Oulun yliopisto

Väitös: Heinien ja sienten väliset yhteydet ovat hyvin vaihtelevia

Jaa
Lähes kaikki kasvit elävät läheisessä vuorovaikutuksessa erilaisten symbionttisten sienten kanssa. Esimerkkejä kasvien kanssa elävistä sienistä ovat muun muassa sienijuuren muodostavat mykorritsat sekä erilaiset kasvien sisällä elävät endofyyttiset sienet. Perinteisesti monien näiden kasvi-sieni-vuorovaikutusten on oletettu olevan molempia osapuolia hyödyttäviä, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat symbionttisten suhteiden olevan vaihtelevia.

Tässä väitöskirjatyössä tarkasteltiin heinien ja niiden kanssa vuorovaikutuksessa elävien sienisymbioosien vaihtelevuutta. Väitöskirjassa tutkittiin kokeellisesti, kuinka juurisienet kolonisoivat heiniä erilaisissa luonnon- ja kasvihuoneolosuhteissa, kuinka lehtien sieniendofyytit vaikuttivat heinien menestymiseen ja edesauttoivatko endofyytit heinien sopeutumista paikallisiin ja/tai vieraisiin elinympäristöihin.

Työssä myös arvioitiin lehtiendofyyttien käyttömahdollisuuksia muun muassa maataloudessa keskittyen erityisesti niiden hyödyntämiseen Euroopassa. Väitöstutkimuksen mukaan heinien sienisymbiontit ovat luonnollisissa olosuhteissa yleisiä, mutta odotusten mukaisesti heinien ja sienien väliset vuorovaikutukset ovat hyvin vaihtelevia ja riippuvat sekä ympäristöstä että heinien alkuperästä. Tämän vuoksi näiden sienien vaikutuksia heiniin on vaikea ennustaa luonnollisissa ympäristöissä.

Vaikka selkeää näyttöä sienien tuottamista hyödyistä luonnollisissa ympäristöissä ei tutkimuksessa löydetty, tutkimus osoitti, että lehtiendofyyttejä voidaan hyödyntää maataloudessa ja että niillä voi olla myös muita potentiaalisia käyttökohteita. Euroopan maataloudessa niiden käyttö on kuitenkin lähes olematonta, minkä vuoksi lisää tutkimusta tarvitaan selvittämään lehtiendofyyttien hyödyntämisen edellytyksiä Euroopassa.

---

Filosofian maisteri Miia Kauppinen väittelee Oulun yliopistossa 15.9.2017. Kasviekologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Context dependent variation in associations between grasses and fungal symbionts (Olosuhteista riippuva vaihtelu heinä–sieni symbioosissa). Vastaväittäjänä toimii professori Anna-Liisa Laine Helsingin yliopistosta ja kustoksena intendentti Anna-Liisa Ruotsalainen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT115) klo 12.

---

Väittelijä:
Filosofian maisteri Miia Kauppinen

Tiedekunta ja yksikkö:
Luonnontieteellinen tiedekunta, Ekologian ja genetiikan yksikkö

Väittelijän yhteystiedot:
miia.kauppinen@oulu.fi
040 762 3803

Väitöskirja verkossa: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1628-7

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye