
Suomalainen haluaisi ostaa vaatekaupassa enemmän suomalaismerkkien tuotteita

Yli 40 prosenttia suomalaisista suosii vaateostoksilla kotimaisia vaatemerkkejä. Puolet suomalaisista ostaisi enemmän suomalaisia merkkejä, jos niitä olisi paremmin saatavilla. Tämä käy ilmi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS.
”Tässä on suomalaisilla vähittäiskaupan ketjuilla tuhannen taalan paikka vastata kuluttajien toiveeseen ja lisätä suomalaismerkkien valikoimaa: kysyntää on selvästi olemassa,” sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.
Suuret kaupat yleisimpiä ostopaikkoja
Suomalaisten naisten suosimia vaatteiden ostopaikkoja ovat (suuruusjärjestyksessä) H&M, Prisma, kirpputori/verkon vertaiskauppa sekä K-Citymarket. Miehillä ykköspaikan vie Dressmann, jonka perässä seuraavat heti isot marketit ja neljäntenä Stockmann.
”Marketien osuus ostopaikkana korostuu etenkin keski-ikäisissä ja vanhemmissa kuluttajaryhmissä. He ovat ostovoimaisin kuluttajaryhmä. Nuorimmissa ikäluokissa puolestaan näkyvät kansainväliset ketjut ja myös verkkokauppa Zalando. Kiinnostavaa on myös kirpputorien suosio kaikenikäisten naisten keskuudessa,” Auvinen kertoo.
Perinteinen vaatekauppa on edelleen verkkokauppaa yleisempi ostospaikka, mutta suomalaiset ostavat verkosta merkittävästi. Huomattavaa on, että nettikauppa ei rajoitu vain nuoriin: myös tutkimuksen vanhimman ikäryhmän naisista, 65-74-vuotiaista, puolet ostaa vaatteita verkosta ainakin joskus.
Muotitietoisia shoppailijoita myös nuorissa miehissä
Kantar TNS on jakanut suomalaiset kuluttajat muodin ja pukeutumisen kuluttajina neljään ryhmään: muotitietoisiin shoppailijoihin, laatutietoisiin, käytännöllisiin ja välinpitämättömiin.
Naiset jakaantuvat näihin ryhmiin melko tasaisesti, kun taas miehissä isoimpia ovat välinpitämättömien ja käytännöllisten ryhmät.
Huomattavaa on, että alle 35-vuotiaista miehistä kolmasosa lukeutuu muotitietoisiin shoppailijoihin, mikä on lähes yhtä suuri osuus kuin saman ikäisissä naisissa.
”Nuorempien ikäluokkien suomalaismies on siis yhä enemmän kiinnostunut pukeutumisestaan. Globaali miestenvaatemarkkina kasvaa nopeammin kuin naisten, ja tämä kehitys näkyy myös Suomessa,” Auvinen sanoo.
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimus tehtiin nettikyselynä 29.9.-6.10.2017. Otoksessa on 1500 suomalaista 18-74-vuotiasta, 70 % naisia ja 30 % miehiä. Otos on iän ja alueen mukaan suomalaisia edustava.
Liite: Tutkimustulokset graafisena esityksenä (pdf)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Kaisa AuvinenToimitusjohtaja
Puh:050 536 5078anna-kaisa.auvinen@stjm.fiMari KamajaViestintäpäällikkö
Puh:040 525 4405mari.kamaja@stjm.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit. www.stjm.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry
Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.
Suomen Tekstiili & Muoti mukaan eurooppalaiseen muotialan allianssiin23.6.2022 17:00:00 EEST | Tiedote
Eurooppaan on syntynyt uusi muotialan yhteenliittymä, kun 25 Euroopan muotialan toimijaa perusti European Fashion Alliancen, Euroopan muotiallianssin Frankfurtin sopimuksella. Muotialan järjestöjen vahvan uuden verkoston tarkoituksena on koko Euroopan muotialan tuominen yhteen ja alan uudistaminen. Suomen Tekstiili & Muoti ry on yksi allianssin perustajajäsenistä.
Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote
Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on
Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote
Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.
Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote
Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.