Keskuskauppakamarin Linnainmaa: Ympäristöasioille saatava yhden luvan ja luukun periaate

Linnainmaa painottaa, että talouskasvu ja sen myötä hyvinvointi edellyttää, että Suomeen investoidaan. Tällä hetkellä jopa miljardien eurojen investoinnit saattavat seisoa lupabyrokratiassa. Vaikka ongelmat ovat tiedossa, rakentamisen ja investointien lupien sujuvoittaminen ei ole merkittävästi edennyt hallitusohjelman kirjauksista huolimatta.
“Kysymys ei ole siitä, että yhteiskunnalle tai ympäristölle haitallisia hankkeita pitäisi edistää, vaan siitä, että luvat myönnettäisiin ilman tarpeettomia viivytyksiä ja monimutkaisia menettelyjä”, Linnainmaa painottaa.
Hän korostaa luvituksen sujuvoittamisen olevan tärkeää siitäkin näkökulmasta, että investoinnit suunnattaisiin Suomeen eikä kilpailijamaihin.
“Vähänkin suurempaan hankkeeseen tarvitaan nykyisin useita eri lakeihin perustuvia lupia. Tämä on jo sinänsä byrokraattista, mutta ongelma korostuu, kun eri lupiin liittyy erilaisia valitusprosesseja. Toisinaan käy niinkin, että viranomainen valittaa toisen viranomaisen myöntämästä luvasta”, hän toteaa.
Lakiviidakon yhtenäistäminen ympäristökaareksi
Hankkeeseen tarvittavat luvat voivat perustua useaan eri lakiin, kuten maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakennuslupa, toimenpidelupa, maisematyölupa ja purkamislupa, ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa, vesilain mukainen vesitalouslupa, maa-aineslain mukainen maa-aineslupa, luonnonsuojelulain mukaiset laji- ja luontotyyppisuojelua koskeva poikkeamislupa, kaivoslain mukainen kaivoslupa, vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain mukainen lupa vaarallisen kemikaalin laajamittaiseen teolliseen käsittelyyn ja varastointiin taikka räjähteiden valmistusta ja varastointia koskeva lupa.
Linnainmaa painottaa, ettei lupien sujuvoittaminen edisty merkittävästi ilman yhden luvan ja luukun periaatetta. Hänen mukaansa se karsisi automaattisesti päällekkäiset ja peräkkäiset valitusprosessit sekä viranomaisten keskinäiset valitukset. Vaikka nyt annettu lakiesitys lisää viranomaisten yhteistyötä, se ei merkitse yhtä lupaa eikä yhdistä valitusmenettelyjä.
“Nykytilanne on ajoittain kuin hölmöläisen matontekoa. Ei ole harvinaista, että yksi viranomainen myöntää luvan ja toinen viranomainen valittaa siitä. Yhden luukun periaate merkitsee, että eri näkökulmat otetaan huomioon jo alkuperäisessä lupakäsittelyssä, jolloin viranomaisten ei tarvitse valittaa toistensa myöntämistä luvista. Siirtyminen yhden luukun ja yhden luvan periaatteeseen poistaa päällekkäiset ja peräkkäiset valitukset, eli helpottaa valitusprosessien pitkittymistä merkittävästi”, Linnainmaa esittää.
Palvelulupaus takaamaan kohtuullisen käsittelyajan
Linnainmaan mukaan maankäyttö- ja rakennuslakia sekä ympäristölainsäädäntöä on uudistettava ja sovitettava yhteen niin, että yhteen hankkeeseen tarvitaan yksi kattava lupa, johon kuuluu vain yksi valitusprosessi. Lisäksi hajanainen ympäristölainsäädäntö on yhtenäistettävä yhdeksi laiksi, ympäristökaareksi.
Yhden luukun periaatteen saavuttamisessa voidaan Linnainmaan mukaan hyödyntää uutta LUOVA-virastoa. Asiaan kuuluu myös palvelulupaus, jolloin laissa säädetään luvan käsittelylle maksimiaika, jotta käsittelyt eivät veny.
“Sikäli edistystä on tapahtunut, sillä maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus on alkanut, kun ympäristöministeriö asetti valmistelua varten parlamentaarisen seurantaryhmän ja työryhmän, joiden toimikausi on 1.5.2018–31.12.2021. Työryhmän asettaminen ei riitä, vaan tulevassa hallitusohjelmassa on asetettava työlle täsmälliset tavoitteet yhden luvan ja luukun periaatteen toteuttamiseksi”, Linnainmaa vaatii.
Yhteyshenkilöt
Leena LinnainmaaVaratoimitusjohtaja
Puh:050 356 1183leena.linnainmaa@chamber.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Isännöinnin eettiseltä neuvostolta ensimmäinen suositus: Vaihtotilanteissa aineisto luovutettava määräajassa oma-aloitteisesti10.4.2025 09:22:03 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 alussa Keskuskauppakamarin yhteyteen perustettu Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut suosituksen koskien tietojen luovuttamista isännöinnin vaihtotilanteissa. Vaihtotilanteissa aineisto on luovutettava määräajassa oma-aloitteisesti ja vaihtotilanteet on hoidettava yhteistyössä ja ammattimaisesti.
Keskuskauppakamari: Kolmen kuukauden maasta poistumissääntö heikentää Suomen asemaa kansainvälisillä työmarkkinoilla - osaajat ja yritykset kärsivät8.4.2025 09:00:01 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamari pitää kolmen kuukauden maasta poistumissäännöstä ongelmallisena erityisesti nyt, kun työttömyys on ennätyksellisen korkealla ja työttömyysjaksot ovat pidentyneet. Tänään eduskunnassa äänestyksessä oleva laki tulee siten osumaan entistä useampaan ulkomaalaiseen, jolla normaalioloissa on hyvät edellytykset työllistyä ja antaa panoksensa suomalaiseen yhteiskuntaan. Myös työnantajalle laki tuo lisää velvollisuuksia.
Kauppakamarit: Hyvä saavutettavuus ja sujuvat liikenneyhteydet lisäävät kaupunkiseutujen elinvoimaa8.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Laajat työssäkäyntialueet parantavat osaavan työvoiman saatavuutta, mutta edellyttävät toimivia liikenneyhteyksiä ja -palveluja. Keskusta-alueiden elinvoima edellyttää monipuolista saavutettavuutta. Joukkoliikenteen hinnan ja lippuvaihtoehtojen tulisi olla houkuttelevia myös satunnaisesti joukkoliikennettä käyttäville matkustajille.
Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi4.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.
Keskuskauppakamari: Trumpin tullimaksut haittaavat kaikkien taloutta mutta eniten Yhdysvaltojen3.4.2025 11:43:33 EEST | Tiedote
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin myöhään tiistai-iltana julkistamat odotettuakin kovemmat tullimaksut useita maita kohtaan haittaavat koko maailman taloutta ja saattavat leikata esimerkiksi Euroopan talouskasvua tulevina vuosina muutamilla prosenttiyksiköillä. Suurin kärsijä tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan Yhdysvallat itse, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme