
10 perhettä haastoi EU:n oikeuteen ilmastonmuutoksen takia – Ympäristöministeri Tiilikainen: ”Ihmisten hätähuuto”

Tämän viikon merkittävin ilmastouutinen oli, että kymmenen perhettä, joiden elinkeinoja ilmastonmuutos uhkaa poronkasvatuksesta matkailubisnekseen, haastoi Euroopan unionin oikeuteen riittämättömästä ilmastopolitiikasta.
Perheiden viesti on selvä: EU ei pysty suojelemaan kansalaisiaan nykyisellä, riittämättömällä 2030 päästötavoitteella. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kommentoi kannetta lauantaina tuoreeltaan Kepalle Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä.
”Pidän tätä ihmisten hätähuutona. Kanne haastaa EU:ta tekemään enemmän, ja nostaa keskusteluun uudenlaisen, yksittäisen ihmisen kulman”, Tiilikainen sanoi.
Tiilikainen pitää kannetta mielenkiintoisena ja hyvänä oivalluksena. Hänen mukaansa se kertoo siitä, että itsestäänselvät asiat, kuten ihmisten elinkeinot, ovat nyt ilmastonmuutoksen edessä uhattuna. Ministeri ei silti ollut kovinkaan toiveikas siitä, mitä kanteella saadaan aikaan.
”En odota, että se johtaa mihinkään”, Tiilikainen totesi viitaten oikeustapaukseen.
Ministeri muistutti, että 92 prosenttia maailman päästöistä on peräisin muualta kuin EU:sta. Näin ollen hänen mukaansa paineen tulisi kohdistua koko maailman päättäjiin.
Kepan järjestämässä paneelikeskustelussa Maailma kylässä -festivaalilla ministeri Tiilikaisen ohella keskusteli myös kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.), toimittaja-tietokirjailija Hanna Nikkanen sekä professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.
Panelistit tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että ilmasto muuttaa kaiken, eikä aikaa ole hukattavaksi.
”Tutkijayhteisö sanoo, että on vanhaa puhetta väittää, ettei yksittäisiä sääkatastrofeja voisi linkittää ilmastonmuutokseen. Itse asiassa voi. Koko skeptikkojen puhe on vanhentunutta höpinää”, Niinistö sanoi.
Ympäristöministeri Tiilikainen nosti esille kärsimykset kehitysmaissa, joihin ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät usein rankimmin.
”Siellä eletään jo konkreettisesti tätä todellisuutta: kipuillaan sataako ja saadaanko satoa, ja sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa muuttopaineita”, Tiilikainen pohti.
Entä tekeekö EU ja Suomi kaikkensa ongelman ratkaisemiseksi? Hanna Nikkasen mukaan juna on lähdössä asemalta, eikä kukaan oikein tunnu uskovan, että siihen ehdittäisiin eli onnistuisimme pysymään alle kahden asteen lämpenemisessä.
Niinistön mielestä esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat tekevät monella tapaa paljon jo enemmän, ja Suomi on taas perässähiihtäjä, joka tekee vain, mitä EU vaatii.
”Eivät ne tavoitteet tule vain ulkoa-annettuna Suomelle, vaan teemme myös itse”, Tiilikainen puolustautui.
Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaisen viesti oli silti myönteinen: hänen mielestään EU:n tavoitteet näyttävät nyt liian matalilta, mutta on silti edelleen mahdollisuus saavuttaa alle kahden asteen lämpenemisen tavoite, jos toimia kiristetään – ja nopeasti.
Kepa Talks: Ilmasto muuttaa kaiken – Mitä tekee Suomi?
Järjestettiin La 26.5.18 12:00 Mekong-lava, Rautatientori, Maailma kylässä -festivaalilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kepan viestintätiimin ajantasaiset yhteystiedot löytyvät Kepan verkkosivuilta:
http://www.kepa.fi/yhteystiedot/tiimit
Lisätietoja Kepan verkkosivujen mediatilasta:
http://www.kepa.fi/pressi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Sanna Ra
Viestinnän asiantuntija | Communications Specialist
Tel +358 50 317 6704
Skype: kepa_sanna_ra
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki-Fin
@kepa_ry
Facebook.com/Kepary
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.