Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Keskustelu asevelvollisuuden kehittämisestä on tervetullutta, mutta nykyjärjestelmän vahvuuksista on pidettävä kiinni

‒ Elisabeth Rehnin ajatushautomon selvityksen keskeisin ansio on pohdinnassa, joka koskee suomalaisten naisten osaamisen, kykyjen ja tahdon tuomista nykyistä laajemmin maanpuolustuksen käyttöön. Maanpuolustuksen tehtävissä tarvitaan yhä monipuolisempaa osaamista, mikä edellyttää koko ikäluokan taitojen hyödyntämistä sukupuoleen katsomatta. Selvityksen johtoajatus siitä, että kaikkien kansalaisten panosta maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden ylläpitämiseen tarvitaan, on arvokas, Kari toteaa.
Kari näkee, että nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää tulisikin kehittää jatkossa niin, että naisten osaamisen kokoaminen maanpuolustuksen käyttöön toteutuisi aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin. Kutsuntojen laajentamista koskemaan koko ikäluokkaa Kari pitää ensiaskeleena, jolla voitaisiin saada asevelvollisten lisäksi laajempi kuva koko ikäluokan osaamisesta. jonka ottamiselle löytyy laajaa kannatusta myös eduskuntapuolueiden välillä. Laajennettujen kutsuntojen avulla naisten osaamista voidaan kartoittaa ja tehdä heille tutuksi vapaaehtoisen asepalveluksen ja maanpuolustuksen monia mahdollisuuksia.
Asevelvollisuuden kehittäminen ei voi tarkoittaa sen perusteiden nakertamista
Monista selvityksen ansioista huolimatta Kari tyrmää esityksen siitä, että puolustusvoimat voisivat valikoida varusmiespalveluksen suorittavat kutsuntoihin osallistuvien joukosta. Käytännössä tämä tarkoittaisi Suomessa valikoivaan asevelvollisuuteen siirtymistä ja nykyisen sotilaallisen liittoutumattomuuden kyseenalaistumista. Kari vierastaa myös selvityksen esitystä mahdollisuudesta välttää varusmiespalvelus tai kansalaispalvelus ylimääräisiä veroja maksamalla.
‒ Suomalainen asevelvollisuusjärjestelmä ja sotilaallinen liittoutumattomuutemme nauttivat laajaa kannatusta kansalaisten keskuudessa. Yleinen asevelvollisuus mahdollistaa riittävän laajan ja koulutetun reservin ylläpitämisen niin sodan kuin rauhan aikana. Valikoivalla asevelvollisuudella tähän ei pystytä. Myöskään ehdotusta siitä, että rahalla voisi hoitaa maanpuolustuksen velvollisuutensa ja vältää varusmiespalveluksen, pidän täysin kansalaisten oikeustajun vastaisena. Varusmiespalveluksen suorittaminen on yhteistä niin hyvätuloisten kuin pienituloisten perheiden nuorille aikuisille. Kokemus on heille yhteinen ja synnyttää sellaista yhteiskunnallista luottamusta, jota verotuksen kautta rakennettava ohituskaista varmasti heikentäisi. Maanpuolustusvelvollisuuden täytyy koskettaa kaikkia, eikä sen rinnalle saa luoda ohituskaistoja.
Kari pitää välttämättömänä, että suomalaisen asevelvollisuusjärjestelmän kehittäminen tapahtuu sen vahvuuksista kiinni pitäen. Sellaista, mikä järjestelmässä ei ole rikki, ei pidä ehdoin tahdoin yrittää korjata. Hän pitää tavoiteltavana nykypäivään soveltuvaa mallia, joka mahdollistaisi kaikkien suomalaisten osaamisen kokoamisen mahdollisimman laajasti ja taloudellisesti kestävästi kokonaismaanpuolustuksen piiriin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Kari
Puh:050 398 5601Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Helena Marttila kokoomukselle: Lastensuojelussa pitää olla alan jättien sijaan perheiden pienten puolella5.4.2025 15:36:27 EEST | Tiedote
Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan kokoomus on ainoa eduskuntapuolue, jonka ehdokkaat vastustavat selkeästi lastensuojelun tehtävien siirtämistä takaisin julkisen sektorin hoidettavaksi. SDP:n kansanedustaja ja lastensuojelun sosiaalityötä tehnyt Helena Marttila vaatii kokoomusta asettamaan lapsen edun terveysjättien bisnesmahdollisuuksien edelle.
SDP:n Werning: Ministeri Juuson ja pääministeri Orpon puheista näkee, että heidän käsitys kotihoidon arjesta on täysin harhainen5.4.2025 09:39:54 EEST | Tiedote
Tämän viikon kyselytunnin keskustelu osoitti karulla tavalla, kuinka etäällä arjen todellisuudesta hallituksen kärkinimet ovat, kun puhutaan kotihoidosta Suomessa vuonna 2025. Vastuuministeri Kaisa Juuso esitti, että yli 16 miljoonan euron säästöt kotihoidossa saavutetaan vähentämällä fyysisiä käyntejä ja korvaamalla ne etäyhteyksillä – siis leikkaamalla apua tarvitsevien vanhusten saamia kotihoidon käyntejä. Tämä kertoo täydellisestä ymmärtämättömyydestä siitä, mitä kotihoito tarkoittaa arjessa ja millaisessa tilanteessa kotihoidon työntekijät tällä hetkellä toimivat.
SDP:n Lauri Lyly: Hallitus heikentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia3.4.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Yli 191 000 työntekijää ja 6400 yritystä putoaa yt-lain soveltamisen piiristä pois hallituksen heikennysten myötä. Työnantajat säästävät palkkakuluissa, mutta työntekijät sekä työyhteisö menettävät paljon. Tämä ei ole missään määrin järkevää. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan tänään äänestäen hyväksymä lakiehdotus ja mietintö yt-laista vievät työelämää väärään suuntaan, toteaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa2.4.2025 14:32:57 EEST | Tiedote
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa. Eduskuntaryhmän puheenvuoron pitää kansanedustaja Ilmari Nurminen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n esittelypuheenvuoro välikysymyskeskustelussa hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen2.4.2025 14:11:17 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoman esittelypuheenvuoro koko opposition yhteisestä välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen. Keskustelu välikysymyksestä käydään keskiviikkona 2.4. klo 14 alkaen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme