Eurooppalaiset epämuodollisen tiedeoppimisen toimijat kokoontuvat Aalto-yliopistossa

Joukko johtavien tiedeoppilaitosten asiantuntijoita eri puolilta Eurooppaa sekä lukuisia epämuodollisen tiedeoppimisen sidosryhmiä kokoontuu 18.–19. maaliskuuta yhteissuunnittelutyöpajaan Aalto-yliopistoon. Työpaja on osa eurooppalaista SySTEM 2020 -tutkimushanketta, joka keskittyy 9–20-vuotiaiden lasten ja nuorten koulun ulkopuoliseen STEAM-oppimiseen (Science, Technology, Engineering, Arts & Maths – tiede, teknologia, tekniikka, taide ja matematiikka).
Tapaamisen aikana SySTEM 2020 -kumppanit ja kutsutut sidosryhmien edustajat tekevät yhteistyötä tunnistaakseen haasteita ja luodakseen ratkaisuja epämuodollisen tiedeoppimisen eri osa-alueilla. Osallistujat keskittyvät kolmeen tärkeään osa-alueeseen: osallistamiseen, sitouttamiseen ja oppimisen arviointiin ja tunnustamiseen. Tapahtumassa tutkijat esittelevät projektin keskeisiä tuloksia sekä yhteisen verkkopohjaisen karttatyökalun.
”SySTEM 2020 perustuu ajatukseen, jonka mukaan merkityksellistä innovointia ei voida saavuttaa ilman, että tutkimuksen ja käytännön välistä kuilua kavennetaan. Yhteissuunnittelu on hyvä tapa osallistaa juuri niitä ihmisiä, joihin hankkeessa luotavat ratkaisut vaikuttaisivat. Näin halutaan varmistaa, että tutkijat ja suunnittelijat ymmärtävät sidosryhmien näkemyksiä tärkeimmistä haasteista ja luovat yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat tiedelukutaitoa ja STEAM-ajattelua erilaisissa epämuodollisissa oppimisympäristöissä”, sanoo Aalto-yliopiston projektikoordinaattori Eva Durall.
Kerhot, pajat ja festivaalit kartalle
SySTEM 2020 -hanke pyrkii vaikuttamaan käytäntöihin ja politiikkaan, joilla tuetaan ja verkostoidaan luokkahuoneen ulkopuolella tapahtuvaa tiedeoppimista. Tämän mahdollistamiseksi on toteutettu joukkoistettu karttatyökalu, johon tiedetoimintaa tarjoavat laitokset ja organisaatiot – kuten tiedekerhot, -työpajat ja –festivaalit – voivat itse lisätä tietoa toiminnastaan.
Kun kartoitus on saatu valmiiksi, se tarjoaa hyödyllisen työkalun organisaatioille, tutkijoille ja muille epämuodollisen tiedeoppimisen parissa työskenteleville. SySTEM 2020 -hankekokonaisuutta koordinoivan Science Gallery Dublinin tutkimusprojektikoordinaattori Joanna Crispell on optimistinen hankkeen tuloksista.
”Science Gallery Dublin odottaa innolla kartoitustyön valmistumista. Sen avulla voidaan visualisoida luokkahuoneen ulkopuolista tiedeoppimista eri puolilla Eurooppaa. Tällaista karttaa ei ole tällä hetkellä olemassa Euroopan alueella, ja uskommekin, että SySTEM 2020 -hankkeen kautta kartasta tulee tärkeä väline organisaatioiden väliselle yhteistyölle sekä epämuodollisen tiedeoppimisen tutkimukselle.”
Yhteissuunnittelutyöpajaan osallistuu asiantuntijoita 22 epämuodollisen STEAM-koulutuksen parissa työskentelevästä organisaatiosta ympäri Eurooppaa. Hankkeen johtavia instituutioita ovat Science Gallery -verkosto, Ars Electronica, Euroopan tiedekeskusten ja -museoiden verkosto (ECSITE), Waag Society ja Aalto-yliopisto. SySTEM 2020:n sidosryhmät ovat tiedeoppimisen alan organisaatioita ja ryhmiä, kuten tiedemuseoita, yhteisöllisiä työtiloja, fablab-työpajoja ja tiedekeskuksia, mutta myös yksityishenkilöitä, kuten oppijoita, kouluttajia ja ohjaajia.
SySTEM 2020
SySTEM 2020 on Euroopan laajuinen, luokkahuoneen ulkopuoliseen tiedeoppimiseen keskittyvä tutkimus, jossa tarkastellaan nuorten oppimista eri puolilla Eurooppaa. SySTEM 2020 kartoittaa tiedekoulutukseen liittyvien hankkeiden moninaisuutta epävirallisissa ympäristöissä, tunnistaa parhaita käytäntöjä ja tarjoaa työkaluja laajan tiedeoppimisen tukemiseksi.
Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota osallistamisen ja tasa-arvon tukemiseen tiedekasvatuksessa. Tämän vuoksi erityisen huomion kohteena ovat tiede- ja STEAM-koulutuksen vähemmistöryhmät, kuten tytöt ja naiset, pakolaiset ja maahanmuuttajat sekä vammaiset.
SySTEM 2020 -hanketta koordinoi oppimisympäristöjen tutkimusryhmä LeGroup, joka on osa Aalto-yliopiston Media Labia. LeGroup osallistuu uusien mediatyökalujen tutkimukseen, suunnitteluun ja kehittämiseen sekä niiden käyttöön ja soveltamiseen oppimisen alalla.
Lisätietoa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija, SySTEM2020-hankkeen koordinaattori Eva Durall
oppimisympäristöjen tutkimusryhmä, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
eva.durall@aalto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Tuore tutkimus kertoo Dark Souls -pelin tukevan pelaajia mielenterveyden haasteissa22.4.2025 11:10:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, kuinka Dark Souls -pelin pelaajat kokivat pelaamisen vaikuttavan myönteisesti mielenterveyteensä ja auttavan heitä kohtaamaan henkilökohtaisia haasteitaan.
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
ADHD-oireet esiin virtuaalitodellisuuspelin avulla - tutkijat havaitsivat selkeitä eroja lasten aivoverkostoissa24.3.2025 10:24:23 EET | Tiedote
Tutkimus voi auttaa selvittämään ADHD-epidemiaa, kehittämään siihen muita kuin lääkehoitoja ja myös saamaan selville, miten aivomme ovat muuttumassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme