Oulun yliopisto

Väitös: Uudet anturi- ja kytkinsovellukset joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille

Jaa
Kannettavien ja päälle puettavien laitteiden lisääntyminen arkiympäristössä vauhdittaa meneillään olevan joustavan elektroniikan kehitystä. Tulevaisuudessa odotettavissa oleva vaihe on elastinen elektroniikka eli venytettävät laitteet ja komponentit. Kehitys mahdollistaa täysin ennennäkemättömät ja huomaamattomat ihmiskehoon integroitavat ja päälle puettavat laitteet.
Jarkko Tolvanen tutki anturi- ja kytkinsovelluksia joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille
Jarkko Tolvanen tutki anturi- ja kytkinsovelluksia joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille

Yksi merkittävimmistä osa-alueista ovat anturit, jotka reagoivat mekaanisiin ärsykkeisiin tai herätteisiin mahdollistaen tiedon keräyksen ihmisistä ja ympäristöstä vuorokauden ympäri. Niillä onkin tärkeä rooli esimerkiksi tulevaisuuden biodiagnostiikassa, tekoälyssä, virtuaalitodellisuudessa ja asioiden internetissä.

Väitöstyössä hyödynnettiin venytettäviä materiaaleja uudentyyppisissä pietsoresistiivisissa rakenteissa. Valmistetut komponentit olivat venytettävä sähkömekaaninen kytkin sekä konepestävä ihoon kiinnittyvä venymäanturi. Venymäanturin toimivuus testattiin ihmiskehon liikkeiden ja fysiologisten signaalien mittaamiseksi kiinnittämällä anturi ihoon.

Lisäksi työssä kehitettiin joustavia komposiittimateriaaleja, joiden valmistusta, ominaisuuksia ja hyödyntämistä paineantureissa tutkittiin. Materiaaleista kehitettiin päälle puettava pietsoresistiivinen ja -kapasitiivinen hybridianturi sekä uudenlainen pietsosähköinen anturinauha, joka soveltuu kohotetun lämpötilan ympäristöihin.

Tulokset osoittivat joustavan hybridianturin sekä erityisesti venytettävien pietsoresistiivisten rakenteiden soveltuvuuden muun muassa henkilökohtaisen terveystilan seurantaan, virtuaalitodellisuuteen ja robotiikkaan. Monitoiminallisella venymäanturilla saavutettiin tähän asti korkein raportoitu vastusarvon muutos käytetyssä venytysalueessa. Myöskin aikaisemmin saavuttamattomissa olleet itsenäisesti toimivat langattomat ja joustavat anturit vaativiin olosuhteisiin voitaisiin toteuttaa kehitetyllä pietsosähköisellä komposiittimateriaalilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

DI Jarkko Tolvanen
Oulun yliopisto, Mikroelektroniikan tutkimusyksikkö
jarkko.tolvanen@oulu.fi
p. 040 5759 427



Viestinnän asiantuntija Ville Wittenberg
Oulun yliopisto
ville.wittenberg@oulu.fi
p. 050 464 4902

Kuvat

Jarkko Tolvanen tutki anturi- ja kytkinsovelluksia joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille
Jarkko Tolvanen tutki anturi- ja kytkinsovelluksia joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye