Väitös: Liiketoimintaekosysteemin hallinta

Useista toimijoista koostuvia monimuotoisia liiketoimintaverkostoja on mahdollista tarkastella liiketoimintaekosysteemeinä. Väitöstutkimuksessa on kehitetty malli, jonka avulla näiden ekosysteemien muodostumista ja hallinnointia on mahdollista tehostaa. Tutkimus tarkastelee liiketoimintaekosysteemin muodostumista sen perustamis- ja toimintavaiheissa.
Globalisaatio, digitalisaatio ja tiedon yhä laajempi saatavuus tekevät liiketoimintaverkostoista moniulotteisempia ja mahdollistavat yhä monimuotoisempien tuote- ja palvelukonseptien laatimisen. Ekosysteemien jäsenet muodostavat kehittyvän, muuntuvan ja oppivan ympäristön, jonka jäsenet ovat toisistaan riippuvaisia. Ekosysteemin rajojen määrittäminen ei ole yksiselitteistä. Sen jäsenet tuottavat yhdessä jotakin sellaista, jota eivät itsenäisinä toimijoina tai pieninä verkostoina pystyisi saavuttamaan. Ekosysteemin arvo nojaa siis vahvasti jäsenten välisiin suhteisiin, vuorovaikutukseen, luottamukseen ja kykyyn uudistua.
Kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostuminen on orgaaninen prosessi. Ekosysteemin muodostumista voidaan tehostaa sen avainjäsenten roolien kautta. Muodostumisen kannalta olennaisia rooleja, toimintatapoja ja jäsenten välisiä suhteita ei ole aikaisemmin tutkittu syvällisesti. Tässä väitöstutkimuksessa määritetään ankkuri- ja moderaattoritoimijoiden roolit ja tarkastellaan niiden merkitystä kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostumisessa.
Liiketoimintaekosysteemin hallinnointi on haastavaa sen monimuotoisuuden ja itseohjautuvuuden takia. Väitöstutkimus esittää, että kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostuminen edellyttää loppuasiakkaiden tarpeiden mukaista avaintoimijoiden osallistuttamista jo perustamisvaiheessa. Loppuasiakkaiden tarpeita heijastavalla ekosysteemillä on paremmat mahdollisuudet kestävään toimintaan koko elinkaaren ajan. Lisäksi tällaisella ekosysteemillä on paremmat valmiudet vastata muutoksiin toimintaympäristössä.
Väitöskirjan tutkimustulokset havainnollistavat kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostumista ja hallinnointia kahdessa ulottuvuudessa. Ulottuvuudet käsittelevät ekosysteemin tavoitteiden, asiakkaiden ja toimijoiden määrittämistä sekä prosesseja, joilla ekosysteemin toimijoiden vaikutusta ja ekosysteemin kestävyyttä voidaan arvioida. Mallin soveltaminen tehostaa suurten projektien tai liiketoimintaympäristöjen suunnittelua ja mahdollistaa toimintavaiheen avaintoimijoiden tunnistamisen jo ennen varsinaisen ekosysteemin syntyä.
---
Diplomi-insinööri, liikuntatieteiden maisteri Tuomas Lappi väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 10.11.2017. Tuotantotalouden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Formation and governance of a healthy business ecosystem (Kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostuminen ja hallinnointi). Vastaväittäjänä toimii professori Tuomas Ahola Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Harri Haapasalo Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa YB210 klo 12 alkaen.
---
Oppiarvo ja nimi: DI, LiTM Tuomas Lappi
Syntymäaika ja -paikka: 1976, Oulu
Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1995, Kempeleen lukio
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
DI, LiTM Tuomas Lappi, puh. 040 5430 907, tulappi@gmail.com
Viestinnän asiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, tiina.pistokoski@oulu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme