Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry

Fingon vaalipaneelin ehdokkailta vahva tuki EU:n kehitysyhteistyölle ja ilmastoteoille

Jaa
Yksi kevään viimeisistä vaaliväittelyistä käytiin Maailma kylässä -festareilla. Fingon Mihin menet Eurooppa? -paneelissa kuuden suurimman puolueen ehdokkaat haastoivat toisiaan kehityskysymyksistä, ilmastopolitiikasta sekä kestävästä kehityksestä. Mukana keskustelussa olivat Heidi Hautala (vihr.), Olli Kotro (ps.), Silvia Modig (vas.), Tuulia Pitkänen (sd.), Pekka Puska (kesk.) ja Aura Salla (kok.).
Kuvaaja: Tuomas Tiainen / Fingo
Kuvaaja: Tuomas Tiainen / Fingo

Ilmasto, tyttöjen ja naisten asema ja kestävä kehitys. Siinä olivat panelistien esiin nostamat kehitysyhteistyön kärjet. Ehdokkaat korostivat, että kehitysyhteistyön tavoite tulee olla köyhyyden vähentäminen siellä, missä hätä on suurin. EU:n tulevassa kehitysyhteistyön rahoitusinstrumentissa on varattu osuus muuttoliikkeen hallinnalle. Paneeli oli lähes yksimielinen siitä, että maahanmuuton hallinta ei kuitenkaan saa olla kehitysyhteistyön tavoitteena.

”Uuden rahoitusvälineen kanssa voi elää, sillä siellä on monia hyviä kirjauksia, esimerkiksi naisten ja tyttöjen oikeuksista ja seksuaaliterveydestä”, Hautala sanoo. Myös Pitkänen ja Salla nostivat naisten oikeudet vahvasti esiin.

Perussuomalaisten Kotro korosti kehitysyhteistyökeskustelussa, että toiminnan pitää olla tavoitteellista ja sen tuloksia tulee voida mitata. Modig nosti esille, että myös kehitysyhteistyössä ilmaston tulee olla keskiössä.

”Eurooppalaiset valtiot ovat omalla politiikallaan edesauttaneet Afrikan valtioiden hitaampaa kehitystä ja konflikteja. On väärin, että olemme itse olleet aiheuttamassa konflikteja ja nyt vaatisimme, että rajat pitäisi laittaa kiinni. Kannatan itse laajaa kehitysyhteistyötä”, SDP:n nuorin eurovaaliehdokas Pitkänen sanoo.

Kaikki ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutokseen vastaaminen vaatii suuria järjestelmätason muutoksia, ja niitä tehdään kansallisen tason lisäksi myös EU:ssa. Perussuomalaisten näkökulmasta ilmastoasioita ei ratkaista yksilöiden valinnoilla ja siksi ihmisiä ei pitäisi syyllistää arjen valinnoista. Muut ehdokkaat korostivat poliittisten päätösten merkitystä, mutta eivät halunneet vähätellä yksilöiden vaikutusmahdollisuuksia.

”Kun tarkastellaan päästöjä henkilötasolla, eurooppalaisilla on suurempi ilmastotaakka kuin esimerkiksi kiinalaisilla”, Pitkänen muistuttaa.

EU:n kulutus vaatii tällä hetkellä lähes kolmen maapallon luonnonvarat. Ilmastonmuutoksen osalta keskustan Puska korosti uhkien ohella myös mahdollisuuksia esimerkiksi yritystoiminnassa.

Yhteisymmärrys vallitsi siitä, että yksityistä rahaa tarvitaan lisää kestävään kehitykseen. Päättäjien on luotava ennustettavuutta, jotta investoinnit saadaan virtaamaan päästöttömiin ratkaisuihin.

”Fossiilikapitalismi on kuollut. Kaikki investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin ovat järjettömiä. Päästöoikeuden hinta on saatava ylös nykyisestä ”, Modig toteaa.

Salla peräänkuulutti teollisuudelle jaettavista ilmaisista päästöoikeuksista luopumista. Päästöoikeuksien ilmaisjaon myötä teollisuudelle syntyy vain heikko kannuste vähentää päästöjä. Myös järjestöt ovat ajaneet päästöoikeuksien ilmaisjaosta luopumista.

Vaalipaneelin lopuksi ehdokkaat saivat esittää toiveensa mahdollisista valiokuntapaikoistaan. SDP:n Pitkäsen toiveissa on paikka työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnassa, kokoomuksen Sallaa kiinnostaa talous- ja sisäasiat. Vihreiden Hautala haluaisi jatkaa kansainvälisen kaupan ja kehityksen valiokunnissa, keskustan Puskaa taas kiinnostavat ympäristö- ja terveysvaliokunta, vasemmistoliiton Modigia ympäristövaliokunta sekä ihmisoikeuksien edistäminen yli valiokuntarajojen. Perussuomalaisten Kotro puolestaan haluaisi paikan liikennevaliokunnasta.

Maailma kylässä -festivaali jatkuu vielä sunnuntaina 26.5.

Kuvat

Kuvaaja: Tuomas Tiainen / Fingo
Kuvaaja: Tuomas Tiainen / Fingo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Lintulahdenkuja 10
00500 HELSINKI

https://fingo.fi/

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestöön Fingoon kuuluu 300 suomalaista järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen tai globaalikasvatuksen parissa. Me viestimme, koulutamme, kasvatamme, tuemme ja vaikutamme, jotta maapallon kaikkien asukkaiden ääni kuuluisi päätöksenteossa – Suomessa ja maailmalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry

Maailma kylässä -festivaali perutaan viranomaisten suositusten mukaisesti13.3.2020 14:37:33 EET | Tiedote

Suomen hallitus suositti, että yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti koronaviruksen takia. Asiassa toimeenpanovaltainen Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt suurtapahtumien järjestämisen kuukaudeksi kerrallaan perjantaista 13.3. alkaen. Näistä päätöksistä johtuen toukokuun lopulle ajoittuva Maailma kylässä -festivaali on päätetty perua tältä vuodelta.

Maailma kylässä -festivaalille Les Amazones d'Afrique, Mayito Rivera ja SANNI26.2.2020 09:47:05 EET | Tiedote

Kestävän kehityksen suurtapahtuma ja maailmanmusiikin ilmaisfestivaali, Maailma kylässä, julkaisee ensimmäisiä esiintyjiään. Helsingin Kaisaniemen puistossa 23.–24.5. esiintyvät kantaaottava kollektiivi Les Amazones d'Afrique, Los Van Van -yhtyeen keulahahmona tunnettu Mayito Rivera, Grammy-palkittu Ricky Kej, marokkolainen Oum sekä yksi Suomen tunnetuimmista artisteista, SANNI.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye