DI-hakukohteiden todistusvalinta uudistuu vuonna 2020
Uudistuksen jälkeen jokaiseen hakukohteeseen valitaan todistusten perusteella 60–80 % uusista opiskelijoista. Lisäksi jokaisessa hakukohteessa vähintään 20 % uusista opiskelijoista valitaan valintakokeella.
Aikaisemmin DIA-yhteisvalinnassa on voinut tulla valituksi todistusvalinnassa vain ensimmäiseen hakutoiveeseen. Vuodesta 2020 alkaen tämä rajoitus poistuu ja todistusvalinta koskee DI-valinnassa kaikkia hakutoiveita. Hakija voi päättää todistusvalinnan tulosten jälkeen, haluaako ottaa tarjotun opiskelupaikan vastaan vai yrittää vielä valintakokeen kautta ylempää hakutoivetta DIA-yhteisvalinnassa. Valintakokeeseen osallistuminen ei vie todistusvalinnassa tarjottua opiskelupaikkaa, ellei hakija tule valituksi ylempään hakutoiveeseen.
Todistusvalinnassa huomioidaan vain pitkän matematiikan ylioppilaskokeen hyväksyttävästi suorittaneet hakijat. Yliopistot asettavat lisäksi todistusvalintaan hakukohdekohtaisia kynnysehtoja pitkästä matematiikasta, fysiikasta tai kemiasta. Mikäli hakukohteelle asetetaan kynnysehto useammassa kuin yhdessä aineessa, riittää, että hakija täyttää yhden vaadituista ehdoista.
Todistuspisteitä laskettaessa ylioppilastutkinnosta huomioidaan pitkä matematiikka, äidinkieli sekä hakijan edun mukaisesti fysiikka tai kemia. Menestys näissä aineissa osoittaa tekniikan alalle keskeistä osaamista. Pisteytyksellä halutaan myös painottaa kielitaidon merkitystä tekniikan alalla, ja siksi tasapistetilanteissa hakijat asetetaan järjestykseen pitkän kielen arvosanan perusteella. Uudella todistuspisteytyksellä tasapistetilanteisiin päätyvät vain samat arvosanat samoista aineista kirjoittaneet hakijat.
Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB), International Baccalaureate-tutkinto (IB) sekä Suomessa suoritetut Reifeprüfung (RP) -tutkinto ja Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan. Valtakunnallisesti yhteiset tutkintokohtaiset muunnostaulukot julkaistaan Opintopolussa.
Tarkemmista hakukohdekohtaisista kiintiöistä ja kynnysehdoista tiedotetaan vuoden 2019 aikana.
http://dia.fi/valintojen-kehittaeminen/
https://opintopolku.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
DIA-yhteisvalinnan koordinaatio (Aalto-yliopisto)
p. 050 384 1798
dia-koordinaattori@aalto.fi
dekaani Tapio Salakoski
DIA-yhteisvalinnan ohjausryhmän puheenjohtaja
professori Juha Kinnunen
DIA-yhteisvalinnan valinnanjohtaja
opintopäällikkö Helena Varmajoki
DIA-yhteisvalinnan työryhmän puheenjohtaja
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Tuore tutkimus kertoo Dark Souls -pelin tukevan pelaajia mielenterveyden haasteissa22.4.2025 11:10:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, kuinka Dark Souls -pelin pelaajat kokivat pelaamisen vaikuttavan myönteisesti mielenterveyteensä ja auttavan heitä kohtaamaan henkilökohtaisia haasteitaan.
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
ADHD-oireet esiin virtuaalitodellisuuspelin avulla - tutkijat havaitsivat selkeitä eroja lasten aivoverkostoissa24.3.2025 10:24:23 EET | Tiedote
Tutkimus voi auttaa selvittämään ADHD-epidemiaa, kehittämään siihen muita kuin lääkehoitoja ja myös saamaan selville, miten aivomme ovat muuttumassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme