuvaan muotoon. Kun kypsyt kinkkuun, torju ruokahävikkiä ja käytä viimeiset viipaleet itse tehtyyn tai valmiiseen hernekeittoon.
Mämmi seuraa aikaansa - perinneherkku ja makukastikkeet trendikkäästi annospikareihin12.3.2019 08:30:00 EET | Tiedote
Elintarvikepuolella nousevana ilmiönä on ollut valmisruokien tarjonnan kasvu ja erilaisten annospakkausten valikoiman laajentuminen. Uniikki perinneherkkumme mämmi on nyt myös kuluttajien saatavilla kätevässä annospikarissa kolmella kastikevaihtoehdolla. Perinteisen mämmin pakkauksessa on huomioitu kerman tarve; pikarin reunat ovat niin korkeat, että annoksen voi syödä suoraan pikarista. Ajan hermolla ovat myös mämmireseptit, joita Kymppi-Maukkaat Oy ja Valio ovat kehitelleet yhteistyössä.